Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2017

Διαβάσαμε το ... Το ημερολόγιο ενός εξερευνητή, της Τζένης Κουτσοδημητροπούλου


Ο μικρός Άρης μετακόμισε σε νέο σπίτι στην Αθήνα. Δύσκολη για ένα μικρό παιδί η προσαρμογή στη καινούργια πόλη, με καινούργιους φίλους και σε καινούργιο σχολείο. Η σοφίτα του σπιτιού του δίνει μια διέξοδο να ξεφύγει από το άγχος του και να απασχολήσει το μυαλό του με κάτι διαφορετικό: θα το καθαρίσει και θα είναι ο δικός του χώρος. Χρειάζεται αρκετή δουλειά βεβαια. Με σακούλες σκουπιδιών και τη σκούπα στο χέρι ο Άρης αναλαμβάνει δράση... Όμως...

τι είναι αυτό το ημερολόγιο;
Ποιος είναι ο προηγούμενος ένοικος της σοφίτας, ο καθηγητής Φίλιππος Φευγάτος;
Πού βρίσκεται τώρα;
Τι σχέση έχει με τους Μαορί, και τους Αβορίγινες;
Τι ρόλο παίζει η Βάγια Στάμου και η γλυκύτατη αλλά περίεργη κυρία Μοσχούλα;
Και, υπάρχει στ' αλήθεια το περίφημο τρίκυκλο;
 

Η συγγραφέας Τζένη Κουτσοδημητροπούλου μας ταξιδεύει μακριά από την Ελλάδα, στην άλλη άκρη της Γης για να γνωρίσουμε ανθρώπους και μέρη που πιθανότατα ελάχιστοι έχουμε ακούσει. Μέσα από την ζωηρή αφήγηση ερχόμαστε σε επαφή με αυτόχθονες λαούς της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας  και μαθαίνουμε για τις καθημερινές τους συνήθειες και τον πολιτισμό τους.

Το κείμενο είναι φανταστικό, υπέροχα γραμμένο, με εύκολη ροή και απόλυτη συνέπεια! 
Με όχημα τις εικόνες από την Σάντρα Ελευθερίου το ταξίδι γίνεται ακόμα πιο ζωντανό! Υπέροχες, με έντονα χρώματα δίνουν μορφή στους ήρωες και παίρνουμε μία γεύση από τα
τα άγνωστα μέρη.
 
 
Ένα βιβλίο που συνδιάζει πληροφορίες για άγνωστους τόπους και πολιτισμούς με τρόπο τόσο διασκεδαστικό που σε κάνει να θέλεις να το διαβάσεις όλο μονορούφι.

Δεν σας κρύβω πως ακόμα και εγώ έκανα ένα μικρό διάλειμμα από το δικό μου βιβλίο για χάρη του καθηγητή Φευγάτου και του μικρού Ηλία. Πάντα διαβάζω τα βιβλία για τα οποία σας γράφω αλλά το κάνω στον ελεύθερό μου χρόνο ... και όχι... ο χρόνος που αφιερώνω στο δικό μου βιβλίο δεν θεωρείται ελεύθερος χρόνος και δεν ανταλλάσσεται για κανένα και τίποτα...χαχαχχαχαχαχχα... εκτός και αν υπάρχει ένα τόσο διασκεδατικό βιβλίο που δεν μπορώ να το σταματήσω! Και "Το ημερολόγιο ενός εξερευνητή" ανήκει σε αυτή την κατηγορία!

Πρέπει να σας πω πως μας έδωσε πολλές αφορμές να ψάξουμε στο διαδίκτυο για να μάθουμε και άλλα πράγματα για αυτούς τους πολιτισμούς, να δούμε εικόνες και να θαυμάσουμε τις φορεσιές τους και τα περίτεχνα τατουάζ τους, να ακούσουμε τη μουσική τους. Να δούμε τα εργαλεία που χρησιμοποιούν και τα μουσικά τους όργανα, και από τι είναι φτιαγμένα. Να πιάσουμε τους χάρτες για να δούμε το ταξίδι του καθηγητή και πού βρίσκονται αυτά τα εξωτικά μέρη.
Ήταν μια ευκαιρία να θαυμάσουμε την πολυμορφία της φύσης και των πολιτισμών! Πόσο διαφορετικοί είμαστε αλλά και πόσο ίδιοι!


Απίθανο ταξίδι! Ανυπομονούμε για το επόμενο γιατί όπως μας λέει ο Ηλίας στο τέλος του βιβλίου υπάρχει και 2ο ημερολόγιο!

Το βιβλίο προτείνεται για παιδιά από 9χρ και κυκλοφορεί από την Ελληνοεκδοτική (δείτε περισσότερα εδώ)!

Σας φιλώ γλυκά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου