Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου 2023

Διαβάσαμε το βιβλίο... Η Χόλι γεμίζει το κόκκινο σακίδιο, της Τζένης Κουτσοδημητροπούλου!



Η μικρή Χόλι απολαμβάνει κάθε στιγμή στο παγωμένο χωριό της κάπου στο Νότιο Πόλο. Ώσπου μια μέρα όλα θα ανατραπούν. Θα πρέπει να αποχωριστεί τον μπαμπά της για λίγο καιρό καθώς εκείνος θα φύγει για να πάει να βρει φαγητό. Τα ψάρια στην περιοχή τους έχουν μειωθεί σημαντικά και πρέπει να ψάξει αλλού. Πώς θα καταφέρει να αντέξει τον αποχωρισμό η Χόλι; Τι έχει στο μυαλό της;




Αποφασίζει να γεμίσει το κόκκινο σάκο με αγαπημένα της αντικείμενα για να τα έχει ο μπαμπάς της μαζί στο ταξίδι και να την θυμάται. Όμως τα αγαπημένα της λουλούδια θα μαραθούν, και ο χιονάνθρωπος ήδη έλιωσε πριν προλάβει να τον βάλει μέσα στο σάκο. Και η αλήθεια είναι ότι δεν θέλει να αποχωριστεί την αγαπημένη της κουβέρτα, ούτε το άρωμα που φοράει κάθε μέρα. Τελικά θα σκεφτεί κάτι πολύ πρωτότυπο και έτσι θα είναι σίγουρη πως ο μπαμπάς της δεν θα την ξεχάσει ποτέ.

Η αγαπημένη Τζένη Κουτσοδημητροπούλου, με την βοήθεια της εξαιρετικής εικονογράφησης από την Άρτεμις Πρόβου, με πολύ εύστοχο και δημιουργικό τρόπο θίγει ερωτήματα και φυτεύει τα σποράκια που θα μας δώσουν αφορμές για πολλές συζητήσεις. Απότομη αλλαγή καθημερινότητας, μετανάστευση (ο μπαμπάς φεύγει λόγω έλλειψης τροφής), άγχος αποχωρισμού, αλλά και άγχος και στενοχώρια και εκείνου που μεταναστεύει. Κάπου εκεί υποβόσκει και η κλιματική αλλαγή ή η υπερκατανάλωση (γιατί άραγε τα ψάρια λιγόστεψαν;). Όλα αυτά η συγγραφέας τα αγγίζει διακριτικά και με πολλή τρυφερότητα χωρίς να μας φορτίζει συναισθηματικά. Τόσο όσο χρειάζεται για να τα σκεφτούμε.




Το βιβλίο αυτό είναι το 3ο της σειράς "Σε καταλαβαίνω", μια σειρά που έχει σαν στόχο να βοηθήσει τα παιδιά να διαχειριστούν ευαίσθητα θέματα. Μετά τον Νόλαν και τον Μπερτ, έρχεται η Χόλι για να μας παρουσιάσει μια ιστορία για τον αποχωρισμό και την αγάπη που δεν λογαριάζει αποστάσεις και ξεπερνάει σύνορα και θάλασσες.

Το βιβλίο προτείνεται για παιδιά από 3χρ και μπορείτε να δείτε περισσότερες πληροφορίες αν επισκεφθείτε το site των εκδόσεων Διόπτρα.

Σας φιλώ γλυκά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου