Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2021

Διαβάσαμε το βιβλίο ... Η δασκάλα με μισεί, της Σάντρα Ελευθερίου!

 


Ένα αστέρι, καλέ, τι ζητώ;
Ένα χρυσό αστεράκι κι ένα κόκκινο Μπράβο!
Τι δηλαδή; Είναι ο Αντώνης καλύτερος
μαθητής από μένα; Αστεία πράγματα...
Άλλος είναι ο λόγος που η δασκάλα δεν μου δίνει αστεράκι,
κι απ' το μυαλό δεν μου το βγάζετε:
η δασκάλα με μισεί!
(από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)


Το μικρό κορίτσι της ιστορίας νιώθει πως η δασκάλα του δεν το αγαπά. Φαίνεται να επιβραβεύει όλους τους άλλους μαθητές και εκείνη ποτέ. Παρόλο που προσπαθεί και βάζει τα δυνατά της να την εντυπωσιάσει δεν παίρνει αστεράκι στην εργασία της. Ούτε τότε που ανέπτυξε δεξιοτεχνικά το θέμα της μόλυνσης του περιβάλλοντος, ούτε ακόμα όταν περιέγραψε με όμορφα και εντυπωσιακά λόγια την ίδια την δασκάλα. Δεν φαίνεται να συγκινείται με τίποτα. Αποφασίζει λοιπόν στην επόμενη εργασία της να γράψει την αλήθεια της και το πώς αισθάνεται. Να αφήσει τα συναισθήματά της να βγουν και να την καθοδηγήσουν.




Οι ιστορίες της Σάντρας Ελευθερίου,
πάντα μας αρέσουν και τις αγαπάμε. Είναι ευφάνταστες και καλογραμμένες και πάντα αποδίδουν τον χαρακτήρα του κεντρικού ήρωα ακριβώς όπως πρέπει. Εδώ έχουμε ένα μικρό κορίτσι, μια μαθήτρια των πρώτων τάξεων του Δημοτικού, που προσπαθεί να τραβήξει την προσοχή της δασκάλας της και να κερδίσει το αστεράκι επιβράβευσης. Μόνο που αυτή η δασκάλα δεν θέλει να βλέπει στυλιζαρισμένες εργασίες, κείμενα που επιτηδευμένα προσπαθούν να αποσπάσουν την επιβράβευση. Η συγκεκριμένη δασκάλα θέλει να δει τη μαθήτριά της να εκφράζεται ακριβώς όπως νιώθει, με δικές της λέξεις και σκέψεις. Να είναι ο εαυτός της και να γράφει όπως θα πρεπε να γράφει ένα παιδί της ηλικίας της. Διότι η βιτρίνα μπορεί να σε βοηθήσει να κερδίσεις μερικές "μάχες" αλλά η ουσία και η αλήθεια σου είναι αυτή που θα σε οδηγήσει στην πρόοδο και θα σε πάει ακόμα παραπέρα!




Τελικά πόσο μας βοηθάει το να κρυβόμαστε πίσω μια όμορφη βιτρίνα απλά και μόνο για να κερδίσουμε την αποδοχή; Εύστοχοι προβληματισμοί, πολύ υλικό για σκέψη και συζήτηση την οποία αξίζει να ξεκινήσετε με τους θησαυρούς σας.

Η εικονογράφηση της Σάντρας Ελευθερίου είναι όπως κάθε φορά εξαιρετική και συνοδεύει φανταστικά το κείμενο.
(Αν θέλετε να γνωρίσετε λίγο καλύτερα τη δημιουργό διαβάστε τη συνέντευξη που μας είχε δώσει με αφορμή το βιβλίο της "Ο φύλακας του 8- Η αρχή!")

Πλούσιο υλικό με δραστηριότητες (λαβύρινθο, παιχνίδι σκιών, βρες τις διαφορές κλπ) συνοδεύει το βιβλίο και θα τις βρείτε στις τελευταίες του σελίδες!

Μπορείτε να δείτε περισσότερες πληροφορίες αλλά και να διαβάσετε τις πρώτες του σελίδες αν επισκεφθείτε το site των εκδόσεων Μεταίχμιο!

Σας φιλώ!







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου