Κυριακή 15 Μαρτίου 2020

Διαβάσαμε το βιβλίο ... Οι αγωνιστές του 1821, από την Αγγελική Δαρλάση!


Όταν έπιασα στα χέρια μου αυτό το βιβλίο ήξερα πριν το διαβάσω πως θα το αγαπήσω. Βλέπετε, η συγγραφέας Αγγελική Δαρλάση έχει γίνει πια από τις αγαπημένες μας και πλεόν είμαι σίγουρη πως ένα βιβλίο γραμμένο από την ίδια δεν θα με απογοητεύσει. Διαβάζοντας και λίγο την περίληψη ενθουσιάστηκα. Μπορεί φαινομενικά να είναι ένα ακόμα βιβλίο για την επανάσταση του 1821, όμως αυτό το συγκεκριμένο διαφέρει από όλα όσα έχετε διαβάσει μέχρι τώρα!



Ο λόγος είναι απλός: δεν μας μιλάει για την επανάσταση αυτή καθεαυτή, παρά για τους ήρωες που έπαιξαν σημαντικό ρόλο (Μπουμπουλίνα, Μαυρογένους, Καραϊσκάκης, Κανάρης, Koλοκοτρώνης) και μάλιστα μαθαίνουμε για την παιδική τους ηλικία.
Έχουν κυκλοφορήσει πολλά παρόμοια βιβλία για ξένους ήρωες, επιστήμονες και αθλητές, πολιτικούς και καλλιτέχνες, αλλά μέχρι τώρα δεν είχαμε κάποιο με ιστορίες για τους ήρωες του 1821 εμπνευσμένες από την προσωπικότητα και τα βιογραφικά τους στοιχεία και ιδιαίτερα για το πώς ήταν ως παιδιά. 

 Τι συμβαίνει όταν ο 13χρονος Θοδωρής (Κολοκοτρώνης) κατεβαίνει με το γαϊδουράκι του από το βουνό, όπου κρύβεται η οικογένειά του, για να πάει στην Τριπολιτσά και να πουλήσει ξύλα, αλλά κατά λάθος λερώνει με λάσπες ένα Τούρκο; Όταν η Λασκαρίνα κλέβει μια βάρκα και ξανοίγεται στη θάλασσα για να κερδίσει ένα στοίχημα; Ή όταν ο Γιώργης (Καραϊσκάκης) χάνει ένα πρόβατο από το κοπάδι που βοσκάει;

Ιστορίες για εκείνους τους Μεγάλους που ως μικροί αντιμετώπισαν κάποια μικρή ή μεγαλύτερη δυσκολία που πιθανότατα έπαιξε το δικό της ρόλο στη διαμόρφωση της προσωπικότητάς τους ή και στη πορεία της ζωής τους. Για τους ήρωες που ξέραμε τόσα πολλά για την δράση τους και τη συμβολή τους στην επανάσταση του 1821, αλλά τόσα λίγα για τη ζωή τους.
Εξαιρετικό βιβλίο, όπου με ιδιαίτερη μαεστρία η συγγραφέας υφαίνει τις ιστορίες πλέκοντας αληθινά γεγονότα και στοιχεία που λέγονται από στόμα σε στόμα και μας έχουν απομείνει ως κληρονομιά. Φαίνεται πως η έρευνα που έκανε ήταν τεράστια και είναι κάτι που μας έχει συνηθίσει στα έργα της.
Η Αγγελική Δαρλάση αποδεικνύει περίτρανα ότι μπορεί να υπάρχει ποιότητα στη παιδική λογοτεχνία κρατώντας το επίπεδο προσιτό από άποψη κατανόησης προς τις ηλικίες στις οποίες απευθύνεται και παράλληλα να είναι πλούσιο σε ερεθίσματα και στην τέχνη του λόγου. 



Η εικονογράφηση από την Σοφία Παπαδοπούλου είναι εξαιρετική. Αν και δεν πρέπει να ήταν εύκολο εγχείρημα το να αναπαραστήσεις ως παιδιά προσωπικότητες μεγάλες, νομίζω πως κατάφερε να το αποδώσει πολύ όμορφα και να μας δώσει μια τρυφερή εικόνα των μεγάλων αγωνιστών στην παιδική τους ηλικία.


Η σειρά "Οι Μεγάλοι... μικροί" από τις εκδόσεις Μεταίχμιο θα γίνει από τις αγαπημένες μας και αναμένουμε με μεγάλη ανυπομονησία το επόμενο βιβλίο με θέμα "Οι Καλλιτέχνες"!

Τόσο ξεχωριστό που νομίζω πως αξίζει μια θέση στη βιβλιοθήκη των παιδιών σας! Μπορείτε να δείτε περισσότερες πληροφορίες αλλά και να διαβάσετε τις πρώτες σελίδες του στο site των εκδόσεων Μεταίχμιο εδώ.


Σας φιλώ γλυκά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου