Τετάρτη 22 Ιουνίου 2022

Διαβάσαμε το βιβλίο... Οι ερωτήσεις που θα αλλάξουν τον κόσμο, του Αντώνη Ζαρίντα!


 Οι άνθρωποι της Κοσμόπολης βρίσκεται σε κίνδυνο. Μια πόλη, με πολλούς ανθρώπους και πολλά καλώδια που ενώνουν όλους και όλα, κινδυνεύει να βυθιστεί. Όχι, από τις πολλές βροχές ή τους σεισμούς, αλλά από τις πολλές πληροφορίες. Θα βουλιάξει ολόκληρη, κι αυτό είναι τρομακτικό!





"Αυτό που έχει περισσότερο ενδιαφέρον δεν είναι οι ίδιες οι απαντήσεις, αλλά το πώς φτάνουμε σε αυτές."

Αυτή η Τρίτη όπου ανακοινώθηκαν τα συγκλονιστικά νέα θα σημάδευε την Μαριάνθη. Ενώ εκείνη καθόταν αμέριμνη μετά το σχολείο, στον καναπέ τρώγοντας τις φακές της και χαζεύοντας τηλεόραση, το παιδικό πρόγραμμα διακόπηκε για να μεταδοθούν τα τρομερά νέα. Οι πληροφορίες που με τόσο  πάθος κυνηγούσαν όλοι οι κάτοικοι της Κοσμόπολης, που καταβρόχθιζαν συνεχώς, αυτά τα άρθρα που τους έδιναν τις τελευταίες ειδήσεις, αυτά τα ίδια βάραιναν και βύθιζαν τώρα την πόλη τους.
Η Κοσμόπολη πήγαινε δύο μέτρα κάθε χρόνο και πιο κάτω. Στη συνέλευση που πραγματοποιήθηκε ακούστηκαν πολλές λύσεις, αλλά μόνο μια επικράτησε. Ο διαχωρισμός της πληροφορίας σε άχρηστη και χρήσιμη ήταν μονόδρομος. Όμως ποιος θα κάνει την επιλογή αυτή και με ποιο κριτήριο; Η μικρή Μαριάνθη, θα ζητήσει τη βοήθεια από τον σοφό παππούλη που πρώτος πριν πολλά χρόνια είχε προειδοποιήσει για το κακό που θα τους έβρισκε!

"Να σου εξηγήσουμε. Πιάνουμε στην αρχή διάφορες μικρές αληθινές ειδήσεις, προσθέτουμε λίγο δράμα, περιχύνουμε με εντυπωσιασμό κι ανακατεύουμε καλά, μέχρι να γίνει μια ωραία πηχτή εύγευστη 'άλλη είδηση'. Έτσι, μαγειρεύουμε νέες ειδήσεις."



Μια πολύ όμορφη ιστορία για την παραπληροφόρηση και την διάκριση των αληθών ειδήσεων από τις ψευδείς. Με εφευρετικό τρόπο, ο συγγραφέας Αντώνης Ζαρίντας μας ταξιδεύει σε ένα φανταστικό μέρος (όχι πολύ μακριά από εδώ) όπου οι πληροφορίες είναι το Α και το Ω της ζωής των ανθρώπων, οι οποίοι καταναλώνουν αμάσητες μεγάλες ποσότητες ειδήσεων. Ο κίνδυνος που απειλεί την Κοσμόπολη είναι αληθινός κίνδυνος που καραδοκεί να μας πνίξει και εμάς καθημερινά και να χάσουμε την αλήθεια.
Η εικονογράφηση της Πετρούλας Τρίγκου πάντα ξεχωρίζει και μόλις πιάσεις στα χέρια σου το βιβλίο αμέσως αντιλαμβάνεσαι ποια είναι η εικονογράφος. Τα σκίτσα χαρακτηριζονται με την υπερβολή και τις ανισότητες στα μεγέθη, έχουν όμως μια φυσικότητα που δεν σου φαίνεται παράταιρο.


Δραστηριότητες
1) Παιχνίδι με τίτλους άρθρων: Διαλέγουμε ποια είναι αληθινά και ποια ψευδή (για μεγαλύτερα παιδιά που γνωρίζουν αγγλικά, ή με τη βοήθειά σας στην μετάφραση)

2) Παιχνίδι 1 με φωτογραφίες και Παιχνίδι 2 :Αποφασίζουμε ποια φώτο είναι αληθινή και ποια φτιαγμένη με το photo shop

3) Συζήτηση: Μέσα στην ιστορία, τίθενται ενδιαφέρουσες ερωτήσεις στις οποίες θα ήταν καλό να αφιερώσουμε λίγο χρόνο παραπάνω και να κουβεντιάσουμε με τα μικρά μας.

4) Ένας πολύ όμορφος τρόπος να για δείξουμε στα παιδιά μας πόσο εύκολο είναι να μας κοροϊδέψει κάποιος είναι τα παρακάτω βίντεο. Στην αρχή μας δείχνει ένα μάγο να περπατάει πάνω στο νερό και τους γύρω θαμώνες έκπληκτους. Βλέποντά το λες δεν μπορεί να είναι ψέματα μια και τόσος κόσμος εκεί γύρω, κάποιος θα μιλούσε. Η αποκάλυψη είναι συναρπαστική.





Ένα διασκεδαστικό βιβλίο, που δείχνει στους μικρούς αναγνώστες τις βασικές αρχές για να ξεχωρίζουν τις αληθινές ειδήσεις, προσφέροντας τον μηχανισμό που πρέπει να θέτουμε σε λειτουργία για να αποφεύγουν τις παγίδες. Μια ιστορία πρωτότυπη αλλά και πολύ ουσιαστική ειδικά για την εποχή μας όπου οι πληροφορίες φτάνουν σωρηδόν στα χέρια μας και θα πρέπει να έχουμε τα εργαλεία για να κάνουμε ένα καλό ξεκαθάρισμα!

Το βιβλίο απευθύνεται σε παιδιά από 6χρ και Μπορείτε να δείτε περισσότερες πληροφορίες αν επισκεφθείτε το site της Ελληνοεκδοτικής.

Σας φιλώ γλυκά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου