Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2020

Διαβάσαμε το βιβλίο ... Στρατιώτες στον πόλεμο (1940-1944), του Βασίλη Κουτσιαρή και του Γιάννη Διακομανώλη!

 



Ήταν νύχτα όταν χτύπησε το κουδούνι του πρωθυπουργού. Με τις πιτζάμες και τη ρόμπα ο Μεταξάς άνοιξε την πόρτα. Ο Ιταλός πρέσβης Γκράτσι του έδωσε το έγγραφο, που ζητούσε να περάσουν ελεύθερα οι οι Ιταλοί τα ελληνοαλβανικά σύνορα. Εκείνος τον κοίταξε στα μάτια και του απάντησε "ΟΧΙ". Νωρίς το πρωί η σειρήνα άρχισε να χτυπά. Οι στρατιώτες φίλησαν τις μητέρες τους. Τις αγκάλιασαν σφικτά. Ήξεραν ότι μπορεί να μην τις ξανάβλεπαν. "Στο καλό και με τη νίκη!" φώναζαν όλοι. Και εκείνοι παρασύρθηκαν από το πλήθος. Κοίταξαν πίσω, αλλά μόνο τα λευκά μαντήλια, που ανέμιζαν, διακρίνονταν από μακριά. (από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)



Τον Αύγουστο του 1940 τορπιλίστηκε η Έλλη. Ήταν η αρχή για όλα όσα θα ακολουθούσαν. Με μια πολύ θαρραλέα απάντηση ο πρωθυπουργούς Μεταξάς, έκοψε την φόρα τον Ιταλών μερικούς μήνες αργότερα και ο πόλεμος δυστυχώς ξεκίνησε! Κρύο, κακουχίες, πείνα... τίποτα δεν λύγισε τους στρατιώτες μας που πολεμούσαν με όλες τους τις δυνάμεις πάνω στα βουνά. Μαζί με αυτούς έδιναν τη δική τους μάχη οι γυναίκες που έπλεκαν, και έστελναν τρόφιμα και ρούχα στους στρατιώτες, ή περιέθαλπταν τους τραυματισμένους. Και πάνω που οι Ιταλοί άρχισαν να υποχωρούν και έμοιαζαν τα πράγματα να τελειώνουν, οι Γερμανοί βρήκαν την ευκαιρία να επιτεθούν και αυτοί. Ο πόλεμος συνεχίστηκε αλλά οι Έλληνες δεν το έβαλαν κάτω...

 


Ο Βασίλης Κουτσιαρής και Γιάννης Διακομανώλης, φίλοι και δάσκαλοι, συνεχίζουν την πολύ πετυχημένη σειρά "Γνωρίζω την ιστορία" και σε αυτό το 4ο βιβλίο τους καταπιάνονται με τον πόλεμο του '40. Μέσα από το πολύ όμορφα καλογραμμένο κείμενο δίνουν όλες τις σημαντικές και βασικές πληροφορίες που χρειάζεται ο μικρός αναγνώστης για να καταλάβει τι οδήγησε στον πόλεμο του 40, τα γεγονότα που συντελέστηκαν, αλλά και πόσο σημαντική ήταν η συμβολή των αφανών ηρώων, όπως οι γυναίκες τις Πίνδου και οι νοσοκόμες.
Θεωρώ πως αυτά τα βιβλία βοηθάνε τα παιδιά να γνωρίζουν σπουδαίες πτυχές της ιστορίας μας με τον πιο άμεσο τρόπο. Αναπαριστά με πολύ ζωντανό τρόπο τις μάχες και στιγμιότυπα που έπαιξαν ρόλο στην πλοκή των γεγονότων και από την άλλη η γλώσσα που χρησιμοποιούν οι 2 συγγραφείς, παρόλο που ειναι απλή, δεν στερείται σε πλούτο και ορολογία απαραίτητη για να μπούμε στον πνεύμα της εποχής.



Η εκφραστική εικονογράφηση από τον Θάνο Τσίλη, με τα έντονα χρώματα, δίνει άλλη ενέργεια στην απόδοση των γεγονότων στα βιβλία αυτής της σειράς, προσθέτοντας έξτρα δυναμική στην ζωντάνια της αφήγησης. Οι πιο μοντέρνες γραμμές και οι λεπτομέρειες που χρησιμοποιεί ο εικονογράφος δίνουν μια σχεδόν  κινηματογραφική αναπαράσταση της ιστορίας.

--------------------------------
Tip: Μην ξεχάσετε να έχετε μαζί σας ένα χάρτη για να βλέπουν τα παίδια τα σημεία της χώρας που αναφέρονται. Η ιστορία συνδέεται με τη γεωγραφία!
-------------------------------

Καταπληκτικά βιβλία, όπως μας έχουν συνηθίσει οι δημιουργοί τους, απαραίτητα για τους μικρούς αναγνώστες για να μάθουν την ιστορία της χώρας μας από την ηλικία των 5χρ.
Μπορείτε να δείτε περισσότερα αλλά και να διαβάσετε τις πρώτες τους σελίδες, αν επισκεφθείτε το site των εκδόσεων Μίνωας.

Σας φιλώ γλυκά!



 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου