Ζούμε σε μια εποχή όπου τα παιδιά μας έχουν ψηφιακό ίχνος πριν καλά καλά γεννηθούν. Έχουμε αναλογιστεί τι αντίκτυπο έχει αυτό στη μετέπειτα ζωή τους; Αν κοιτάξουμε στο σπίτι μας θα δούμε ότι έχουμε πάνω από 3 συσκευές μέσα από τις οποίες με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο συνδεόμαστε στο διαδίκτυο. Πώς επηρεάζουν αυτές οι συνδεδεμένες τεχνολογίες στην οικογενειακή μας ζωή; Τι πραγματικά ξέρουμε για τις συνήθειες των παιδιών μας σε σχέση με τη χρήση οθονών και τις επισκέψεις τους στα κοινωνικά δίκτυα; Πώς επηρεάζουν οι ψηφιακές χρήσεις την ανάπτυξη των μικρών παιδιών αλλά και τις κοινωνικές, συναισθηματικές και ερωτικές σχέσεις των εφήβων;
Η Cataline Briceno, δημοσιογράφος πάνω από 25 χρόνια, και η Marie-Claude Ducas, προσκεκλημένη καθηγήτρια στη σχολή Μέσων Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου του Κεμπέκ, καταγράφουν τα σημερινά διακυβεύματα στον συνδεδεμένο κόσμο μας και μας οδηγούν σε δρόμους σκέψης, μας εξηγούν τι στάση πρέπει να κρατήσουμε ως γονείς και με απλό κατανοητό και σύντομο τρόπο μας δείχνουν τον τρόπο να σταθούμε δίπλα στα παιδιά μας σε ένα κόσμο που οι οθόνες είναι απανταχού παρούσες. Μητέρες και οι δύο, παιδιών από 2 ετών έως 18 χρ, έχουν άμεση σχέση με το θέμα καθώς δεν είναι είναι απλά 2 ερευνητές ή επιστήμονες που έγραψαν μια ακόμα μελέτη κουνώντας το δάκτυλο στους γονείς, αλλά ασχολήθηκαν με το θέμα πρώτα και κύρια γιατί τις ενδιέφερε τις ίδιες. Σκοπός τους δεν είναι να μας διδάξουν, αλλά να μοιραστούν μαζί μας γνώσεις και τιπς που αποκτήσανε και ίδιες μέσα από αυτή τη διαδικασία χρόνων τριβής με τη δική τους συνδεδεμένη οικογένεια!
Στο πρώτο μέρος γίνεται μια ανασκόπηση της σύγχρονης οικογένειας και του πόσο έντονη είναι η παρουσία των διαδικτυακών τεχνολογιών στη ζωή μας. Στο δεύτερο μέρος ασχολείται με τα παιδιά 0-4χρ και τη σημασία καθιέρωσης, ήδη από την αρχή της ζωής τους, ενός υγειούς λογικού πλαισίου χρήσεων ψηφιακής τεχνολογίας με τη συνοδεία ενηλίκων. Στη συνέχεια για τα παιδιά 5-11χρ ουσιαστικής σημασίας είναι η εκμάθηση της αυτορρύθμησης και του ελέγχου. Στο τρίτο μέρος περνάμε στο καίριο ζήτημα, αυτό που απασχολεί πολύ τους γονείς, στο κομμάτι της εφηβείας: κοινωνικές σχέσεις, ψυχική ευεξία, ερωτικές σχέσεις, σεξουαλικότητα κυβερνοεκφοβισμός.
Είναι ένα βιβλίο που μπορείτε να το διαβάσετε από την αρχή μέχρι το τέλος ή να διαβάσετε μόνο αυτό το κομμάτι που αφορά στις δικές σας ανάγκες.
Αυτό που διαφαίνεται και αναδύεται μέσα από την αναλυτική προσέγγιση των δύο συγγραφέων είναι η ανάγκη να μας γίνει συνήθεια να ενδιαφερόμαστε για το τι κάνουν τα παιδιά μας μπροστά στις οθόνες. Να τους κάνουμε ερωτήσεις για να καταλάβουμε καλύτερα τι τους τραβάει το ενδιαφέρον, ποια εργαλεία χρησιμοποιούν, με ποιους τρόπους αλληλεπιδρούν με τους συνομήλικούς τους, αλλά και δείξουμε δεκτικότητα σε αυτά που μπορούν να μας διδάξουν.
Το βιβλίο συνοδεύεται με μια σύντομη λεξιλογική επισκόπηση στις πρώτες του σελίδες, ενώ στο τέλος θα βρείτε ένα κατάλογο με πρόσθετες πηγές που είναι πολύ χρήσιμες στην πράξη αλλά και για να εμβαθύνουμε σε ορισμένα ζητήματα ακόμα περισσότερο, και μια λίστα με όλα τα άρθρα και τα βιβλία που χρησιμοποιήθηκαν για τη συγγραφή του συγκεκριμένου βιβλίου.
Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες αν επισκεφθείτε το site των εκδόσεων Gema.
Σας φιλώ γλυκά!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου