Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2017

Βιβλιοπαίξαμε με το ... Φον Κουραμπιές εναντίον Κόμη Μελομακαρόνη, του Κυριάκου Χαρίτου!


Είστε με τον Φον Κουραμπιέ; Ή με τον Κόμη Μελομακαρόνη;
Διότι και φέτος όπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή στα γλυκοστρατόπεδα θα γίνει μια μεγάλη μάχη! Ο στρατός των κουραμπιέδων ενάντια στο στρατό των μελομακάρονων είναι έτοιμοι να αναμετρηθούν για το ποιο γλυκό είναι το καλύτερο! Όλα είναι έτοιμα και η μάχη ξεκινάει...



όμως ένας δυνατός άνεμος φέρνει τα πάνω κάτω και τους δύο εχθρούς τους ταξιδεύει με φόρα και τους προσγειώνει μαζί μακριά από την πόλη.
Πώς θα γυρίσουν πίσω; Πρέπει να συμμαχήσουν έστω και για λίγο; Τι θα εμφανιστεί στο δρομο τους και πόσες θυσίες πρέπει να κάνουν;

Μέσα από την διαδρομή της επιστροφής οι δύο στρατηγοί θα καταλάβουν ότι κάτω από την άχνη και το μέλι τους τελικά είναι φτιαγμένοι απο το ίδιο ζυμάρι και ότι τσάμπα τσακώνονται τόσο καιρό.

Ένα μοναδικό βιβλίο για την διαφορετικότητα που μέσα από το χιούμορ και την καταπληκτική αφήγηση του Κυριάκου Χαρίτου και την υπέροχη εικονογράφηση της Ντανιέλας Σταματιάδη, περνάει αβίαστα το μήνυμα ότι ουσιαστικά είμαστε όλοι ίδιοι!

Για το συγκεκριμένο παραμύθι σκέφτηκα να κάνουμε μια πιο βιωματική ανάγνωση.
Ζήτησα από τα παιδιά μου να διαλέξουν γλυκοστρατόπεδα και στην συνέχεια μιλήσαμε για τα υλικά που χρειαζόμαστε για κάθε ένα γλυκό. Αλεύρι, ζάχαρη αμύγδαλα, πορτοκάλι, άχνη, κλπ...κάθε φορά που αναφέρανε κάποιο υλικό το έδινα στο αντίστοιχο "στρατόπεδο".
Ξεκινήσαμε λοιπόν την αφήγηση με ένα καλαθάκι ο καθένας. Κατά την διάρκεια του παραμυθιού, όταν ένας χαρακτήρας ζητούσε κάτι από τους κεντρικούς ήρωες πχ η αρκουδίτσα ήθελε το μέλι, έπρεπε να μου το δώσουν και να το βάλουμε στην άκρη.


Στο τέλος της ιστορίας μένει στο κάθε ένα παιδί μονο το αλεύρι και το λάδι. Ανακαλύπτουμε λοιπόν πως άδικα τσακωνόμαστε γιατί στην ουσιαστικά είμαστε ίδιοι αν αφαιρέσουμε τα στοιχεία που μας διαφοροποιούν.
Ευκαιρία για κουβέντα. Ποια στοιχεία διαφοροποιούν εμάς τους ανθρώπους; Τα μαλλιά, το χρώμα στα μάτια, το ύψος, το χρώμα στο δέρμα κλπ....όλα αυτά που μας κάνουν να ξεχωρίζουμε μεταξύ μας και είναι στην επιφάνεια...τα εξωτερικά χαρακτηριστικά... γιατί η βάση μας, το ζυμάρι από το οποίο είμαστε φτιαγμένοι, είναι ίδιο!



Ένα βιβλίο που πιστεύω αξίζει να έχετε στην βιβλιοθήκη σας!
Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο και μπορείτε να δείτε περισσότερα εδώ.

Σας φιλώ γλυκά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου