Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2019

Διαβάσαμε το ... Ο Κωστής και οι χαμένες λέξεις, της Στέργιας Κάββαλου



Ο Κωστής είναι ένα χαρούμενο 10χρονο αγόρι που αγαπάει πολύ τους φίλους του, τις λέξεις, μα κυρίως την Αθανασία τη συμμαθήτριά του, που σίγουρα θα του δώσει φέτος το email της. Όταν ο πατέρας του, του ανακοινώνει ότι από κάτοικοι Παγκρατίου θα γίνουν σύντομα κάτοικοι Αβιβιόν, αποφασίζει να γίνει πολεμιστής για να πολεμίσει το κακό που τους βρήκε.

"Πού ξέρεις; Μπορεί να γίνω καλλιτέχνης ή τερματοφύλακας, σκέφτηκα. Ή ένας καλλιτέχνης τερματοφύλακας ή καλλιτέχνης και τερματοφύλακας ή ....
Δεν έχει σημασία, γιατί πάνω απ' όλα θα γίνω πολεμιστής και η πρώτη μου αποστολή είναι να αντιμετωπίσω το κακό που με βρήκε κατακαλόκαιρο. Τη μετακόμιση ή μάλλον τη μετανάστευσή μας στις Γαλλίες."

Δεν φοβάται μην χάσει την Αθανασία. Αυτό που τον απασχολεί περισσότερο είναι μην χάσει τις λέξεις του. Τις ελληνικές λέξεις που τόσο αγαπά.


Αφού έχασε την μάχη και δεν κατάφερε να αλλάξει τα σχέδια των γονιών του για την μετανάστευση, συνειδητοποιεί πως πρέπει να δώσει μια μάχη για να κρατήσει τις λέξεις στο κεφαλι του. Έτσι επινοεί ένα παιχνίδι συγγραφής το οποίο απλώνεται σιγά σιγά σε όλη την νέα του μικρή πόλη.



Ο μικρός Κωστής, πρωταγωνιστής της ιστορίας, μας αφηγείται την ιστορία της ... μετανάστευσής τους από την Ελλάδα στην Γαλλία. Ο πατέρας του, οδοντίατρος στο επάγγελμα, βλέπει πως η κρίση εχει αρχίσει να τους αγγίζει και αποφασίζει να μετακομίσουν στη Γαλλία καθώς πιστεύει πως εκει θα έχουν πιο πολλές ευκαιρίες και εκείνος με τη δουλειά του αλλά και ολόκληρη η οικογένεια. Έτσι ένα ζεστό καλοκαιρινό απόγευμα, καθώς τα κουνούπια κάνουν επιδρομή στον μικρό Κωστή και στην αδερφή και η μαμά τους τους ψεκάζει όλους με λεβάντα που είναι φυσικό εντομοαπωθητικό, ο μπαμπάς τους κάνει την μεγάλη αποκάλυψη. 

Ο Κωστής δεν θέλει να αφήσει πίσω την ζωή του και τους φίλους του. Δεν καταλαβαίνει γιατι πρέπει να φύγουν και το αντιλαμβάνεται σαν κάτι κακό που πρέπει να πολεμήσει. Είναι αλήθεια ότι οι αλλαγές φοβίζουν όλους, ειδικά όταν δεν είναι επιλογή μας, ειδικότερα όταν είσαι ένα μικρό παιδί. Ο Κωστής όμως δεν χάνει το κουράγιο του. Προσπαθεί με κάθε τρόπο να μεταπείσει τον πατέρα του και όταν καταλαβαίνει πως η μετακόμιση ειναι αναπόφευκτη τον κατακλύζει η στενοχώρια.
Γρήγορα όμως, με την μοναδική ικανότητα που έχουν τα παιδιά, καταφέρνει να ξεπεράσει όλα τα εμπόδια, να ανταπεξέλθει σε όλες τις προκλήσεις και να αντιμετωπίσει όλες τις φοβίες του με ευφάνταστο τρόπο!


Μια καλογραμμένη ιστορία, με ιδιαίτερο χιούμορ που σε κάνει να χασκογελάς και σε βάζει άμεσα στην ψυχοσύνθεση του μικρού Κωστή. Η συγγραφέας Στέργια Κάββαλου, καταφέρνει να μας μεταφέρει με μοναδικό τρόπο τις σκέψεις και τις ανησυχίες του αγοριού και μέσα από την ιστορία που μας εξιστορεί μας δίνει άλλη μια διάσταση στο θέμα της μετανάστευσης. Τα συνηθισμένα προβλήματα, αυτά που μας έρχονται πρώτα στο μυαλό μας όταν σκεφτόμαστε μια μετακόμιση σε μία άλλη χώρα, είναι ο αποχωρισμός των αγαπημένων προσώπων, η ένταξη των νεοφερμένων, η προσαρμογή στον νέο τρόπο ζωής. Όμως η Στέργια Κάββαλου με μια διασκεδαστική και γεμάτη χρώματα αφήγηση μας μιλάει για τον κίνδυνο που διατρέχει η μητρική γλώσσα.

"Η πιο απαρηγόρητη στενοχώρια μου όμως ήταν ότι θα έχανα εκείνη. Τη γλώσσα μου. Που τόσο πολύ προσπάθησα να συλλαβίσω, που τόσα ορθογραφικά έκανα για να τη μάθω. Ήταν η γλώσσα η δικιά μου, έτοιμη πάντα να ενώσει τη σκέψη μου με τον υπόλοιπο κόσμο."

 
Μετακόμιση, αποχωρισμός, νέο περιβάλλον, ο φόβος του καινούργιου και της αλλαγής, η διατήρηση της γλώσσας όλα δοσμένα με περίτεχνο τρόπο μέσα από ένα σπαρταριστό και έξυπνο παραμύθι. Η εικονογράφηση από την Πετρούλα Κρίγκου είναι εξίσου σπιρτόζικη και απολαυστική, δοσμένη με μια αίσθηση από κόμικ.


"Όταν νιώθεις αγαπητός και χαρούμενος, μπορείς να ζήσεις παντού."


Μια ιστορία που τη ζεις δυνατά, όπως λέγεται και η σειρά στην οποία ανήκει. Προτείνεται για παιδιά από 10χρ και μπορείτε να δείτε περισσότερα για το βιβλίο καθώς και να ξεφυλλίσετε τις πρώτες σελίδες του για να πάρετε μια ιδέα, στο site των εκδόσεων Μεταίχμιο εδώ.

Σας φιλώ γλυκά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου