Δευτέρα 26 Απριλίου 2021

Διαβάσαμε το βιβλίο... Πώς να γίνετε διαφορετικοί γονείς!


 

Ένα λίγο διαφορετικό βιβλίο για τη γονεϊκότητα κυκλοφόρησε και είμαστε εδώ για να σας το παρουσιάσουμε.
Το "Πώς να γίνεται διαφορετικοί γονείς", από τις εκδόσεις Gema, είναι ένας οδηγός που μας προτείνει τρόπους για μια πιο φυσική και καλοπροαίρετη διαπαιδαγώγηση ξεκινώντας από την γέννηση του θησαυρού μας έως τα 10 του χρόνια.


Ανοίγοντας το βιβλίο διαπίστωσα πως πρόκειται για ένα κείμενο γραμμένο το 2014, και από τότε μέχρι σήμερα έχουν γίνει άλματα στον τρόπο που βλέπουμε τη γονεϊκότητα. Παρόλα αυτά όλοι θα συμφωνήσουμε στο ότι η θετική προσέγγιση στην διαπαιδαγώγηση, η ενθάρρυνση και η αγάπη, έχουν πάρει το κυρίαρχο ρόλο και πλέον γνωρίζουμε πόσο σημαντικά είναι στην ανατροφή των παιδιών μας. Το βιβλίο λοιπόν αυτό, έχει ακριβώς αυτή την προσέγγιση κάτι που το κάνει σε γενικές γραμμές διαχρονικό.

Το 1ο κεφάλαιο επικεντρώνεται στην ψυχική ωρίμανση του παιδιού, αναλύοντας τα στάδια ανάλογα με την ηλικία του. Από την γέννηση που είναι απροστάτευτο και όπου ξεκινούν όλες οι μοναδικές διανοητικές διεργασίες με εντατικό ρυθμό, τα στάδια όπου το παιδί αναπτύσσει άγχος αποχωρισμού, και προχωράμε στα σχολικά χρόνια για να φτάσουμε στην εφηβεία.
Στο 2ο κεφάλαιο διαβάζουμε για την καλοπροαίρετη γονεϊκότητα. Αρχικά αναφέρονται κάποια απαρχαιωμένα μοντέλα διαπαιδαγώγησης (αυταρχικό, ανεκτικό, αδέσμευτο ή αδιάφορο) καθώς και κάποιες ακόμα τοξικές συμπεριφορές, με τα χαρακτηριστικά τους αλλά και τις επιπτώσεις τους τόσο στην ψυχική υγεία των παιδιών όσο και στη σχέση γονεών και παιδιών. Τα καλά νέα είναι πως ακόμα και αν εχουμε ξεκινήσει λάθος, δεν εχουν χαθεί όλα. Δεν είναι ποτέ αργά να αλλάξουμε τακτική και να προσπαθήσουμε να ξαναδομήσουμε τις σχέσεις μας. Στην συνέχεια γίνεται μια παρουσίαση στο πώς μπορούμε να βάζουμε όρια σωστά και πώς θα γίνουν σεβαστά, χωρίς φωνές και τιμωρίες. Προτείνεται έντονα και αφιερώνονται αρκετές σελίδες στα οικογενειακά συμβούλια. Είναι κάτι που όσο μεγαλώνουν τα παιδιά έχω αρχίσει και εγώ να το χρησιμοποιώ γιατί βλέπω πως η από κοινού συμφωνία και οι λύσεις στις οποίες καταλήγουμε είναι αποδεκτές από τα παιδιά καθώς εκείνα έχουν λόγο στην συζήτηση και τις έχουν προτείνει. Θα σας εντυπωσιάσει πόσο δίκαια είναι και πόσο δημιουργικά στην εύρεση αποτελεσματικών κανόνων! 

"Η γενικότερη μη λεκτική στάση σας πρέπει να συμβαδίζει με τις λεκτικές φιλοφρονήσεις: χαμόγελο, οπτική επαφή (σταθείτε στο ύψος του), θερμό και καλοπροαίρετο άγγιγμα..."

Παρουσίαζονται διάφοροι τρόποι διαπαιδαγώγησης αλλά και επικοινωνίας όπως: Μέθοδος Φέιμπερ και Μάζιλς, ενεργητική ακρόαση, ευέλικτη μέθοδος του Φέιλερ, Μοντεσόρι, Ρούντολφ Στάινερ, εκπαίδευση στο σπίτι κλπ για τις οποίες οι συγγραφείς μας δίνουν τις βασικές πληροφορίες αλλά και κάποια λινκς για να μάθουμε ακόμα περισσότερα.

Στο 3ο μέρος, σε ένα εύρος 60 σελίδων, προτείνεται μια βεντάλια από θεραπευτικά εργαλεία, απλά και συγκεκριμένα τα οποία βοηθούν να αντιμετωπίσουμε κάποιες συμπεριφορές των παιδιών που εμφανίζονται σποραδικά όπως: νυχτερινή ενούρηση, άγχος, διαταραχές ύπνου κλπ. Προτείνονται τεχνικές αναπνοής, μικρές ασκήσεις διαλογισμού, χαλάρωσης και εμπιστοσύνης και άλλες εναλλακτικές μορφές θεραπευτικές μέθοδοι. Φυσικά αυτά είναι προσωρινά βοηθήματα και τονίζεται έντονα πως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επαναπαυτούμε σε αυτά και να μην αναζητήσουμε βοήθεια από κάποιον ειδικό αν δούμε πως τα προβλήματα συνεχίζουν.


Νομίζω ότι είναι πολύ δύσκολο να βρούμε ένα βιβλίο με ιδέες για την διαπαιδαγώγηση των παιδιών μας με τις οποίες να συμφωνούμε 100%. Επιλέγω να διαβάζω πολλά βιβλία πάνω στο συγκεκριμένο θέμα και πάντα κρατώ αυτά που βγάζουν νόημα σε μένα ή που μου ταιριάζουν. Ο βασικός άξονας είναι η θετική προσέγγιση και η αγάπη και από εκεί και πέρα αν κάτι δεν μου ταιριάζει απλά το προσπερνώ. Για παράδειγμα στο συγκεκριμένο βιβλίο υπάρχει μια παράγραφος στην οποία προτείνονται κλασικά παραμύθια (Κοκκινοσκουφίτσα, Ασχημόπαπο κλπ) για τα οποία πλέον υπάρχει μια θεωρία ότι προάγουν στερεότυπα και καλό είναι να αποφεύγονται. Την δική μου άποψη πάνω στο θέμα σας την έχω αναλύσει σε παλιότερο άρθρο (αν θέλετε μπορείτε να διαβάσετε το "Κλασικά παραμύθια ... Να τα πάρω ή να μην τα πάρω; Απορίες και σκέψεις μια μαμάς!")

Σε γενικές γραμμές είναι ένα ενδιαφέρον βιβλίο, που έχει αρκετά στοιχεία τα οποία θα σας δώσουν κάποιες πληροφορίες και ίσως σας αποσυμφορήσουν σε καθημερινές δυσκολίες. Μπορείτε αν δείτε περισσότερες πληροφορίες στο site των εκδόσεων Gema.

Σας φιλώ γλυκά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου