Παρασκευή 23 Απριλίου 2021

Εβδομαδιαία βιβλιονέα!

Bookmorning αγαπημένοι happy learning seeders! Άλλη μια βδομάδα έφτασε στο τέλος της και τα εβδομαδιαία βιβλιονέα που τόσο αγαπάτε είναι πάλι εδώ!
Αυτή τη φορά μοιραστήκαμε μαζί σας τόοοοοοσα πολλά και διαφορετικά που είμαι σίγουρη πως θα σας ενθουσιάσουν.
Γι αυτό καθίστε αναπαυτικά, πάρτε το ρόφημά σας και απολαύστε τα!



ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΒΙΒΛΙΟΥ

Η 23η Απριλίου έχει καθιερωθεί από το 1995 διεθνώς από την UNESCO ως Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου, αφιερωμένη σε δύο μεγάλους δημιουργούς της παγκόσμιας λογοτεχνίας που «έφυγαν» την ίδια ημέρα (23 Απριλίου 1616) από τη ζωή, τους Ουίλιαμ Σαίξπηρ και Μιγκέλ ντε Θερβάντες. Η 23η Απριλίου είναι επίσης η ημερομηνία γέννησης ή θανάτου και άλλως σημαντικών συγγραφέων: Maurice Druon, Haldor K.Laxness, Vladimir Nabokov, Josep Pla and Manuel Mejía Vallejo.

Ξεκινώντας από το 2016, η Ένωση Ελληνικού Βιβλίου, με τη συνεργασία της Εταιρείας Συγγραφέων και του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ - Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, καθιέρωσε και στην Ελλάδα την 23η Απριλίου ως Ημέρα Βιβλίου.

(πηγή: https://www.greekbookday.gr)

Η Unesco προσέφερε δωρεάν πρόσβαση σε σημαντικές μελέτες για τον πολιτισμό, την εκπαίδευση, τη λογοτεχνία κ.α.
https://www.in.gr/.../pagkosmia-imera-vivliou-unesco.../

Και εμείς μαζέψαμε πολλές προτάσεις βιβλίων που έχουν ως κεντρικό θέμα τους, τι άλλο; Το βιβλίο!!! Μπορείτε να τις δείτε όλες εδώ.


ΦΩΤΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ  ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
ΤΟΥ ΚΕΙΠ ΤΑΟΥΝ

H Jagger Library στις φλόγες. Φωτο: EPA/NIC BOTHMA


Δυστυχώς από το βράδυ της Πέμπτης 22/04, ενημερωθήκαμε για την μεγάλη καταστροφή της βιβλιοθήκης του πανεπιστημίου του Κέιπ Τάουν, η οποία ήταν αποτέλεσμα δασικής πυρκαγιάς η οποία επεκτάθηκε.

Δείτε περισσότερα εδώ: https://www.literature.gr/tylichthike-stis-floges-i-vivliothiki-toy-keip-taoyn-stin-opoia-fylassontai-ta-megala-archeia-toy-aparntchaint/











Φορητό βιβλίο του 1922

Μπορεί να είναι ασπρόμαυρη εικόνα 1 άτομο

... κάτι σαν το σημερινό Kindle δηλαδή!
Και ναι, οι βιβλιοφανς έχουμε τα θέματά μας. Πώς να κουβαλάμε συνέχεια τα βιβλία μαζί μας; Μπορεί το Kindle να μας έχει λύσει το πρόβλημα στις μέρες μας, αλλά φαίνεται πως λύση υπήρξε πολύ πολύ νωρίτερα!
Ο Bradley Allen Fiske, σκέφτηκε και υλοποίησε το 1922 αυτή τη συσκευή στην οποία έμπαιναν κάρτες με τις σελίδες βιβλίων σε σμίκρυνση, και ο αναγνώστης χρησιμοποιούσε ένα μεγεθυντικό φακό που ήταν προσαρτημένος στην μία του μεριά, για να διαβάσει τα μικρά γράμματα!
Έτσι δεν χρειαζόταν να κουβαλάμε τα βιβλία μας. Αυτή η μικρή συσκευή έκανε τη δουλειά. Θα έπρεπε φυσικά να βρεις τις σελίδες φτιαγμένες σε κάρτες κατάλληλες ...λεπτομέρειες...
Το πρώτο βιβλίο που χρησιμοποιήθηκε ήταν του Μαρκ Τουέιν!







ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΗ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΒΙΒΛΙΟΥ


Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.


Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου σας προτείνουμε ένα αγαπημένο μας που μιλάει για τη δύναμη των βιβλίων.
Ο Βίντσε Κόρσο, αποφασίζει να γίνει βιβλιοθεραπευτής. Έρχονται λοιπόν διάφοροι πελάτες, του εκθέτουν το πρόβλημά τους, και εκείνος τους προτείνει ένα βιβλίο για θεραπεία. Όταν ανακαλύπτει ότι η γειτόνισσά του, μια μανιώδης αναγνώστρια, εξαφανίζεται τότε ο Βίντσε προσπαθεί να αποκωδικοποιήσει το γρίφο, μελετώντας την λίστα με τα βιβλία που διάβασε εκείνη το τελευταίο διάστημα.
Μέσα σε όλη αυτη την αναζήτηση, ο Κόρσο, θα κάνει και μια προσωπική ψυχανάλυση, για τη ζωή του και τις σχέσεις του με τους άλλους ανθρώπους, και θα προσπαθήσει να βρει το δρόμο του, περιδιαβαίνοντας τα πάθη και τα προβλήματα των πελατών του.

Πόσο εκφράζουν τα βιβλία την ψυχολογική μας κατάσταση; Μπορεί κάποιος να συνθέσει το χαρακτήρα μας, αλλά και το τι νιώθουμε και τι σκεφτόμαστε μέσα από τα βιβλία που έχουμε διαβάσει; Τελικά γιατί διαβάζουμε; Για να νιώσουμε ότι κάποιος μας καταλαβαίνει; Ότι κάποιος εκφράζει τα συναισθήματά μας και άρα δεν είμαστε μόνοι; Τι κρύβεται πίσω απο αυτή την ανάγκη;
Προσωπικά μου αρέσει να διαβάζω βιβλία που πάνε κόντρα σε μένα, αλλά πολλές φορές ανακαλύπτω όλο και κάποιο κομμάτι του εαυτού μου σε αυτά. Και πόσα πολλά κομμάτια βρήκα σε τούτο εδώ!

Αν είσαι βιβλιοφάγος, αυτό το βιβλίο είναι θησαυρός! Οι βιβλιοπροτάσεις που περιλαμβάνονται είναι μοναδικές.
Κρατούσα σημειώσεις καθώς το διάβαζα, από τις βιβλιοθεραπείες που πρότεινε ο κεντρικός ήρωας, όμως με μεγάλη μου χαρά ανακάλυψα ότι στο τέλος του, υπάρχει όλη η λίστα με αυτά που αναφέρονται καθώς και για ποιο "πρόβλημα" προτείνονται!
Μπορείτε να δείτε τις φετινές μας βιβλιοπροτάσεις εδώ.



ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΛΙΑ




Με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα Βιβλίου, θυμηθήκαμε αγαπημένα μας βιβλία που μιλούν για βιβλία  που σας είχαμε προτείνει παλιότερα
Ένα από αυτά είναι το "Τα Χμ των βιβλίων!"
Θυμάμαι όταν το αγοράσαμε στην επιστροφή για το σπίτι, άκουγα στο πίσω κάθισμα χάχανα από την Χριστιάννα και γυρνώντας την ειδα να κρατάει χαμογελαστή και να διαβάζει το βιβλίο! Τόσο όμορφη εικόνα που ακόμα τη θυμάμαι σαν χθες ενώ εχουν περάσει 4-5 χρονάκια!
Από την μοναδική και αγαπημένη
Katerina Kris
και τις
Εκδόσεις Κέδρος - Kedros Publishers


Πατήστε πάνω στην εικόνα για να μεταβείτε στην παρουσίαση και να δείτε περισσότερα!



ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Την εβδομάδα που μας πέρασε σας παρουσιάσαμε τα παρακάτω παιδικά βιβλία. Πατήστε κάθε εικόνα για μεταβείτε στο αντίστοιχο άρθρο.



.








Μπορεί να είναι εικόνα κείμενο που λέει "Η Αρκούδα Βάρκα στη"



Μπορεί να είναι εικόνα δέντρο και κείμενο που λέει "Τα μικρά μεγάλα Θαύματα του Κόσμου Μια ιστορία για την ελπίδα Μετάφραση: Αναστασία Δ. Μακρή Κείμενο Holly M. McGhee Εικόνες Pascal Lemaître εκδόσεις ΑΓΚΥΡΑ"

Μπορεί να είναι εικόνα κείμενο



Να έχουμε ένα υπέροχο Σαββατοκύριακο, γεμάτο βόλτες και πολλά βιβλιοταξίδια!

Σας φιλώ γλυκά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου