Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2019

Βιβλιοπαίξαμε με τα Μυθολογικά Παραμύθια, του Κώστα Πούλου!



Μια εξαιρετική σειρά βιβλίων κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, η οποία κέρδισε 
αμέσως το ενδιαφέρον μας. Τα Μυθολογικά Παραμύθια, επιχειρούν μια καινούργια "ανάγνωση" των αρχαίων ελληνικών μύθων η οποία μας ξάφνιασε ευχάριστα.
Σήμερα θα σας παρουσίασουμε δύο βιβλία από τη συγκεκριμένη σειρά, το "Είμαι η Ήρα" και το "Είμαι ο Ήφαιστος", του συγγραφέα Κώστα Πούλου.




Aπό όλα τα φρούτα πιο πολύ μου αρέσει το ρόδι.

Από τα ζώα, εκτός από τον κούκο, μου αρέσει πολύ

το παγόνι. Όταν με βλέπει, ανοίγει την πολύχρωμη
ουρά του σαν βεντάλια. Έχει πάνω της αμέτρητα
ζωγραφισμένα μάτια που κοιτάζουν με απορία.
Είναι η Ήρα, η γυναίκα του Δία, του πατέρα
των θεών και των ανρθώπων.



Η βασίλισσα θεά Ήρα και ο γιος της ο Ήφαιστος στο κάθε βιβλίο χωριστά, παίρνουν το λόγο και μας αφηγούνται τη ζωή τους, όπως την βίωσαν, με τις δυσκολίες και τις χαρές, εκθέτοντας τα συναισθήματά τους και τις σκέψεις τους. Διαβάζουμε την ιστορία τους από μια άλλη οπτική. Είναι πλέον οι πρωταγωνιστές, όχι τα δεύτερα και τρίτα πρόσωπα της μυθολογίας. Παρουσίαζεται έτσι μια άλλη πλευρά τους, μια πιο ανθρώπινη με στοιχεία από την καθημερινότητά τους, με τους φόβους και τις ευχάριστες στιγμές που έχουν σημαδέψει τη ψυχή τους.



 Στο "Είναι η Ήρα" βλέπουμε μια βασίλισσα που έχει να αντιμετωπίσει ό,τι έχει και η σύγχρονη γυναίκα, καθημερινές δυσκολίες στην φροντίδα του σπιτιού, ως σύζυγος, μητέρα και νοικοκυρά. Νομίζετε πως μια θεά επειδή είναι βασίλισσα δεν έχει υποχρεώσεις στο σπίτι της; Δεν πρέπει να μαγειρέψει; Δεν πρέπει να τα έχει όλα καθαρά και τακτοποιημένα; Ο τρόπος που αφηγείται η Ήρα δίνει μια εύθυμη νότα και σε κάνει να την νιώθεις κοντά σου, μια και κάποιες ιστορίες που γνωρίζουμε από τη μυθολογία (πχ τις χρυσές υπηρέτριες) μας τις περιγράφει με λέξεις και φράσεις που χρησιμοποιούμε και εμείς όταν μιλάμε σε μια φίλη μας για ένα καθημερινό γεγονός.
Αποφάσισα λοιπόν να πατήσω πόδι. Ένα βράδυ τον περίμενα ξύπνια. Συνήθως άνοιγε σιγά σιγά την πόρτα για να μην με ξυπνήσει. Όταν άναψε το φως και με είδε ξαφνικά μπροστά του, τρόμαξε. 
"Καλησπέρα" είπε κάπως μαγκωμένα.
"Κακησπέρα" απάντησα εγώ αγριεμένη. "Αν νομίζεις πως θα περάσω όλη τη θεϊκη ζωή μου πλένοντας και μαγειρεύοντας, είσαι γελασμένος!" 





Στο ίδιο ύφος και το βιβλίο με τον Ήφαιστο. Ο ίδιος ο θεός μας αφηγείται την ιστορία του, και τον αγώνα που έκανε για να κερδίσει την θέση του στον Όλυμπο, αφού οι γονείς του όταν είδαν στην γέννα ότι είναι ανάπηρος τον πέταξαν μακριά. Πληγώθηκε ο μικρός Ήφαιστος. Ποτέ, όπως μας λέει, δεν έμαθε ποιος ακριβώς ήταν υπεύθυνος για αυτή την αποτρόπαια πράξη. Αναρωτιέται αν είναι δυνατόν μια μάνα να πετάξει το παιδί της. Δεν χωράει ένας ανάπηρος στον Όλυμπο; Δεν θα τον ένοιαζε να τον θεωρούσαν απλό άνθρωπο αρκεί να ήταν εκεί στο βουνό με τους γονείς του. Κάθε παιδί έχει το δικαίωμα να είναι με τους γονείς του. Πείσμωσε λοιπόν και έκανε σκοπό της ζωής του να ξαναγίνει θεός. Και τα κατάφερε.


Με λένε Ήφαιστο και είμαι ανάπηρος.

Παρόλο που έχω γονείς θεούς, την Ήρα
και τον Δία, κανένας δεν πίστεψε ότι μπορούσα
να γίνω σαν κι αυτούς. Προσπάθησα. Δεν ήταν
εύκολο. Χρειάστηκε θέληση και δουλειά. Πολλή
δουλειά. Το εργαστήρι μου έγινε σωστό ηφαίστειο.
Στη φωτιά έδενα το χρυσάφι με το ασήμι κι έκανα
πράγματα τόσο χρήσιμα και θαυμαστά,
που έμοιαζαν στ' αλήθεια θεϊκά...







Ευρηματική η γραφή του Κώστα Πούλου, που μας δίνει μια άλλη οπτική στη μυθολογία. Τα κείμενα είναι έξυπνα γραμμένα και έχουν ένα διασκεδαστικό ύφος. Ο συγγραφέας κατεφέρνει να δώσει υπόσταση στους θεούς μετατρέποντας το αόριστο που έχουμε στο μυαλό μας σε κάτι συγκεκριμένο και ανθρώπινο.

Η εικονογράφηση από τη Σοφία Παπαδοπούλου είναι ξεχωριστή με πλούσιες εικόνες και γήινα χρώματα. Μοναδική η τεχνική του κολάζ που χρησιμοποιήθηκε, συνδιάζοντας το εικονογραφημένο με το υπαρκτό, 
σχέδια δικά της που συμπληρώνουν αληθινά αγάλματα των θεών. Ένας παιχνιδιάρικος τρόπος εικονογράφησης που ξεφεύγει από τα συνηθισμένα που βλέπουμε συνήθως στα βιβλία της μυθολογίας. 
"Να υπάρχει ένα στοιχείο (όπως τα αγάλματα) που θα ωθήσουν τον αναγνώστη, ίσως στο να αναζητήσει τα αγάλματα" , όπως μας λέει η ίδια.
Και πραγματικά το πετυχαίνει απόλυτα και με αβίαστο τρόπο για τον αναγνώστη!

Τα βιβλία συνοδεύονται από αρκετό υλικό με εκπαιδευτικές δραστηριότητες που καλύπτουν μεγάλο φάσμα θεμάτων (ιστορία, γλυπτική, ζωγραφική, γλώσσα κλπ) , καθώς και μια σύντομη περιγραφή με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για το κάθε θεό στον οποίο αναφέρεται.




Δραστηριότητες που εμπνευστήκαμε με τα παιδιά μου:

1) Εντωπίζουμε στο χάρτη πού είναι ο Όλυμπος, και πού τα μέρη που αναφέρει ο κάθε θεός

2) Μαθαίνουμε για τα αγάλματα που έχουν χρησιμοποιηθεί στα βιβλία. Από ποιες εποχές είναι, τι τεχνοτροπίες, από ποιο καλλιτεχνικό ρεύμα.

3) Βρίσκουμε εικόνες από αρχαία αγάλματα και σχεδιάζουμε εμείς τα κομμάτια που λείπουν.

4) Αν η Ήρα και ο Ήφαιστος ζούσαν στο σήμερα τι δουλειά θα έκαναν;

5) Βρίσκουμε αντικείμενα του σήμερα που είναι φτιαγμένα με τα υλικά που δούλευε ο Ήφαιστος

6) Μαθαίνουμε για τα παγόνια


7) Και λίγο φυσική: Γιατί το μέταλλο λιώνει στη θερμοκρασία; (δραστηριότητα για μεγαλύτερα παιδιά) Ποια άλλα σώματα αλλάζουν φυσική κατάσταση; Μόνο η αύξηση της θερμοκρασίας το κάνει αυτό;

Μπορείτε να δείτε περισσότερες πληροφορίες για τα βιβλία, αλλά και να ξεφυλλίσετε τις πρώτες τους σελίδες, αν επισκεφθείτε το site των εκδόσεων Μεταίχμιο εδώ και εδώ.

Σας φιλώ γλυκά.

2 σχόλια:

  1. τι όμορφη παρουσίαση!!!δεν τα γνώριζα τα βιβλία αλλά τα σημειώνω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστω για τα καλά σου λόγια! Όμορφα βιβλία με ιδιαίτερη εικονογράφηση η οποία μας κέντρισε το ενδιαφέρον από την αρχή!

      Διαγραφή