Δευτέρα 19 Απριλίου 2021

Διαβάσαμε το βιβλίο... Στέλιος Κυριακίδης, Ο άνθρωπος που έτρεξε για έναν ολόκληρο λαό, των Μαρία Κοντού και Γιώργο Σγουρό!




 Ο Στέλιος Κυριακίδης, ένα αγόρι από την Κύπρο, λάτρευε να τρέχει ξυπόλυτος στους χωματόδρομους και στα χωράφια. Παιδί φτωχής οικογένειας, αναγκάστηκε από πολύ μικρός να δουλεύει για να βοηθάει τους γονείς του. Σύντομα όμως το ταλέντο και δυνατότητές του στο τρέξιμο θα του ανοίξουν τα φτερά και εκείνος γεμάτος ταπεινότητα και ήθος θα δώσει περηφάνια σε έναν ολόκληρο λαό όχι μόνο με τις νίκες του, αλλά πολύ περισσότερο με τη ζωή και το έργο του.


Το μικρό αγόρι μια μέρα αποφασίζει να λάβει μέρος σε τοπικούς αγώνες και οι νίκες διαδέχονται η μία μετά την άλλη. Όσο έτρεχε τόσο νικούσε και σύντομα έφυγε για την Ελλάδα όπου ξεκίνησαν οι διακρίσεις. Πανελλήνιοι, Βαλκανικοί μέχρι και Ολυμπιακοί κατακτώντας στην 11η θέση. Και φτάνουμε στην ιστορική στιγμή της νίκης του στο Διεθνή Μαραθώνιο της Βοστόνης το 1946, την οποία την αφιέρωσε στους Έλληνες και την χρησιμοποίησε για να ευαισθητοποιήσει όλο τον κόσμο για την πείνα και τις στερήσεις που περνούσε η Ελλάδα μετά τον πόλεμο.





Ένα βιβλίο συγκλονιστικό για την ζωή και το σπουδαίο έργο του Στέλιου Κυριακίδη που με όσα μέσα διέθετε προσπάθησε να βοηθήσει το λαό του. Το αγόρι από την Κύπρο, ένας σπουδαίος άνθρωπος πάνω από όλα, μια ιστορία ενός Έλληνα που μας κάνει υπερήφανους με τις πράξεις του.
Το βιβλίο είναι γραμμένο με πολύ τρυφερό τρόπο, και πώς θα μπορούσε να είναι αλλιώς αφού η συγγραφέας Μαρία Κοντού, είναι εγγονή του Στέλιου Κυριακίδη και η ίδια επηρεάστηκε πολύ από τον παππού της. 
Σε όλο το βιβλίο μπλέκονται φωτογραφίες και έντυπα της εποχής με την υπέροχη εικονογράφηση από τον Γιώργο Σγουρό.
Πάντα εντυπωσιάζει τα παιδιά το να βλέπουν όχι μόνο το σκίτσο του ήρωα, αλλά και αληθινές φωτογραφίες τους. Παίρνουν άλλη διάσταση στο μυαλό τους και τους δίνουν δύναμη καθώς βλέπουν πως αυτές οι ιστορίες είναι πέρα για πέρα αληθινές και όχι απλά παραμύθια! Έτσι πιστεύουν ακόμα πιο πολύ στις δυνάμεις τους, εμπνέονται και παίρνουν δύναμη.




Λάτρεψα όλες τις φωτογραφίες από τη ζωή του, άρθρα από εφημερίδες και πολλές άλλες λεπτομέρειες, στις οποίες μπορείτε να μείνετε λίγο παραπάνω ανάλογα από την ηλικία και το ενδιαφέρον που θα δείξει ο μικρός αναγνώστης. Ιδιαίτερα ενδιαφέρον το κείμενο στο τέλος με επιπλέον πληροφορίες οι οποίες μας έκαναν να ανατρέξουμε στο διαδίκτυο και να βρούμε video και επιπλέον υλικό.

Σπουδαίο βιβλίο από όλες τις απόψεις που αξίζει σίγουρα να βρίσκεται στην βιβλιοθήκη σας. Προτείνεται για παιδιά από 5χρ και μπορείτε να δείτε περισσότερες πληροφορίες στο site των εκδόσεων Καστανιώτη.

Σας φιλώ γλυκά!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου