Τετάρτη 5 Μαΐου 2021

Διαβάσαμε το βιβλίο.... Γεια, μαμά, της Polly Dunbar!


Θα μπορούσε να ήταν καταγραφή της δικής μου καθημερινότητας, θα μπορούσε να ήταν της δικής σας. Τόσο άμεσο, τόσο κοντά σε αυτό που ζούμε που σκέφτομαι πως σίγουρα η Polly Dunbar έχε βάλει κάμερες και με παρακολουθεί! Μόνο που από ό,τι φαίνεται η μητρότητα και τα καθημερινά ευτράπελα που την ακολουθούν όταν έχεις παιδιά είναι πάνω κάτω ίδια, ανεξάρτητα αν μένεις Ελλάδα ή αν μένεις Αγγλία!




H Polly Dunbar είναι από τις πιο δημοφιλείς και πολυβραβευμένες εικονογράφους (BookTrust Early Years Award, Nestle Silver Children's Book Prize, Red House Children's Book of the year Award κλπ) και το "Γεια, μαμά" είναι το πρώτο της βιβλίο που απευθύνεται σε ενήλικες.
Ξεκίνησε να κρατά ένα είδος ημερολογίου, κάνοντας σκιτσάκια από την καθημερινότητά της με τα παιδιά. Παρόλο που στο βιβλίο ξεκινάει από την πρώτη της εγκυμοσύνη, η αλήθεια είναι ότι η Dunbar ξεκίνησε να σκιτσάρει όταν τα παιδιά της ήταν 2χρ και 5χρ. Δεν είχε σκοπό να τα εκδώσει ή να τα μοιραστεί με οποιοδήποτε τρόπο με άλλους. Απλά ήθελε να καταγράψει μικρές καθημερινές στιγμές, τη μαγεία του να ζεις με μικρά παιδιά, αλλά και τα συναισθήματά της που άλλες φορές την έκαναν να πετά από χαρά, ενώ άλλες ένιωθε να γίνεται χίλια κομμάτια. Άλλες φορές εντυπωσιασμένη από τα θαυματάκια της, από τη δημιουργικότητά τους και τη φαντασία τους και άλλες φορές εξαντλημένη από την αϋπνία, και τις σκανδαλιές τους. Επειδή ακριβώς δεν είχε σκοπό να τα μοιραστεί με κανέναν, δεν ανησυχούσε αν θα έπρεπε να προσέχει τι ζωγραφίζει και πώς, άφηνε το χέρι της να την οδηγήσει και να βγάλει από μέσα της αυτά ακριβώς που ένιωθε, όπως ήταν τα πράγματα και όπως τα βίωνε.


Έτσι δημιουργήθηκε το πρώτο της βιβλίο για ενήλικες, κάτι περισσότερο από ένα κόμικ για τη μητρότητα, το οποίο πρέπει να σας πω ότι το βρίσκουν ξεκαρδιστικό ακόμα και τα παιδιά!
Παρόλο που είναι ένα είδος ημερολογίου και σίγουρα η έμπνευση προέκυψε από τα τα παιδιά της, δεν είναι απλά η ιστορία της σχέσης της Polly Dunbar και των αγοριών της.
Έχω την αίσθηση πως η εικονογράφος έχει καταφέρει να κρατήσει μακριά τις προσωπικές στιγμές, να μην υπερβάλει στους χαρακτήρες και να δώσει στα σκιτσάκια της και τις μικρές ιστορίες της πιο γενικό ύφος, ώστε να μην είναι απλή καταγραφή στιγμών, αλλά περισσότερο απόδοση αυτών, κάτι που σε κάνει να νιώσεις οικεία, να τα κάνεις δικά σου από τις πρώτες σελίδες.

Γυρνώντας τις σελίδες νιώθεις αυτό το σκαμπανέβασμα των συναισθημάτων, το ξαναθυμάσαι και αντιλαμβάνεσαι ότι η μητρότητα είναι ένα roller coaster ευτυχίας και απόγνωσης, γνώσης και άγνοιας, χαράς και δύσκολων στιγμών.

Ένα είναι σίγουρο: ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΑΛΛΑΖΑΜΕ ΓΙΑ ΤΙΠΟΤΑ!

Το διασκέδασα, το "ρούφηξα" στην κυριολεξία, απόλαυσα κάθε γραμμή και λέξη. Η ζωή της μαμάς αν μη τι άλλο, είναι σε γενικές γραμμές αστεία και αποκαλυπτική για το ποια είναι πραγματικά, τι κρύβει μέσα της. Ένα ταξίδι εντός, μια ουσιαστική αναδιάταξη σκέψεων, προτεραιοτήτων, αναγκών, αλλά και μια εξερεύνηση του εαυτού μας. Γιατί ειλικρινά, νομίζω όλες μας έχουμε ανακαλύψει ποιες είμαστε, πόσο δυνατές μπορούμε να γίνουμε και πόσες ικανότητες έχουμε μέσα από τις καθημερινές περιπέτειες όντας μητέρες! Η μητρότητα είναι κάτι περισσότερο από το να μεγαλώνεις παιδιά! Και μέσα από τα σκιτσάκια της Polly Dunbar αυτό είναι προφανές!



Με αφορμή τη Γιορτή της Μητέρας, οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ σας προσκαλούν στη διαδικτυακή εκδήλωση-παρουσίαση του βιβλίου την Παρασκευή, 7 Μαΐου 2021, στις 8 το βράδυ. Δείτε περισσότερες πληροφορίες τόσο για τη διαδικτυακή συνάντηση όσο και για το βιβλίο δείτε  στο site των εκδόσεων Μεταίχμιο.
Υπέροχο δώρο και για τις φίλες σας.

Σας φιλώ γλυκά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου