Δευτέρα 13 Ιουνίου 2022

Διαβάσαμε το βιβλίο... Το τραγούδι του Πέτρου, της Νίνα Βαβούρη!


Ένα νέo παράξενο ζώο καταφθάνει στο μικρό ψαροχώρι, και ο Πέτρος  το παίρνει υπό την προστασία του. Δυστυχώς δεν είχε προβλέψει την αντίδραση των συγχωριανών του. Η αγάπη του όμως και η επιμονή του, θα γλυκάνει τις καρδιές όλων και θα διδάξει την κατανόηση και την αλληλεγγύη!


Ο Πέτρος δεν είναι ένας απλός γάιδαρος. Είναι ένας γάιδαρος που λατρέυει τη μουσική και όπου σταθεί παίζει τη λύρα του και τραγουδά. Εκείνη την ημέρα που καθόταν ανέμελος στην παραλία, δημιουργώντας μελωδίες, παρατηρεί μια σωσίβια λέμβο να πλησιάζει στην ακτή. Πηγαίνοντας πιο κοντά ο Πέτρος βλέπει το πιο παράξενο και διαφορετικό ζώωο που έχει δει ποτέ στη ζωή του. Παρόλα αυτά, διαισθάνθηκε αμέσως την απόγνωση και το φόβο του, και αποφάσισε να το βοηθήσει. Αν και δεν μιλούν την ίδια γλώσσα, κατάφερε να επικοινωνήσει μαζί του και το πήρε στο σπίτι του. Η μουσική θα αποτελέσει το μέσο επικοινωνίας για τους δυο τους και ένας δυνατός δεσμός θα δημιουργεί ανάμεσά τους. Όμως οι προκαταλήψεις και ο φόβος των άλλων γαϊδαράκων, θα διώξουν τον ξένο. Ο Πέτρος με την χρυσή του την καρδιά, έχει να τους διδάξει πολλά...



Ένα όμορφο παραμύθι για την αλληλεγγύη και την κατανόηση, για την προσφυγιά και την απόγνωση γραμμένο από την Νίνα Βαβούρη, σε πανέμορφη εικονογράφηση από την Ελίζα Βαβούρη. Είναι αλήθεια πως οι μετανάστες εκτός από το δράμα από το οποίο απέδρασαν, ζουν ένα ακόμα στον νέο τόπο όπου φτάνουν. Μόνοι τους σε ξένη χώρα, κουβαλώντας ήδη τη δυστυχία τους μαζί τους, κινδυνεύουν να λοιδορηθούν, και στις περισσότερες περιπτώσεις τους γίνεται σαφές πως είναι βάρος και ανεπιθύμητοι. Ήδη πριν ξεκινήσουν το ταξίδι τους, είναι φορτωμένοι με άσχημα συναισθήματα (φόβος, θλίψη, απόγνωση) τα οποία δυστυχώς συνήθως μεγενθύνονται εξαιτίας άσχημων συμπεριφορών στα διάφορα μέρη όπου καταλήγουν. Αυτό συμβαίνει και στην ιστορία μας, με τον Πέτρο, τον γαϊδαράκο να κάνει τη διαφορά. Προσπαθεί να συμπαρασταθεί στον ξένο, να τον φροντίσει και να τον στηρίξει. Η μουσική φαίνεται πως ανοίγει ένα δίαυλο επικοινωνίας και το μυαλό μου πάει σε ένα τραγούδι που άκουσα πριν χρόνια σε ένα ξένο διαγωνισμό τραγουδιού, όπου έκανε όλους μας να κλάψουμε ενώ δεν καταλαβαίναμε τα λόγια μια και ήταν σε μία γλώσσα που δεν γνωρίζαμε. Η μουσική μιλάει τη γλώσσα της καρδιάς, που είναι παγκόσμια. Και αυτό φαίνεται πως συμβαίνει και σε ετούτη την ιστορία. 
Το τέλος εδώ είναι αίσιο, με τους υπόλοιπους συγχωριανούς του Πέτρου να αντιλαμβάνονται το λάθος τους και να προσπαθούν όλοι μαζί να το διορθώσουν. Κάτι που δεν συμβαίνει στην ζωή, αλλά ελπίζουμε πως βιβλία σαν και τούτο θα βοηθήσουν τους αυριανούς πολίτες να καλλιεργήσουν την ενσυναίσθηση και να κάνουν τον κόσμο μας καλύτερο στο μέλλον.  


Προτείνεται για παιδιά από 5χρ και μπορείτε να δείτε περισσότερες πληροφορίες στο site των εκδόσεων Καστανιώτη.

Σας φιλώ γλυκά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου