Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2022

Διαβάσαμε το βιβλίο ... για φαντάσου, του Κυριάκου Χαρίτου!




Για φαντάσου...
... Ένα ήλιο τεμπέλη που τον παρακαλάει η μαμά του να σηκωθεί για να ξημερώσει η μέρα,
... ένα πιάνο στον βυθό της θάλασσας που αντί για νότες βγάζει μπουρμπουλήθρες,
... ένα αστέρι από ζάχαρη που λιώνει από λίγο σε κάθε βροχή...




Για φαντάσου ένα κόσμο όπου όλα μπορούν να συμβούν, όπου ακόμα και οι σφαίρες να μπορούν να αποφασίζουν να μην πληγώνουν. Έναν τέτοιο φανταστικό κόσμο έπλασε ο Κυριάκος Χαρίτος και τον φύλαξε, μέσα στις σελίδες του νέου του βιβλίου. Όταν κρατάμε στα χέρια μας μια ιστορία ή ένα κείμενο από το Κυριάκο Χαρίτο είμαστε σίγουροι πως πρόκειται να διαβάσουμε κάτι φανταστικό!!! Κάθε φορά μας εκπλήσσει ευχάριστα με το δημιουργικό τρόπο γραφής, με το ευφάνταστο πλέξιμο των λέξεων και της πλοκής.

Ο αγαπημένος συγγραφέας έχει την ικανότητα, και μάλιστα μοιάζει να το κάνει αβίαστα, να φτιάχνει κάθε φορά νέους κόσμους και να τους στήνει με όσες λεπτομέρειες χρειάζονται ώστε ο αναγνώστης να εντάσσεται σε αυτό αυθόρμητα. 
Έτσι λοιπόν το νέο του βιβλίο με τίτλο για φαντάσου, το ανοίξαμε με μεγάλες προσδοκίες και όπως πάντα δεν απογοητευτήκαμε!!

Μια πρώτη έκπληξη μας περίμενε καθώς δεν πρόκειται για πεζό κείμενο αλλά για 21 φανταστικά ποιήματα "για φανταστικά παιδιά" όπως γράφει στο οπισθόφυλλο και το κάθε ένα είναι ξεχωριστό και σούπερ φανταστικό. Και ενώ συνήθως μόλις δούν τα παιδιά ποίημα η αντίδρασή τους είναι να απογοητευτούν, δεν χρειάστηκαν παρά 1-2 στιχάκια για να τραβήξουν την προσοχή τους και να αντιληφθούν πως εδώ πρόκειται για κάτι φρέσκο και διασκεδαστικό. Από τις λίγες φορές που ήθελαν και περιμεναν με χαρά να ακούσουν το επόμενο ποίημα μόλις τελειώσουμε ένα. Γελάκια άφθονα, λέξεις καινούριες για να εμπλουτίσουμε το λεξιλόγιό μας και δεν έλειψαν και κάποια στιχάκια που ήταν δημιουργικά αλλά τόσο επίκαιρα.


Για φαντάσου μία σφαίρα
που αρνείται να σκοτώνει.
Για φαντάσου ένα μαχαίρι
που αρνείται να πληγώνει.
Για φαντάσου έναν στρατιώτη 
που σε πόλεμο δεν πάει.
Και το πολυβόλο όπλο
που δεν θέλει να βαράει.


Η φανταστική εικονογράφηση από την Ντανιέλα Σταματιάδη, συνοδεύει διακριτικά το κείμενο, με απαλά χρώματα για να ταιριάζει στην ονειρική ατμόσφαιρα των ποιημάτων.

Μπορείτε να δείτε περισσότερες πληροφορίες αλλά και να ξεφυλλίσετε τις πρώτες του σελίδες αν επισκεφθείτε το site των εκδόσεων Μεταίχμιο.

Σας φιλώ γλυκά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου