Τρίτη 27 Αυγούστου 2019

Επιστροφή στο σχολείο με χαμόγελα!



Καθώς πλησιάζει η ημέρα που ξεκινούν τα σχολεία αρχίζουμε να αγχωνόμαστε για το πώς θα καταφέρουμε να μπούμε στο πρόγραμμα χωρίς δράματα! Ο βραδινός ύπνος, τα πρωινά ξυπνήματα, οι προετοιμασία και το τρέξιμο να προλάβουμε να είμαστε στην ώρα μας είναι οι μάχες που δίνουμε όλη τη χρονιά!

Υπάρχουν όμως μικρές αλλαγές που μπορούμε να κάνουμε και να βοηθήσουμε τόσο τα παιδιά μας όσο και εμάς να μπούμε στο πρόγραμμα ομαλά και χωρίς γκρίνιες.


Βήμα 1ο και σημαντικό. Μαθαίνουμε από τα παλιά. Προσπαθούμε να θυμηθούμε τις μας ζόρισε πέρσι. Σκοπός ειναι να εντοπίσουμε τις δυσκολίες που είχαμε την προηγούμενη χρονιά (πχ πρωινό ξύπνημα κλπ) ώστε φέτος να δούμε πώς μπορούμε να τις ξεπεράσουμε.

Επόμενο βασικό βήμα είναι να αλλάξουμε σιγά σιγά το ωράριό μας. Όπως είναι λογικό, είναι πολύ δύσκολο να σηκωθούμε ξαφνικά στις 7 το πρωί όταν 3 μήνες τώρα ξυπνούσαμε 9-10. Για να το καταφέρουμε αυτό ομαλά, προσπαθώ αρχές του Σεπτέμβρη μέρα με τη μέρα να πηγαίνουμε στα κρεβάτια μας και λίγο νωρίτερα... 15 λεπτά την πρώτη, 30 λεπτά μετά από 2-3 μέρες κλπ... φτάνοντας έτσι την 1η μέρα να είμαστε τουλάχιστον κοντά στο στόχο μας. Όσο περισσότερο χρόνο αφιερώσετε για αυτή τη μετάβαση τόσο πιο εύκολο θα είναι.

Μην ξεχνάτε πως τα παιδιά μεγαλώνουν και κάθε χρονιά μπορούν να αναλάβουν περισσότερες αρμοδιότητες για την πρωινή προετοιμασία. Έτσι ενώ για παράδειγμα μέχρι πέρσυ έπρεπε να ντύνουμε εμείς το παιδί μας ίσως φέτος μπορεί να το κάνει μόνο του, ή ίσως είναι αρκετά μεγάλο για να σερβίρει το πρωινό του κλπ. Σκεφτείτε τι μπορεί να αναλάβει, μοιράστε τις δουλειές και αυτό θα είναι προς όφελος και των δύο. Από τη μία το παιδί γίνεται πιο υπεύθυνο και χαρούμενο που αυτονομείται και από την άλλη σας δίνεται λίγος χρόνος παραπάνω για να κάνετε τα υπόλοιπα με λιγότερο άγχος.

Τέλος να θυμάστε πως και τα παιδιά μας έχουν άγχος παρόλο που δεν το εκφράζουν με λόγια, οπότε έχετε στο νου σας οτι κάποιες συμπεριφορές μπορεί να έχουν τη βάση τους εκεί. Προσπαθήστε να έχετε καλή επικοινωνία και να τους δείχνετε πως είσαστε εκεί για να τα βοηθήσετε.

Αν σας βοήθησε αυτό το άρθρο ίσως να σας ενδιαφέρει να διαβάσετε και το άρθρο μας "Ξυπνώντας με χαμόγελα" γιατί είναι όμορφο να ξεκινάει η μέρα μας με χαρούμενες φωνούλες!

Σας φιλώ γλυκά!

2 σχόλια:

  1. Άντε καλό μας ξεκίνημα και φέτος στο σχολείο και να έχουμε μία καλή χρονιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλό μας ξεκίνημα! Ας οργανωθούμε φέτος να πάει καλύτερα η χρονια! :)
      φιλιααααα

      Διαγραφή