Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2019

Διαβάσαμε το ... Η πεταλούδα της σκιάς, της Σοφίας Μαντουβάλου

 Μια χαρούμενη πεταλούδα, η Αφχάρ, παίζει με τη σκιά της που φαίνεται πάνω στο καταπράσινο χορτάρι. Μια μαζεύει τα φτερά της, μια τα απλώνει, ανεβαίνει, κατεβαίνει και στροβιλίζεται στον αέρα.

"Ό,τι και να κάνεις, δεν μπορείς να την πιάσεις, πάντα θα σου ξεφεύγει." την πειράζει ο ήλιος ...


Εκείνη πεισμώνει και γυρνάει την πλάτης στη σκιά για να μην τη βλέπει. Σύντομα κουράζεται όμως και πετάει προς τον ίσκιο ενός δέντρου για να ξεκουραστεί. Τότε μια άλλη σκιά, τρεμουλιαστή, εμφανίζεται και μπλέκεται με την δική της. Της φαίνεται αλλόκοτο το πέταγμά της, τρομαγμένο.

"Η σκιά σου είναι μεγάλη και με τρομάζει"



... της λέει η νεοφερμένη. Η Αφχάρ παρατηρεί πως η νέα της φίλη έχει το ένα της φτερό σπασμένο. Ίσως από τον άνεμο, σκέφτεται.

"Μας πήρε ο άνεμος του πολέμου και μας σήκωσε".



 Η πεταλούδα πρόσφυγας, Ψυχουλάδα το όνομά της, τσακισμένη από τον πόλεμο, έφυγε από τη χώρα της αφήνοντας πίσω της ένα κομμάτι της, για τον τόπο της που αναγκάστηκε να αποχωριστεί αλλά και για την οικογένειά της που έχασε.
Γρήγορα η πεταλούδα Αφχάρ, την τυλίγει με τα φτερά της και της θυμίζει πως το σχήμα της σκιά της η Ψυχουλάδα θα το φτιάξει η ίδια. Η μοίρα της είναι στα χέρια της, και θα έχει και εκείνη για φίλη να τη στηρίζει.

"Ώσπου να ξαναγεμίσεις τα φτερά σου με όνειρα και να δεις τη δική σου σκιά ολόκληρη, μπορείς να ακουμπάς στη δική μου."

Μια υπέροχη συγκινητική ιστορία, που θα λατρέψετε για την τρυφερότητα με την οποία η συγγραφέας Σοφία Μαντουβάλου, αγγίζει το θέμα της προσφυγιάς και της αλληλεγγύης. Ο παραλληλισμός με τις πεταλούδες και το παχνίδι με τις σκιές και τα μισά φτερά είναι μοναδικός. Και είναι αλήθεια, ότι οι πρόσφυγες μπορεί να φεύγουν από τον τόπο τους για να βρουν έναν καλύτερο για την οικογένειά τους, αλλά πάντα ένα κομμάτι τους μένει πίσω στην πατρίδα τους. Και πράγματι τα φτερά τους μπορεί να είναι τσακισμένα, αλλά οι μοίρα τους είναι στα χέρια τους, μπορούν να ξαναφτιάξουν τη ζωή τους και είναι όμορφο να βρίσκουν ανθρώπους που θα τους στηρίξουν για να μπορέσουν να σταθούν και πάλι στα πόδια τους.

 


H εικονογράφηση της Φωτεινής Στεφανίδη είναι εκπληκτική. Οι κεντρικοί πρωταγωνιστές είναι οι 2 πεταλούδες της ιστορίας, όμως παράλληλα βλέπουμε και 2 παιδιά σε αντιστοιχία. Και είναι πραγματικά φανταστικός ο τρόπος που ξετιλύγεται αργά αργά ο παραλληλισμός και γίνεται εμφανές μέσα από την εικονογράφηση το κεντρικό νόημα του παραμυθιού. Κάτι που δίνει αφορμή στους γονείς να κουβεντιάσουν με τα παιδιά τους, να τα παροτρύνουν να προσέξουν περισσότερο τις λεπτομέρειες των εικόνων και να τα αφήσουν να αντιληφθούν μόνα τους την βαθιά αλήθεια που κρύβουν.


Το βιβλίο "Η πεταλούδα της σκιάς", ύμνος για την αλληλεγγύη, προτείνεται από 5χρ και μπορείτε να δείτε περισσότερα στο site των εκδόσεων Μεταίχμιο εδώ.


Σας φιλώ γλυκά!

1 σχόλιο:

  1. Ευχαριστούμε θερμά για το όμορφο κι αισθαντικό σημείωμά σας.
    Φωτεινή Σ. - και εκ μέρους της Σοφίας Μ. Καλή άνοιξη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή