Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2022

Διαβάσαμε το βιβλίο... Το πάρτι, της Λίνας Μουσιώνη!


 
Ο Μάνος και η Ειρήνη ξαφνιάζονται με το εντελώς απρόσμενο ταξίδι που προέκυψε στη μαμά και τον μπαμπά οι οποίοι είναι στην πόρτα με τις βαλίτσες έτοιμοι να φύγουν. Πριν τους αποχαιρετήσουν, η μαμά τους έχει μια έκπληξη. Τους δίνει μια λίστα με οδηγίες για να ετοιμάσουν το πάρτι γενεθλίων της. Τα πράγματα θα ήταν πολύ απλά αν ήταν μια απλή και ξεκάθαρη λίστα. Όμως στα χέρια τους κρατούν ένα γρίφο και σύντομα αντιλαμβάνονται πως έχουν να αντιμετωπίσουν μια σειρά από  γρίφους που ο ένας οδηγεί στον άλλο...


Τα παιδιά ανέμελα ξεκινούν να ψάχνουν τη λύση του πρώτου γρίφου. Καθώς αναζητούν στοιχεία και συνδυάζουν σκέψεις, αρχίζουν να θυμούνται όμορφες  στιγμές που έχουν ζήσει με τη μαμά και τον μπαμπά. Μικρές λεπτομέρειες που μπορεί σε κάποια άλλη περίπτωση να μην τις θυμόντουσαν, αλλά να τώρα, που η βανίλια Μαδαγασκάρης τους θύμισε το ταξίδι που ήθελαν να κάνουν και που όταν δεν το κατάφεραν η μαμά τους έφερε τη Μαδαγασκάρη στο σπίτι τους. Όπως τα όνειρα και η καλοκαιρινή δροσιά, που αναφέρονται στο νέο επόμενο σημείωμα που βρήκαν, τους έφερε στο μυαλό την καλοκαιρινή θεατρική παράσταση με το γνωστό έργο του Σέξπιρ αλλά και το παγωτό και τα αμυγδαλωτά  που πήραν εκείνο το πρωινό ως παρηγοριά για το τσίμπημα που δέχτηκε ο Μάνος από μια σφήκα. Τόσες όμορφες και τρυφερές στιγμές που είχαν φυλαγμένες στην μνήμη τους και με τη βοήθεια των γρίφων τις ξεκλείδωσαν και τις ξαναέζησαν νοερά!

Και μπορεί η μαμά να είναι μακριά και να μην καταφέρει να έρθει στο πάρτι γενεθλίων της, μπορεί το δωμάτιο που μένει να μην είναι ξενοδοχείου όπως υποστηρίζει ο μπαμπάς και να μην είναι κοντά τους, αλλά τελικά οι άνθρωποι που αγαπάμε είναι πάντα δίπλα μας όσο μακριά και αν βρίσκονται!


Δεν σας κρύβω πως μόλις άρχισα να καταλαβαίνω τι παίζει λίγο αγχώθηκα, διότι ο θέμα είναι δύσκολο. Η αρρώστια που αφορά σε γονείς με μικρά παιδιά, σπάνια είναι θέμα που συναντάμε σε παιδικό βιβλίο, όμως η αγαπημένη Λίνα Μουσιώνη το άγγιξε απαλά και με τρυφερότητα. Γραμμένο 
με ευαισθησία και περισσή τέχνη τελικά έχουμε ένα δροσερό και σπιρτόζικο κείμενο, που συγκινεί χωρίς να υπερβάλει, που κρατάει τις ισορροπίες!


Η Σαντρα Ελευθερίου δίνει μια έξτρα πινελιά σε αυτή την ανεμελιά και την γιορτινή διάθεση με τα χρώματα που χρησιμοποιεί αλλά και με τις στιγμές που επιλέγει να αποδώσει σε εικόνα.


Κάθε γρίφος μας δίνει και μια νέα ιδέα για παιχνίδι!!!
- Πώς θα ήταν να πηγαίναμε ένα ταξίδι στην Μαδαγασκάρη; Η μαμά των παιδιών στήνει ολόκληρα σκηνικά με απλά υλικά και μεταμορφώνει στο σαλόνι και τη βεράντα Μαδαγασκάρη!!!Διαλέγουμε και εμείς μια χώρα και προσπαθούμε να την φέρουμε στο σπίτι μας!!
- Πώς βρίσκουμε την ηλικία των δέντρων; Βγείτε βόλτα στη γειτονιά σας και ψάξτε για κομμένους κορμούς. Αν δεν είναι εύκολο μπορείτε να αναζητήσετε πληροφορίες στο διαδίκτυο.
- Από πού παίρνουμε την κανέλα;
- Έχετε δοκιμάσει να παίξετε σκάκι;



Ένα βιβλίο που μας έκανε να αναλογιστούμε δικές μας μικρές-μεγάλες στιγμές και να μας θυμίσει ότι τίποτε δεν πρέπει να έχουμε δεδομένο αλλά και να χαιρόμαστε την κάθε στιγμή!!!

Μπορείτε να δείτε περισσότερες πληροφορίες και να ξεφυλλίσετε τις πρώτες του σελίδες αν επισκεφθείτε το site των εκδόσεων Μεταίχμιο.

Σας φιλώ γλυκά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου