Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2023

Διαβάσαμε το βιβλίο... Χάρης και Φάρης, της Γιώτας Κ. Αλεξάνδρου!



O Xάρης κάνει κάθε πρωί την ίδια διαδρομή. Περνάει πάνω από τη γέφυρα του χωριού για να φτάσει στο σχολείο. Kαθόλη τη διάρκεια με τη φαντασία του πολεμάει δράκους και τέρατα. Έχει παρατηρήσει ένα μαύρο μπόγο κάτω από τη γέφυρα, δίπλα στο ποτάμι, αλλά μόλις σήμερα παρατήρησε ότι ο μαύρος μπόγος κουνήθηκε. Λες να είναι κάποιος μαύρος ιππότης; Κάποιος δράκος που καιροφυλαχτεί; Μαζεύει όλες του τις δυνάμεις και όλο του το θάρρος και πλησιάζει. Ο μαύρος μπόγος είναι ένα παιδί! Ένα παιδί;

Ο Χάρης το κάνει συνήθεια να πηγαίνει φαγητό στο μικρό αγόρι και να κάθεται να περνάει χρόνο μαζί του .Σύντομα όμως αντιλαμβάνεται πως πρέπει να τον βοηθήσει περισσότερο και έτσι αποφασίζει να μιλήσει στους γονείς του. Οι προκαταλήψεις και οι φόβοι υπάρχουν, αλλά κερδίζει η αγάπη και η συμπόνια. Ο... μαύρος μπόγος που λέγεται Φάρης θα ενταχθεί στο σχολείο, και θα βρει ένα ασφαλές περιβάλλον για να μεγαλώσει και να ζήσει ήρεμα.

 

Πολύ τρυφερό βιβλίο από την Γιώτα Κ. Αλεξάνδρου, που επανακυκλοφορεί με νέα εικονογράφηση από την Φωτεινή Τίκκου, για την φιλία που ξεπερνάει όρια και σύνορα. Για την παιδική ψυχή που δεν βλέπει εχθρό στο πρόσωπο του άλλου, ούτε μένει σε αντιλήψεις μίσους.

Στο τέλος του βιβλίου θα βρούμε παραδοσιακά παιχνίδια από διάφορες χώρες (Αλβανία, Αγγλία, Ινδία, Γαλλία κλπ) καθώς και προτάσεις αξιοποίησης της ιστορίας με τους μικρούς αναγνώστες. 

Τέλος το βιβλίο περιλαμβάνει QR Code για να ακούσετε την ιστορία στο τάμπλετ ή το κινητό σας με τη φωνή της συγγραφέως και με μουσική σύνθεση του Γιάννη Μυγδάνη.


Προτείνεται για παιδιά από 5χρ και μπορείτε να δείτε περισσότερα αν επισκεφθείτε το site των εκδόσεων Susaeta.

2 σχόλια: