Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2019

Διαβάσαμε το ... Έτσι είναι οι φίλοι! της Τζένης Κουτσοδημητροπούλου


Ο Κάρολος και ο Ευγένιος είναι οι καλύτεροι φίλοι! Μένουν στην ίδια γειτονιά, κολλητά, όπως κολλητοί είναι αυτοί. Και στο σχολείο κάθονται στο ίδιο θρανίο, όλη μέρα παίζουν μαζί, κάνουν ποδήλατο παρέα, τις ελεύθερες ώρες τις περνάνε παίζοντας ή βλέποντας τηλεόραση μαζί. Και φυσικά όπως κάνουν οι φίλοι και στα δύσκολα είναι μαζί. Για παράδειγμα στο γιατρό πάντα συνοδεύει ο ένας τον άλλο.

"Γιατί έτσι είναι οι φίλοι, μαζί ξεχνούν τους φόβους."


Η καθημερινότητα περνάει με γέλια και παιχνίδια μέχρι τη στιγμή που έρχονται τα νέα: Ο Ευγένιος και η οικογένειά του θα μετακομίσουν σε άλλη γειτονιά. 

Τα δύο αγόρια στενοχωριούνται πολύ, και αγωνιούν για το τι θα γίνει. Θα χάσουν ο ένας τον άλλο; Η απόσταση θα καταστρέψει τη φιλία τους;

 Δεν μοιράζονται τους φόβους τους, προσπαθώντας να αποφύγουν την άβολη κουβέντα. Την κουβέντα που ουσιαστικά δεν έχει απάντηση μια και όσες υποσχέσεις και να δώσουν ο ένας στον άλλο, τον τελευταίο λόγο τον έχει ο χρόνος. Ο χρόνος θα δείξει αν θα αντέξουν την απόσταση.
Για αρχή λοιπόν, πρέπει να "απορροφήσουν" την αλλαγή στη ζωή τους και η σιωπή αποφασίζουν πως είναι ο καλύτερος τρόπος. Έτσι σταματάνε να παίζουν μαζί, δεν επιστρέφουν παρέα από το σχολείο όπως παλιά. Ακόμα και όταν αρρώστησε ο Κάρολος, μόνος του πήγε στο γιατρό, επιβεβαιώνοντας τους φόβους της μαμάς του πως το το παιδί της δεν είναι καθόλου καλά.

 Και φτάνει η μέρα του αποχωρισμού. Ο Κάρολος βλέπει από το παράθυρο το φορτηγό της μεταφορικής εταιρείας αλλά δεν έχει το θάρρος να βγει να μιλήσει στο φίλο του. Ο Ευγένιος από την άλλη δεν μπορούσε να φύγει χωρίς να τον αποχαιρετήσει. Με μία αγκαλιά επισφραγίζουν την φιλία τους και τις υποσχέσεις τους ότι θα μιλάνε συχνά και πως με την πρώτη ευκαιρία θα επισκέπτονται ο ένας τον άλλο.

Η Τζένη Κουτσοδημητροπούλου μας χαρίζει μια τρυφερή ιστορία για την αληθινή φιλία και ιδιαίτερα για την φιλία που ξεπερνάει εμπόδια και χιλιομετρικές αποστάσεις. Για άλλη μια φορά μας δείχνει με πόση δεξιοτεχνία μπορεί να "δουλέψει" έννοιες τόσο σημαντικές αλλά και δύσκολες στο να τις εξηγήσεις, και καταφέρνει να τις προσφέρει στα μέτρα των μικρών βιβλιοφάγων χωρίς όμως να χάνουν ή να μειώνεται η ουσία τους.



Λάτρεψα τις φράσεις "Έτσι είναι οι φίλοι....", που τις βρίσκουμε σε κάθε σχεδόν σελίδα και οι οποίες μας δίνουν και από μία φράση κλειδί για την αληθινή φιλία.

"Γιατί έτσι είναι οι φίλοι, ομορφαίνουν τη ζωή!"

 
Φανταστική και η εικαστική απόδοση της ιστορίας από τη Θέντα Μιμηλάκη η οποία μέσα από τα "ήσυχα" χρώματα και τις απλές γραμμές δίνει τον πρώτο λόγο στο συναίσθημα που εκφράζεται μέσα από τους ήρωες.

Ένα υπέροχο βιβλίο από την Ελληνοεκδοτική, για παιδιά από 5χρ, και μπορείτε να δείτε περισσότερες πληροφορίες στο site των εκδόσεων εδώ


Σας φιλώ γλυκά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου