Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2021

Μοντεσσόρι στο σπίτι με το μωρό, της Simone Davies και Junnifa Uzodike!




Και από εκεί που ήσουν ελεύθερη και ωραία (ναι, πάντα είσαι ωραία να μην το ξεχνάς) τσουπ! κάνουν την εμφάνισή τους αρχικά οι 2 γραμμούλες στο τεστ εγκυμοσύνης! Η χαρά σου είναι απερίγραπτη καθώς ξεκινά μια μοναδική διαδρομή!
Αρχίζεις και ψάχνεις να μάθεις τι πρέπει να κάνεις, γιατί ως γνωστόν το μωρό θα έρθει μόνο του, χωρίς manual!

Παλιότερα λοιπόν, υπήρχε η αντίληψη πως τα μωρά το μόνο που κάνουν είναι μαμ, κακά και νάνι. Ότι είναι πολύ ευαίσθητα και ότι το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να εκπληρώνουμε τις βασικές τους ανάγκες και να τα έχουμε τυλιγμένα στις κουβέρτες.
Στη συνέχεια ανακαλύψαμε ότι τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Από τους πρώτους μήνες τα μωρά ξεκινούν να μαθαίνουν και να αναπτύσσουν δεξιότητες και τότε πήγαμε στο άλλο άκρο. Τα πιέσαμε να μάθουν πράγματα πριν από την κατάλληλη ηλικία, συγκρίναμε το δικό μας με τα υπόλοιπα με το άγχος μήπως και το παιδί μας έχει μείνει πίσω, αγοράσαμε τα καλύτερα εκπαιδευτικά παιχνίδια και  προϊόντα που θα το βοηθήσουν να προχωρήσει τόσο νοητικά όσο και σωματικά.

Και κάπου εκεί παθαίνεις πανικό!

Τελικά τι στο καλό πρέπει να κάνουμε και τι είναι πιο ωφέλιμο για το παιδί μας;

Σκέψεις περνούν από το μυαλό σου...

Μήπως θα έπρεπε να σταματήσουμε να προσπαθούμε τόοοοσο πολύ;
Μήπως θα έπρεπε να σεβόμαστε τις ανάγκες του συγκεκριμένου μωρού που έχουμε μπροστά μας;
Μήπως έπρεπε να δώσουμε χρόνο στο μωρό να απολαύσει ό,τι κι αν κάνει ακόμα και αν αυτό ειναι να κάθεται να παρατηρεί γύρω του;

Κι αν σταματήσουμε να αγοράζουμε πράγματα και να γεμίζουμε με ερεθίσματα το δωμάτιο; 
Κι αν προσπαθούσαμε να του δώσουμε πιο "καθαρούς", ήσυχους και καλαίσθητους χώρους;
Κι αν απλά ξαπλώναμε δίπλα τους και απολαμβάναμε και εμείς αυτό που κοιτούν και περιεργάζονται με τόση προσοχή;

Εδώ λοιπόν κάνει την εμφάνισή της η Μοντεσσόρι!

Νομίζω πως πλέον για τη Μοντεσσοριανή μέθοδο δεν χρειάζεται να να σας κάνω εισαγωγή. Οι περισσότεροι την γνωρίζετε μια και κυκλοφορούν πολλά άρθρα και βιβλία σχετικά. Όμως σήμερα θα σας μιλήσω για το βιβλίο "Μοντεσσόρι στο σπίτι με το μωρό", από τις εκδόσεις Μεταίχμιο,  που ξεχώρισα και το οποίο επικεντρώνεται στις πολύ ευαίσθητες ηλικίες των 0-12 μηνών και  μας δίνει συμβουλές και οδηγίες για το πώς να μεγαλώσουμε το μωρό μας με αγάπη, σεβασμό και κατανόηση!

Το φανταστικό αυτό βιβλίο είναι ένας θησαυρός για πολλούς λόγους. Καταρχάς αυτό που με κέρδισε είναι ότι δεν μένει στη θεωρία! Δεν σου λέει μόνο ποια πρέπει να είναι η αντιμετώπιση με γενικολογίες. Μπαίνει σε πρακτικά θέματα όπως πώς θα διαμορφώσετε το σπίτι και ειδικά το δωμάτιό του, και δίνει και πολυπαραγοντικές συμβουλές πχ αν υπάρχουν αδέρφια, αν ο χώρος είναι μικρός, επιλογές και πλεονεκτήματα για τους διάφορους τύπους κρεβατιών.





Από την άλλη καταπιάνεται με κάθε κομμάτι της καθημερινότητας του μωρού. Από το φαγητό του, το παιχνίδι του, τον ύπνο του, τον τρόπο επικοινωνίας, τον χώρο μέσα στο οποίο κινείται, το ρουχισμό του, το μπάνιο του, το ταξίδι. Προσεγγίζει και θέματα πιο ιδιαίτερα, όπως οδοντοφυΐα, πιπίλα, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, οθόνες, αλλαγή πάνας, πώς θα μοιράζονται τα παιχνίδια κλπ. Αλλά και με πιο πολύπλοκες καταστάσεις όπως αδέρφια, δίδυμα, πρόωρα βρέφη, θετοί γονείς, σωματικές αναπηρίες και νευροδιαφορετικότητα κλπ.

"Δουλειά μας είναι να προετοιμάσουμε το περιβάλλον για το μωρό, όχι να το διασκεδάσουμε."


Ένα από τα σημαντικότερα κεφάλαια, είναι αυτό που αφορά στην προετοιμασία του ενήλικα. Ποιος είναι ο ρόλος μας, πώς μπορούμε να προετοιμαστούμε διανοητικά, συναισθηματικά και σωματικά, πώς βοηθάμε όταν δυσκολεύεται, πώς υποστηρίζουμε την ανάπτυξή κλπ. 
Θα μου πείτε πολύ ωραία όλα αυτά, για την εμπιστοσύνη και την ασφάλεια που πρέπει να δημιουργήσουμε στο παιδί μας, αλλά στην πράξη είναι λίγο πιο δύσκολο και πολύπλοκο. Οι πολλές ώρες που τρέχουμε, οι λίγες ώρες ύπνου, το απαιτητικό μας πρόγραμμα μερικές φορές δεν μας αφήνουν να βγάλουμε και τον καλύτερό μας εαυτό. Επειδή ακριβώς οι δύο συγγραφείς είναι και μητέρες που δεν ζουν στον πλανήτη Ουτοπία, δεν θα μπορούσαν να παραλείψουν 49 σούπερ ιδέες για να διατηρούμε την ψυχραιμία μας!!!

Σε όλα τα παραπάνω προστίθενται και οι γλωσσικές, κινητικές,
μοντεσσοριανές και άλλες δραστηριότητες ανά ηλικία, και ένα εισαγωγικό κείμενο για την ηλικία από 1εως 3 χρόνων.

Στο τέλος του βιβλίου βρίσκουμε ενδεικτική βιβλιογραφία και πλούσια λίστα με πηγές στο διαδίκτυο
!!




Τη Simone Davies την γνωρίζω πολλά χρόνια από το site της themontessorinotebook και ακολουθώ την πορεία της από τότε. Με είχε κερδίσει η αμεσότητα και ο τρόπος που παρουσίαζε τα διάφορα θέματα και τις προτάσεις της, μια και με το να είναι μητέρα και η ίδια, μπορούσες πολύ πιο εύκολα να νιώσεις μια σύνδεση μαζί της. Είδε μέσα από τις καθημερινές ανάγκες των παιδιών της τι είναι σημαντικό να κάνει και μόλις έμαθε για τη μέθοδο Μοντεσόρι αμέσως κατάλαβε πως εδώ υπάρχει κάτι πολύ σημαντικό για τα παιδιά της. Έγινε και η ίδια μοντεσσοριανή παιδαγωγός και πλέον μέσα από τα μαθήματά στη σχολή Jacaranda Tree Montessori στο Αμστερνταμ, βοηθά και άλλες οικογένειες να εφαρμόσουν αυτές τις αρχές.

Η Junnifa Uzodike εργαζόταν ως διευθύντρια στρατηγικής σε μια εταιρεία αυτοκινήτων στο Κεντάκι, όταν ανακάλυψε τη μέθοδο Μοντεσόρι τυχαία. Μια μέρα συνόδευσε τη δασκάλα μητέρα της σε μια επίσκεψη σε μοντεσσοριανό σχολείο. Όσα παρατήρησε εκεί τη συγκίνησαν τόσο που αποφάσισε να παρακολουθήσει ένα εισαγωγικό πρόγραμμα έξι εβδομάδων στη Μέθοδο Μοντεσσόρι, για να μάθει περισσότερα.

Οι δυο τους βρέθηκαν τυχαία σε ένα γεύμα και συνειδητοποίησαν πως ήθελαν και οι δυο τους να γράψουν ένα βιβλίο για την εφαρμογή της μεθόδου Μοντεσσόρι κατά τη βρεφική ηλικία.

Εμείς αυτό που έχουμε να πούμε είναι ευτυχώς που γνωρίστηκαν και συνεργάστηκαν γιατί όπως σας προαναφέραμε είναι ένα βιβλίο θησαυρός!!!

Μπορείτε να δείτε περισσότερες πληροφορίες αλλά και να διαβάσετε τις πρώτες του σελίδες αν επισκεφθείτε το site των εκδόσεων Μεταίχμιο.

Σας φιλώ γλυκά!
   


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου