Δευτέρα 26 Απριλίου 2021

Διαβάσαμε το βιβλίο ... 100 απλές δραστηριότητες STEAM για μικρούς επιστήμονες και καλλιτέχνες!

 


Τι σχέση μπορεί να έχουν τα αβγά, με τον αφρό ξυρίσματος, τη χαρτοταινία, τις νερομπογιές, το ζάρι, το ξύδι, τα κέρματα, τα γλωσσοπίεστρα, το υγρό πιάτων ... θα μπορούσα να συνεχίσω επί ώρες και θα μπορούσατε να προσθέσετε ό,τι βάζει ο νους σας. Αν δεν βγάζετε μια άκρη με αυτά που σας λέω και προσπαθείτε να ομαδοποιήσετε τα παραπάνω αντικείμενα, τότε σταματήστε επειγόντως γιατί δεν θα οδηγηθείτε πουθενά. Ο λόγος; Εκτός του ότι είναι απλά καθημερινά αντικείμενα, αυτά που σας αναφέραμε και αυτά που πιθανόν σκεφτήκατε, δεν έχουν και πολλή σχέση μεταξύ τους, αλλά μπορούν να συνδυαστούν περίφημα για δραστηριότητες STEAM!


Αν θέλετε λοιπόν με απλό και εύκολο τρόπο να καλλιεργήσετε στα παιδιά σας την αγάπη για τις επιστήμες, να εξάψετε την φαντασία τους, να ενθαρρύνετε την περιέργειά τους αλλά παράλληλα να διασκεδάσουν αφάνταστα τότε συνεχίστε να διαβάζετε. Αν δεν θέλετε, τότε και πάλι συνεχίστε να διαβάζετε γιατί είμαι σίγουρη πως θα αλλάξετε γνώμη σύντομα! ;)




Το STEAM αρχικά είχε ξεκινήσει ως STEM (science, technology, engineering, mathematics), δραστηριότητες που συνδύαζαν και τις 4 επιστήμες μαζί. Σύντομα όμως φάνηκε πως υπήρχε και ένα άλλο κομμάτι που αναπτυσσόταν παράλληλα, και που υπήρχε ανάγκη να αναγνωριστεί, να τονιστεί και να προστεθεί. Έτσι η τέχνη (art) βρήκε τη θέση της ανάμεσα στις θετικές επιστήμες και ο συνδυασμός τους προσφέρει ερεθίσματα για ερωτήσεις και προβληματισμούς, ανάπτυξη περιέργειας και πρωτοβουλίας, ενώ ταυτόχρονα η διασκέδαση είναι στο πικ της!


Το βιβλίο "100 απλές δραστηριότητες STEAM", που σας προτείνω σήμερα είναι ένα από αυτά που με κάνουν να στεναχωριέμαι αφάνταστα... που δεν το είχα στα χέρια μου όταν τα παιδιά μου ήταν 4χρ!!!
Από τις λάμπες λάβας και τα σταφύλια που χορεύουν, έως τους μίνι καταπέλτες και τα ιγκλού από μαρσμέλοου, το βιβλίο αυτό σίγουρα θα σας προσφέρει πολλές ιδέες για διασκεδαστικές και δημιουργικές δραστηριότητες. Χωρίς επικίνδυνα υλικά (δεν χρησιμοποιούνται κοπίδια ή πιστολάκια σιλικόνης) με απλά πράγματα που βρίσκουμε στο σπίτι μας, μπορούμε να είμαστε έτοιμοι σε λίγα μόλις λεπτά και να διασκεδάσουμε παίζοντας με την επιστήμη!



Οι δραστηριότητες είναι χωρισμένες ανά επιστήμη, αλλά και ανά εποχή, και παρόλο που είναι ένα βιβλίο που απευθύνεται κυρίως σε παιδιά από 4χρ, θα βρείτε και παιχνιδιάρικες ιδέες για παιδιά 1-3 χρ!!! :)

Αν θέλετε να δείτε περισσότερα για αυτό αλλά και να ξεφυλλίσετε τις πρώτες του σελίδες επισκεφθείτε το site των εκδόσεων Μεταίχμιο.

Σας φιλώ γλυκά!

 

 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου