Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2022

Διαβάσαμε το βιβλίο... Το πιάτο, της Κωνσταντίνας Τασσοπούλου!


Ο μικρός Γιώργος βρίσκεται στο σπίτι της γιαγιάς του και κοιτάει τις οικογενειακές φωτογραφίες που βρίσκονται pάνω στον μπουφέ. Ο ίδιος μωρό μέσα στην κούνια του, ο ίδιος στα πρώτα του γεννέθλια, ο ίδιος στην αυλή του σχόλειου στην Α Δημοτικού, οι γονείς του στο γάμο τους, αγκαλιά με τους γονείς του σε κάποιο πάρκο, ο μπαμπά του παιδάκι, ο μπαμπάς του με τους γονείς του δηλαδη με τον παππού και τη γιαγιά του Γιωργου κλπ. Όλο το οικογενειακό δέντρο βρισκεται πάνω στο μπουφέ της γιαγιάς. Όλα τα μέλη της οικογένειας από τους προπαππούδες του μέχρι σήμερα και σε διάφορες ηλικίες ο καθένας. Ανάμεσα στις τόσες φωτογραφίες όμως, είναι μια που του τραβάει την προσοχή! Ο προπάππους του φαίνεται κομμένος, μοιάζει σαν να μην έχει πόδια, σαν να αιωρείται! Γιατί είναι τόσο διαφορετικός; Τι συμβαίνει;


Αυτή η μικρή λεπτομέρεια που πρόσεξε ο Γιωργος και η επιμονή του να μάθει τι πραγματικά κρύβει η περίεργη φωτογραφία, θα είναι το έναυσμα για ενα ταξίδι στο χρόνο σε εποχές πολύ διαφορετικές από αυτές που ζει ο ίδιος. Τότε όπου δεν υπήρχαν κινητά τηλέφωνα, τότε που ένα ταξίδι στην Αμερική έμοιαζε με ταξίδι ζωής, χρονοβόρο και δύσκολο. Τα χρόνια που πολλοί Έλληνες άφηναν την χώρα τους και πήγαιναν σε ξένους μακρινούς κόσμους για να "βρουν την τύχη τους και να φτιάξουν την τύχη όσων αφήνουν πίσω". Έτσι και ο προπαππούς του μικρού Γιώργου, ο συνωνόματος Γιώργος Παναγιωτακόπουλος.
Η κόρη του, γιαγιά πλέον του μικρού Γιώργου ξεκινάει την εξιστόρησή της προσφέροντας τα παλιά παπούτσια του προπάππου τα οποία ο μικρός ήρωας τα φοράει. Αμέσως νιώθει την θαλασσινή αύρα του λιμανιού και αγναντεύει το καράβι που θα τον πάρει μακριά, στην Αμερική. Βρίσκεται πλέον στο 1955 και νοερά, με όχημα τα λόγια της γιαγιάς, θα γίνει μετανάστης, και εμείς μαζί του, θα ταξιδεψουμε με το μεγάλο καράβι απο το Πειραιά για την Νέα Υόρκη, θα στριμωχτούμε μαζί με χιλιάδες άλλους ταξιδιώτες, θα φτάσουμε στον προορισμό μας και εκεί θα ξεκινήσει ένα άλλο ταξίδι, αυτό της επιβίωσης.



Μπορείτε να ακούσετε την συγγραφεα να διαβάζει ενα απόσπασμα του βιβλίου στο επόμενο video. 





Η αγαπημένη Κωνσταντίνα Τασσοπούλου, αυτή τη φορά μας περιγράφει με συγκινητικό και γλαφυρό τρόπο, τις δυσκολίες που συναντούσαν οι μετανάστες, και δη οι Έλληνες που έφυγαν για την Αμερική. Ένα παραμύθι για την ξενιτιά, τις δυσκολίες, τον αγώνα, τις απογοητευσεις. Αλλά και μια ιστορία για το ταξίδι, την ελπίδα και το θάρρος. 

Υπέροχα γραμμένο με τον ιδιαίτερο τρόπο της συγγραφέως που ξέρει πώς να πλέξει αφήγηση με συναίσθημα και χιούμορ, με μια τέτοια ισορροπία που σου αφήνει στο τέλος μια γλυκιά γεύση. Λάτρεψα ιδιαίτερα τις τελευταίες σελίδες όπου βρίσκουμε σημαντικά ντοκουμέντα για την εποχή εκείνη. Φωτογραφίες για το θρυλικό καράβι που μετέφερε τους Ελληνες μετανάστες και τα όνειρά τους, περιγραφή του λιμανιού στην Αμερική που άνοιγε την αγκαλιά του και υποδεχόταν τους μακρινούς ταξιδιώτες, αντίγραφο της εφημερίδας του 1956 με την επιστροφή του Εθνικού καραβιού που φέρνει τους Έλληνες της ξενιτιάς πίσω στην θαλπωρή των οικογενειών τους, πληροφορίες για τους Έλληνες της Αμερικής, όπως για τον πρώτο μετανάστη με το όνομα Δον Τενόρο,αλλά και για τον Λούις Τίκα που πρωτοστάτησε στα γεγονότα του Λάτλοου το 1914 κλπ


Ένα πραγματικά συγκινητικό βιβλίο με μια εικονογράφηση από την Εμμανουέλα Κακαβιά, ακριβώς στο ύφος του κειμένου. Πραγματικές εικόνες με φανταστικά στοιχεία σε ασπρόμαυρο χρωματισμό, δένουν αρμονικά με τις λέξεις και μας μεταφέρουν όλο το κλίμα, το συναίσθημα και την νοσταλγία της ιστορίας!!!

Το βιβλίο απευθύνεται σε παιδιά από 8χρ εως 99χρ, αφού είναι σίγουρο ότι θα συγκινήσει πολλά μεγάλα παιδιά μια και μέσα από αυτό θα αναγνωρίσουν τον παππού τους, ή την προγιαγιά τους, θα βρουν πολλά κοινά σημεία της ιστορίας του παππού του μικρού Γιώργου με την δική τους οικογενειακή ιστορία!
Μπορείτε να δειτε περισσότερες πληροροφίες αν επισκευθείτε το site των εκδόσεων Υδροπλάνο.

Σας φιλώ γλυκά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου