Τετάρτη 13 Ιουλίου 2022

Διαβάσαμε το βιβλίο... Μια φορά και ένα παιδί, της Αντιγόνη Βουτσινά!


"Αν έχετε αποφασίσει πως είστε οι καλύτεροι γονιοί που υπάρχουν, αν πιστεύετε πως οι δικοί σας γονείς τα έπραξαν όλα σωστά, αν φοβάστε να αφουγκραστείτε το παιδί που υπήρξατε κάποτε ή το παιδί που έχετε φέρει στον κόσμο, τότε όχι, μη διαβάσετε αυτό το βιβλίο.

Οι Εκδόσεις Φουρφούρι με χαρά σας παρουσιάζουν το «Μια Φορά κι Ένα Παιδί», της Αντιγόνης Βουτσινά, ένα βιβλίο για μαμάδες, κόρες και την ανατροφή τους. Λιτό, αποδομητικό, αποκαλυπτικό, ιδιαίτερο, που ενεργοποιεί και προβληματίζει." (από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Δυσκολο βιβλίο… σφίχτηκε η καρδιά μου…

Παρόλα αυτά θεωρώ πως είναι ένα δυνατό ανάγνωσμα για εμάς τους γονείς. Ναι, μπορεί να είναι εικονογραφημένο και με μικρό κείμενο, αλλά ξεκάθαρα δεν είναι το μήνυμά του για τα παιδιά.
Το βιβλίο ξεκινάει με την φράση «Κάποτε ήταν μια κόρη που αγαπούσε πολύ τη μαμά της» γυρνώντας τις σελίδες παρατηρούμε ότι η κόρη έχει όνειρα, θέλει να κάνει πράγματα αλλά κάθε φορά η μαμά της, της "έκoβε" τη φόρα και της έλεγε πως αυτά δεν είναι όνειρα για κορίτσια.



Και κάθε φορά η κόρη για να μην απογοητεύσει τη μαμα της έκοβε, πετούσε, έδιωχνε τα όνειρά της, τα απαρνείται, αλλά ήταν σαν να απαρνείται κι ένα κομμάτι της. Μέχρι που το μικρο κορίτσι «σακατεμένο» δεν άντεξε και "έφυγε". Και τότε η μητέρα κατάλαβε το λάθος της... αλλά ήταν πολύ αργά...

Δυνατό και σπαράσει η καρδιά σου διαβάζοντάς το, αλλά σου δίνει το μήνυμα ότι ο κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστός και πρέπει να σεβόμαστε τα θέλω του και τις ανάγκες του, πόσο μάλλον τα θέλω και τις ανάγκες ενός μικρού ανθρωπάκου, που εξαρτάται από εμάς για να πάρει θάρρος και να κατακτήσει τον κόσμο.
H εικονογράφηση απλά μαγική. Δείτε περισσότερες πληροφορίες στο site των εκδόσεων Φουρφούρι. Σας φιλώ γλυκά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου