Δευτέρα 11 Ιουλίου 2022

Διαβάσαμε το βιβλίο... Το Όλο και το λίγο, του Κυριάκου Χαρίτου!



Πώς να μιλήσεις σε ένα παιδί για τα μεγέθη, τα στοιχεία, τα θεμέλια του κόσμου;
Πώς εξηγείς τα συναισθήματα, τις σκέψεις; Όλα αυτά που μας ξεπερνούν και που τα ξεπερνάμε;

Ένα τραγούδι για τα μικρά και τα μεγάλα της ζωής.
Μια ιστορία για εμάς και ό,τι μας ορίζει.
Ένα βιβλίο για το Όλο αυτό. Και το λίγο ακόμα. (από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)





Αλλά τι είναι το Όλο και τι είναι το λίγο; Ποιος καθορίζει το μέτρο και την ποσότητα του καθενός; Εδώ εμείς οι μεγάλοι τις περισσότερες φορές χάνουμε την ουσία και αναλωνόμαστε με πράγματα που είναι λίγα και χάνουμε το Όλο. Ο Κυριάκος Χαρίτος μέσα από αυτό το λυρικό παραμύθι, μας πιάνει απαλά από το χέρι, μας καθοδηγεί και μας θέτει τους προβληματισμούς για να αναλογιστούμε πού γέρνει η ζυγαριά και σε τι πρέπει να αφιερώνουμε χρόνο. 

Η θάλασσα είναι το όλο. Το νερό που τρέχει από τη μύτη μας μετά από τη βουτιά είναι το λίγο.
Τα άγρια βουνά, τα λατομεία τα γυμνά... αυτό είναι το Όλο.

Κάτω από τη σαγιονάρα σου το χαλικάκι που καρφώθηκε και σε πονάει στην πατούσα. Αυτό είναι το λίγο.

Χωρίς να θέλει να μειώσει την σημαντικότητα του λίγο, διότι για τον καθένας μας μπορεί να είναι διαφορετική η έννοιά του, αυτό το υπέροχα ποιητικό βιβλίο, δίνει αφορμή να κάτσουμε μαζί με το μικρό βιβλιοσκουληκάκι μας να σκεφτούμε και εμείς, να βάλουμε τα δικά μας βαράκια στη ζυγαριά και να δούμε προς τα που θα γύρει. Γεμάτη η ζωή με συγκρίσεις, και βρισκόμαστε σε συνεχή διαδικασία καθημερινά να ορίζουμε τι είναι λίγο και τι Όλο, ανάλογα με τις περιστάσεις και τα γεγονότα. Δύσκολες αποφάσεις που πολλές φορές χρειάζεται να πάρουμε για να κάνουμε πιο εύκολες τις μέρες μας αλλά και να προχωρήσουμε παρακάτω.


 

 

Ιδέα 💥: δοκιμάστε με το μικρό σας βιβλιοφάγο να μιλήσετε για το Όλο και το λίγο σταματώντας σε κάθε σελίδα. Αναρωτηθείτε αν για όλους το Όλο έχει την ίδια σημασία. Όμοια και για το λίγο.

Μου άρεσε πολύ ο τρόπος που ο συγγραφέας με έβαλε στη διαδικασία να δω κάποια πράγματα και λάτρεψα τον τρόπο με τον οποίο το προσέγγισε και η Ίρις Σαμαρτζή μέσα από την εικονογράφηση! Σπάνια βλέπουμε κείμενο και εικόνες να συνυπάρχουν αρμονικά και να βρίσκονται στο ίδιο μήκος κύματος και όταν συμβαίνει αυτό το αποτέλεσμα είναι μαγικό.

Ένα υπέροχο λυρικό βιβλίο, που θεωρώ ότι είναι από αυτά που ξεχωρίζουν φέτος και που αξίζει να του ρίξετε μια ματιά στην επόμενή σας βόλτα σε κάποιο βιβλιοπωλείο. Μπορείτε να δείτε περισσότερες πληροφορίες στο site των εκδόσεων Καστανιώτη.

Σας φιλώ γλυκά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου