Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2020

Διαβάσαμε το βιβλίο... Οικογένεια είναι, της Κατρίνας Τσάνταλη!




Τι είναι η οικογένεια; Πρέπει οπωσδήποτε να υπάρχει μπαμπάς και μαμά; Και αν δεν υπάρχει ο μπαμπάς; Τότε δεν αποτελεί οικογένεια για ένα παιδί η μαμά του και τα αδέρφια του; Και αν δεν υπάρχουν οι γονείς τότε οι παππούδες ή οι γιαγιάδες ή όποιος το μεγαλώνει δεν είναι η οικογένειά του; Τελικά μήπως ο όρος οικογένεια σημαίνει κάτι περισσότερο; Μήπως είναι κάτι πιο βαθύ;
 



Μια κόκκινη κλωστή ξετυλίγεται και ενώνει διαφορετικές μορφές της οικογένειας για να δείξει πως τελικά το σημαντικό και σε αυτό που θα πρέπει να δίνουμε την μεγαλύτερη σημασία είναι αν το παιδί μεγαλώνει ευτυχισμένο. Ένας μπαμπάς μόνος, 2 μαμάδες μαζί, η γιαγιά με τον παππού, μια θεία, γονείς με διαφορετικές θρησκείες, όλα αυτά μπορεί να είναι οικογένεια, αρκεί το παιδί να νιώθει ασφάλεια και αγάπη! 


Γι αυτό και πολύ εύστοχα η συγγραφέας Κατρίνα Τσάνταλη, κλείνει κάθε σελίδα της, κάθε παρουσίασης οικογένειας, με τη φράση "Και το παιδί μεγαλώνει ευτυχισμένο". Ζει με ανθρώπους που το αγαπούν και το φροντίζουν. Νιώθει ότι ανήκει κάπου και έχει μια ήρεμη και χαρούμενη ζωή.
Κανένα παιδί δεν πρέπει να νιώθει άσχημα για την οικογένειά του, κανένα παιδί δεν πρέπει να δέχεται επίθεση για την "διαφορετική" από τις παρωχημένες νόρμες της κοινωνίας μας, για την ξεχωριστή σύσταση της οικογένειας μέσα στην οποία μεγαλώνει και ανθίζει.



 
Λιτή και χαρούμενη η εικονογράφηση από τον Κώστα Θεοχάρη, χωρίς πολλά επιπλέον στοιχεία, επικεντρώνεται ακριβώς στο μήνυμα που θέλει να περάσει η συγγραφέας, στην ευτυχία που διακρίνεται στα μάτια των παιδιών που μεγαλώνουν με αγάπη.

Για να δείτε περισσότερα για το βιβλίο αλλά και να διαβάσετε ένα απόσπασμα επισκεφθείτε τις εκδόσεις Διόπτρα!

Σας φιλώ γλυκά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου