Κυριακή 26 Μαρτίου 2023

Διαβάσαμε το βιβλίο... Οι Μεγάλοι μικροί Μουσικοί, της Αγγελικής Δαρλάση!





 Αγγελική Δαρλάση... Χρειάζεται να πω κάτι άλλο; Αφού ξέρετε! Σας το έχουμε πει πολλές φορές από αυτό εδώ το μπλογκ! Επιλέγουμε βιβλία της Αγγελικής Δαρλάση με κλειστά μάτια! Τι δεν με πιστεύετε; Μήπως είσαστε τίποτα καινούριοι στην παρέα μας και δεν έχετε διαβάσει άλλο άρθρο μας; Χμ, για να σας φύγει κάθε αμφιβολία πάμε να δούμε ένα ακόμα βιβλίο από τη σειρά Οι Μεγάλοι...μικροί και είμαι σίγουρη πως μέχρι το τέλος αυτού του άρθρου θα συμφωνήσετε μαζί μας!





Έχουμε ήδη παρουσιάσει άλλα βιβλία της ίδιας σειράς με κεντρικό θέμα μεγάλους καλλιτέχνες, αγωνιστές του 21, επιστήμονες και την ζωή τους ως παιδιά. Το νέο βιβλίο μας παρουσιάζει μεγάλους Έλληνες μουσικούς που με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο, έμειναν στην ιστορία, άφησαν το στίγμα τους στον καλλιτεχνικό κόσμο και ξεπέρασαν τα σύνορα της χώρας μας.
Μουσικοί όπως ο Τσιτσάνης, η Κάλλας, ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Χατζηδάκης, ο Ξυλούρης, η Δόμνα Σαμίου, ο Νίκος Σκαλκώτας, η Μαρίκα Νινού και η Αρλέτα. Ονόματα μεγάλα, θεριά της μουσικής, που ζουν ακόμα μέσα από το τεράστιο έργο τους και που τα παιδιά μας θα πρέπει να γνωρίζουν. Και ποιος τρόπος είναι ο πιο ενδεδειγμένος ώστε να δείξουν οι θησαυροί μας ενδιαφέρον; Καταρχάς πρέπει να περνάνε ευχάριστα και δεύτερον θα πρέπει αυτή η πληροφορία να είναι κατανοητή. Έτσι πολύ εύστοχα η συγγραφέας έχει διαλέξει να αφηγηθεί την ιστορία αυτών των μεγάλων μουσικών από τα παιδικά τους χρόνια. Οι μικροί αναγνώστες αμέσως συνδέονται με τον μικρό Χατζηδάκη, ταυτίζονται με την μικρή Κάλλας και έτσι το πρώτο στοίχημα έχει κερδηθεί. Αν προσθέσουμε σε αυτό την επιλογή της κατάλληλης πληροφορίας που θα δώσει στον αναγνώστη το στίγμα του καλλιτέχνη αλλά παράλληλα δεν θα είναι βαρύ, τότε έχουμε ένα άρτιο αποτέλεσμα που θα αγαπήσουν μικροί και μεγάλοι. Γιατί, να σας πω την αλήθεια,  τα βιβλία αυτής της σειράς τα απολαμβάνω κι εγώ πολύ!



Τα περισσότερα στοιχεία των ιστοριών, τα έχει αντλήσει η συγγραφέας από βιογραφικά στοιχεία των πρωταγωνιστών, που αφορούν στην παιδική τους ηλικία, από προσωπικές μαρτυρίες ή μαρτυρίες τρίτων. Έτσι ακολουθούμε την μικρή Μαρία στα πρώτα της βήματα, μαθαίνουμε για τις δυσκολίες που συνάντησε ο μικρός Μίκης, για τα όνειρα που έκανε Αρλέτα. Περπατάμε τη διαδρομή του κάθενός και βλέπουμε πώς και τι οδήγησε τον κάθε ένα στην στιγμή που ήταν καθοριστική για την μετέπειτα πορεία του.
Στο τέλος του βιβλίου θα βρούμε αναφορά στη πλούσια βιβλιογραφία που χρησιμοποίησε η Αγγελική Δαρλάση.
Τέλος δεν μπορώ να μην αναφερθώ στη γραφή της η οποία πάντα με μαγεύει και πάντα με κάνει και νιώθω γεμάτη. Είναι από τους λίγους συγγραφείς που νιώθω ότι κατέχουν την τέχνη του να πλέκουν τις λέξεις, που είναι ακριβώς αυτό που λέει η λέξη: λογοτέχνης!

Να σταθούμε όμως και στην πολύ όμορφη εικονογράφηση της Σοφίας Παπαδοπούλου. Έχω την αίσθηση πως ο στόχος της δεν ήταν να αποδώσει ρεαλιστικά τους πρωταγωνιστές, αλλά να επικεντρωθεί στα βασικά στοιχεία της εμφάνισής τους. Σε κάθε σελίδα μας δίνει το στίγμα της ιστορίας,  προσπαθώντας να μην κλέψει η εικόνα την παράσταση, θέλοντας να αφήσει τον κύριο λόγο στο κείμενο. Έτσι πλαισιώνει την αφήγηση
διακριτικά και μας δίνει μικρές πινελιές γύρω γύρω από την ιστορία.

Από τις σειρές που αξίσει πραγματικά να έχουμε στη βιβλιοθήκη μας και μας συστήνει ανθρώπους μεγάλους ως προσωπικότητες, ξεκινώντας από την μικρή τους ηλικία. 

Μπορείτε να δείτε περισσότερες πληροφορίες αλλά και να ξεφυλλίσετε τις πρώτες του σελίδες αν επισκεφθείτε το site των εκδόσεων Μεταίχμιο.

Σας φιλώ γλυκά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου