Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2022

Διαβάσαμε το βιβλίο... Ο Νόλαν μετράει τα αστέρια, της Τζένης Κουτσοδημητροπούλου!


 

Ο μικρός Νόλαν λατρεύειτα Σαββατοκύριακα που περνάει με τον παππού και την γιαγιά! Κάθε φορά τον περιμένουν και εκείνοι με λαχτάρα και απολαμβάνουν το χρόνο με τον δραστήριο εγγονό τους. Είναι μια συνήθεια αγαπημένη που κανείς δεν την αμελεί. Μόλις ξημερώσει το Σαββατιάτικο πρωινό, ο Νόλαν έχει ήδη φύγει για να πάει να τους βρει. Αυτή τη φορά όμως κάποιος λείπει...





Η απώλεια είναι από τα δυσκολότερα συναισθήματα που καλούμαστε να διαχειριστούμε όσον αφορά στον εαυτό μας, πόσω μάλλον όταν χρειάζεται να βοηθήσουμε ένα μικρό παιδί. Η συνηθισμένη τακτική είναι να το αποφύγουμε το συναίσθημα όσο είναι δυνατόν, ή να καταφύγουμε σε φράσεις κλισέ, που λίγο βοηθούν. Οι νέες μελέτες ψυχολογίας μας λένε πως πρέπει να αντιμετωπίζουμε τα συναισθήματά μας και να μην τα θάβουμε, να τα αγκαλιάζουμε και έτσι αυτά σιγά σιγά χάνουν τη δύναμή τους να μας ελέγχουν. Σε διαφορετική περίπτωση, που θα επιλέξουμε να τα κλειδώσουμε κάπου βαθιά σε ένα συρτάρι, θα είναι πάντα εκεί να μας περιμένουν και με την πρώτη ευκαιρία θα κάνουν εντυπωσιακή εμφάνιση.




Η γιαγιά λοιπόν της ιστορίας μας φαίνεται πως έχει περίσσεια ενσυναίσθηση και κατανόηση και αντιλαμβάνεται πως το μόνο που έχει να κάνει για να βοηθήσει τον Νόλαν να περάσει αυτό το δύσκολο κομμάτι της απώλειας, είναι να μείνει πλάι του, να του δείχνει πως τον καταλαβαίνει και να απαντάει στις ερωτήσεις του. Είναι εξουθενωτική η στενοχώρια της απώλειας, απίστευτα δύσκολη η αποδοχή της. Όμως η γιαγιά με τον τρυφερό της τρόπο και με τα γλυκά της λόγια βοηθάει τον μικρό Νόλαν και κάνει τα δύσκολα πιο εύκολα!
Η Τζένη Κουτσοδημητροπούλου μας μιλάει για την απώλεια, και μας δείχνει πως τελικά δεν χρειάζεται να κάνουμε τίποτα περισσότερο από το να είμαστε εκεί δίπλα σε αυτόν που χρειάζεται στήριξη. Χωρίς πολλά λόγια,
παρά μόνο τα βασικά, χωρίς υπεκφυγές,  χωρίς πολλές θεωρίες παρά μονό με το συναίσθημα.




Φανταστική η εικονογράφηση από το Γιάννη Σκουλούδη και έχω την εντύπωση πως αυτό το βιβλίο ανεβάζει τον πήχη για το παιδικό βιβλίο στην Ελλάδα!

Τι όμορφη σειρά αυτή από τις εκδόσεις Διόπτρα με τον δυνατό τίτλο "Σε καταλαβαίνω"! Και πόσο δυναμικά ξεκίνησε με αυτό το τόσο τρυφερό βιβλίο από την Τζένη Κουτσοδημητροπούλου!

Μια πολύ όμορφη ιστορία η οποία απευθύνεται σε παιδιά από 3χρόνων και μπορείτε να δείτε περισσότερες πληροφορίες αλλά και να ξεφυλλίσετε τις πρώτες του σελίδες αν επισκεφθείτε το site των εκδόσεων Διόπτρα.

Σας φιλώ γλυκά!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου