Οι συγγραφείς, Βασίλης Κουτσιαρής και Γιάννης Διακομανώλης, για άλλη μια φορά συνεργάζονται και με πολλή φροντίδα (όπως δείχνει το αποτέλεσμα) μας παρουσιάζουν δύο πολύ σημαντικά στοιχεία της ιστορίας μας με τρόπο άμεσο και ζωντανό, ιδανικό για παιδιά μικρότερης ηλικίας.
Στη σειρά Γνωρίζω την Ιστορία από τις εκδόσεις Μίνωας, κυκλοφορούν οι τίτλοι "Μέγας Αλέξανδρος" και "Ο Λεωνίδας και η μάχη των Θερμοπυλών", οι οποίοι αποτελούν μια υπέροχη εισαγωγή για τους μικρούς αναγνώστες στα μονοπάτια της Ιστορίας μας, και είναι σίγουρο πως θα τους συναρπάσει.
«Η πόλη της Σπάρτης θα καταστραφεί από τους
Πέρσες, εκτός κι αν πεθάνει ένας βασιλιάς της!»
Τα λόγια της Πυθίας δεν φόβισαν τον Λεωνίδα.
Ως βασιλιάς της Σπάρτης, ήξερε πολύ καλά
τι έπρεπε να κάνει. Κάλεσε τους Σπαρτιάτες
στρατιώτες και τους ρώτησε: «Πόσοι από σας
έχετε γιους;». Tότε μόνο εκείνοι κατάλαβαν
ότι αυτή η αποστολή ήταν για λίγους.
Τριακόσιους διάλεξε, ενώ οι υπόλοιποι
διασκορπίστηκαν απογοητευμένοι. Ο Λεωνίδας
έπρεπε να πάρει μαζί του άντρες που είχαν
αφήσει πίσω γιους για να συνεχίσουν τη γενιά
και τ’ όνομά τους. Γνώριζε ότι από τη μάχη
στις Θερμοπύλες δεν υπήρχε επιστροφή…
Με κείμενο απλό και κατανοητό ακολουθούμε τον Λεωνίδα με τους Τριακόσιους στη μάχη των Θερμοπυλών και τον Μέγα Αλέξανδρο από την στιγμή της γέννησής του σε όλο του το ταξίδι μέχρι τα πέρατα της Γης και μέχρι το θάνατό του.
Το καταπληκτικό που έχουν πετύχει εδώ οι δύο συγγραφείς είναι ότι ενώ μας δίνουν την ουσία από την κάθε ιστορία χωρίς πολλές αναλύσεις και λεπτομέρειες, ώστε να είναι βατό στις μικρές ηλικίες στις οποίες απευθύνονται, εντούτοις κρατούν και κάποιες μικρές πληροφορίες που κάνουν τους κεντρικούς ήρωες πιο αληθινούς και ανθρώπινους, βοηθώντας τους μικρούς αναγνώστες να τους νιώσουν πιο οικείους. Δίνεται με αυτόν τον τρόπο η αίσθηση ότι δεν μιλάμε απλά για μυθικούς ήρωες, ή πρόσωπα πλασμένα στην φαντασία κάποιου συγγραφέα, αλλά για αληθινούς χαρακτήρες που με το θάρρος τους και την αποφασιστικότητά τους έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην ιστορία μας.
H εικονογράφηση από τον Θάνο Τσίλη και τον Μιχάλη Κυλάκο είναι εξαιρετική. Με έντονα χρώματα, καθαρές γραμμές και εικόνες που καλύπτουν όλη τη σελίδα, σε "τραβούν" για τα καλά μέσα στην πλοκή.
Στην Πέλλα της Μακεδονίας γεννήθηκε ένα αγόρι
με το όνομα Αλέξανδρος. Από μικρός φαινόταν
πως κάποια μέρα θα γινόταν σπουδαίος.
Δώδεκα χρονών κατάφερε να δαμάσει
το άλογό του, τον Βουκεφάλα.
«Γιε μου, κοίτα να βρεις ένα βασίλειο
ίσο μ’ εσένα, γιατί η Μακεδονία δεν σε χωράει»
του είπε ο πατέρας του μια μέρα.
Ο Φίλιππος ήθελε τον καλύτερο δάσκαλο για τον
γιο του. Κι αυτός δεν θα μπορούσε να είναι άλλος
από τον Αριστοτέλη. Σιγά σιγά όλοι άρχισαν
να μιλάνε για τον νεαρό γιο του βασιλιά…
Προτάσεις δραστηριοτήτων:
1) Πάντα μου αρέσει να βλέπουν τα παιδιά μου στο χάρτη για ποια σημεία του πλανήτη ή της χώρας μας μιλάμε. Πού είναι οι Θερμοπύλες, από πού ξεκίνησε ο Λεωνίδας, πού ταξίδεψε ο Μέγας Αλέξανδρος, είναι αφορμή να δούμε αυτές τις διαδρομές.
2) Πώς έφτασαν αυτές οι πληροφορίες σήμερα σε εμάς; Τις βρήκαμε γραμμένες; Προφορική παράδοση; Αφού αναρωτηθούμε και σκεφτούμε τρόπους τότε στα μεγάλα παιδιά μπορούμε να τους αναθέσουμε να βρουν online αρχαιολογικά ευρήματα, αγάλματα, ιστορικές αναφορές, εκθέματα μουσείων σχετικά με τη μάχη των Θερμοπυλών και τον Μέγα Αλέξανδρο (αυτό όπως καταλαβαίνετε γίνεται μια και εχω 2 παιδιά με αρκετά μεγάλη ηλικιακά απόκληση -6 χρόνια- οπότε προσπαθώ να βρίσκω κάποιο τρόπο να προτρέψω και την Χριστιάννα μου να εμπλακεί). Βέβαια μπορούμε και με το μικρότερο παιδί να το βάλουμε στη διαδικασία πχ να πληκτρολογήσει τις λέξεις κλειδιά για την έρευνά μας και να βρούμε μαζί του πληροφορίες και εικόνες.
3) Φτιάχνουμε μαριονέτα για θέατρο σκιών με τον Μέγα Αλέξανδρο (δείτε εδώ)
4) Ψάχνουμε πληροφορίες για τον Αριστοτέλη, τον δάσκαλο του Μέγα Αλέξανδρου
Μπορείτε να δείτε περισσότερα για τα δύο αυτά βιβλία, αλλά και να ξεφυλλίσετε τις πρώτες τους σελίδες, στο site των εκδόσεων Μίνωας εδώ και εδώ.
Σας φιλώ γλυκά!
Πρέπει κι εμείς αυτό το μήνα να πάρουμε ένα βιβλίο καθώς έβαλα στόχο να παίρνω κάθε μήνα έστω από ένα βιβλίο
ΑπάντησηΔιαγραφήΝατάσσα μου κάπως έτσι κι εγώ. Έβαλα όριο το 1 βιβλίο το μήνα γιατί έπαιρνα πολλάααααα.....χαχχαχαχαχαχα
ΔιαγραφήΦιλιά πολλά πολλά!