Τετάρτη 28 Αυγούστου 2019

5 τρόποι για να αγαπάνε τα κορίτσια το σώμα τους!


"Mαμά πάχυνα", ακούω την κόρη μιας φίλης να λέει.
"Έχει κόλλημα με το βάρος της το τελευταίο διάστημα. Δεν είναι ευχαριστημένη με τίποτα και προσπαθεί να τρώει λιγότερο", μου εξηγεί η μαμά  της εμπιστευτικά.

Είναι ανησυχητικό το πόσες επιθέσεις δεχόμαστε καθημερινά για το σώμα μας και την εμφάνισή μας γενικότερα. Πόσο πολύ χρησιμοποιείται για διαφημιστικούς ρόλους το σώμα, ιδιαίτερα των γυναικών, για την προώθηση προϊόντων.


Σαν μητέρα κοριτσιού, ακούγοντας ιστορίες για κορίτσια κοντά στην εφηβεία ή και μικρότερα τα οποία είχαν επηρεαστεί τόσο πολύ ψυχολογικά που φτάσανε σε επικίνδυνα σημεία, είχα πάρει απόφαση ότι έπρεπε να προφυλάξω και να προετοιμάσω την κόρη μου. Να την βοηθήσω και να την προστατέψω από τις καθημερινές επιθέσεις τις σύγχρονης κοινωνίας. Φυσικά δεν μπορούσα να τις κρύψω τις διαφημίσεις, ούτε να μην την εκθέτω σε τέτοιου είδους ερεθίσματα καθώς είναι γύρω μας παντού.

Αυτοί οι προβληματισμοί μου γενήθηκαν από όταν ήταν μικρή η Χριστιάννα μου και έτσι ξεκίνησα την έρευνα. Πώς επηρεάζονται τα κορίτσια; Από πού προέρχονται τα ερεθίσματα και ποια ακριβώς είναι;
Κατανοώντας το πρόβλημα και την πηγή του μπορούμε δώσουμε στο παιδί μας τις κατάλληλες ασπίδες για να το αντιμετωπίσει και έτσι να το πολεμήσουμε αποτελεσματικά.

Παιδί με αυτοπεποίθηση.
Αφήνοντας το παιδί μας να αναπτύξει την προσωπικότητά του και την σιγουριά στον εαυτό του είναι ένα πρώτο βασικό βήμα. Το εμπιστευόμαστε και ακούμε αυτά που θέλει να μας πει, είμαστε κοντά του συνοδοιπόροι. Δεν προσπαθούμε να το χαλιναγωγήσουμε, ή να του επιβληθούμε, καθώς η γονεϊκότητα δεν είναι μάχη εξουσίας, αφήνοντας έτσι να ανθίσει, να πατήσει γερά στα πόδια του, να πιστεύει στον εαυτό του.  Ένα παιδί με δυνατή προσωπικότητα θα γίνει ένας έφηβος που δύσκολο θα είναι σε κάποιον να το χαλιναγωγήσει.

Μιλάμε περισσότερο για το
πώς λειτουργεί το σώμα παρά για το πώς φαίνεται. Μαθαίνοντας τις πραγματικές ανάγκες του σώματος τα παιδιά μπορούν να κάνουν πιο σωστές επιλογές και να χτίσουν έτσι ένα πιο υγιές τρόπο καθημερινής φροντίδας και συμπεριφοράς.

Επιλέγουμε προσεκτικά τις λέξεις που χρησιμοποιούμε για το σώμα και γενικά το πώς χαρακτηρίζουμε την εμφάνιση του παιδιού.
Είναι πολύ σημαντικό να να αποφεύγουμε λέξεις που έχουν να κάνουν με το βάρος, όπως "πάχυνες", "αδυνάτησες" κλπ. Ας δώσουμε περισσότερο σημασία πχ στο τι κάνει το φαγητό στο σώμα.
Για παράδειγμα, αντί να πω στην λεπτή μου κόρη "αδυνάτησες", που θα το έλεγα επικριτικά, επιλέγω να πω "Νομίζω πως δεν τρως σωστά αυτες τις μέρες. Ας προσέξουμε λίγο τη διατροφή σου για να είναι δυνατό το σώμα σου."
Από την άλλη μεριά αν η κόρη μου είχε κάποια κιλά παραπάνω και μετά από διατροφή επανήλθε στα φυσιολογικά της, αντί να της πω "Μπράβο! Αδυνάτησες!" που θα ήταν σαν επιβράβευση, θα της έλεγα "Βλέπω ότι προσέχεις τη διατροφή σου. Νιώθεις πιο όμορφα; Έχεις πιο πολλή ενέργεια;"

Αυτό βέβαια επεκτείνεται και στο
πώς αναφερόμαστε σε άλλες γυναίκες αλλά και πώς μιλάμε για το δικό μας σώμα!
Πόσες φορές δεν έχω ακούσει γυναίκες να λένε για άλλες γυναίκες "Καλέ,σαν σκελετός είναι!", ή "Μμμμ, μου φοράει και σορτσάκια".
Ειλικρινά αγανακτώ όταν εμείς οι ίδιες συμπεριφερόμαστε έτσι μεταξύ μας.
Αν πρέπει να αναφερθούμε σε κάποιον άλλο ας εστιάσουμε στα σημαντικά, σε συμπεριφορές, σε πράξεις (ιδιαίτερα αν προκειται για πράξεις που βοήθησαν την κοινωνίας μας, που έκαναν ομορφότερο τον κόσμο μας) και όχι αν εχει ωραίο ή άσχημο σώμα, όμορφο ή στραβό πρόσωπο, πόσο τρώει ή δεν τρώει.
Από την άλλη α
ς μην κοιτάμε στον καθρέπτη τα παχάκια μας ή ας μην θαυμάζουμε τα όμορφά μας πόδια όλη την ώρα. Ας μην σχολιάζουμε πόσα κιλά πήραμε, ή πόσο δύσκολη ειναι η δίαιτα που κάνουμε.
Αν μας ενοχλούν τα κιλά μας μπορούμε να αναφερθούμε με άλλο τρόπο, πχ "Νομίζω πως τελευταία δεν κάνω σωστή επιλογή στις τροφές που καταναλώνω" ή "Δεν έχω πολλή ενέργεια τελευταία".


Φροντίστε το σώμα σας τονίζοντας πως θέλετε να έχετε ένα υγιές και γερό σώμα. Ο λόγος που προσέχουμε τη διατροφή μας, που γυμναζόμαστε, που βάζουμε την κρεμούλα μας, που θέλουμε λίγο χρόνο για εμάς, είναι γιατί θέλουμε να έχουμε υγεία σε όλα τα επίπεδα. Για παράδειγμα τον τελευταίο χρόνο ξεκίνησα γυμναστήριο, όχι γιατί ήθελα να αδυνατήσω ή να κάνω ένα γυμνασμένο σώμα, αλλά γιατί ένιωθα πως η φυσική μου κατάσταση δεν ήταν πολύ καλή, και ήθελα να αποκτήσω ξανά την ενέργεια που είχα. 

Μιλήστε με το παιδί
Σχολιάστε το κόλλημα που έχει η σύγχρονη κοινωνία με το σώμα. Σίγουρα θα βρείτε αφορμές καθώς καθημερινά ξεπροβάλλουν από παντού και από απίθανα σημεία, για να δείτε πιο προσεκτικά πώς χρησιμοποιείται το σώμα και για ποιο λόγο!
Τέλος κάντε μια κουβέντα με τα παιδιά και ρωτήστε τα τι θεωρούν όμορφο σε ένα άνθρωπο. Ποιος άνθρωπος είναι όμορφος; Και
τι είναι η ομορφιά;
 πχ όμορφο είναι το σώμα το αδύνατο, αλλά που δεν εχει κουράγιο να κουνηθεί λόγω έλλειψης ενέργειας γιατί τρώει ελάχιστα?
Τι κάνει ένα 
πρόσωπο όμορφο;  

Αυτό που θέλουμε για τα κορίτσια μας αλλά και για τα αγόρια μας, είναι να αναπτύξουν μια θετική στάση για το σώμα τους, να το φροντίζουν και να το αγαπούν.
Αγαπώ το σώμα μου δεν σημαίνει πως δεν αναγνωρίζω ότι πρέπει να κάνω αλλαγές στην καθημερινότητά μου για να βελτιώσω την υγεία μου.
Αγαπώ το σώμα μου σημαίνει ότι φροντίζω ώστε να είναι όσο πιο γερό και δυνατό μπορεί να είναι με βάση τα χαρακτηριστικά του και θα κάνω τις αλλαγές που χρειάζονται (με τις δυνατότητες που έχω) προς αυτή την κατεύθυνση!

Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο, νομίζω πως και το παλιότερο με τίτλο  "
Το πιο σημαντικό μάθημα για το παιδί μου" θα σας δώσει ακόμα περισσότερες ιδέες.

Σας φιλώ γλυκά!

2 σχόλια:

  1. Πολύ συμφωνώ! Αυτό ειδικά με το να τα μάθουμε πώς λειτουργεί το σώμα μας σε σχέση με το πώς φαίνεται πολύ πολύ σωστό! Μου άρεσε πολύ το άρθρο σου!!! Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε κορίτσι μου! Αυτό με το πώς λειτουργεί το σώμα μας ας έχει βοηθησει σε πολλές καθημερινές δυσκολίες... πχ για τις ώρες ύπνου, για την σωστή διατροφή, σε θεραπείες κλπ
      Σε ευχαριστώ για το χρόνο σου!
      Φιλιάααααα

      Διαγραφή