Τρίτη 1 Μαρτίου 2022

Διαβάσαμε το βιβλίο ... Η Λήδα και ο ελέφαντας, της Κιμ Σένα!


 

Η Λήδα έχει όλα όσα αγαπά. Αλλά νιώθει πάντα μόνη. Μια μέρα προσκαλεί έναν ελέφαντα για 
τσάι και του υπόσχεται να του μάθει να πετάει. Ζωγραφίζει το δέρμα του και του δίνει ένα κόκκινο μπαλόνι, αλλά ο ελέφαντας εξακολουθεί να μην μπορεί να πετάξει. Περνούν μέρες και μέρες και ο ελέφαντας δεν έχει μάθει να πετάει. Τελικά, είναι ο ελέφαντας που διδάσκει τη Λήδα κάτι, ότι τα κόλπα και τα ψέματα δεν είναι απαραίτητα για να κάνεις φίλους.





To μικρό κορίτσι μένει μονο του σε ένα μεγάλο και πολυτελές σπίτι, με δικό της τεράστιο δωμάτιο, όπου έχει ό,τι μπορεί να επιθυμήσει ένα παιδί. Παιχνίδια όλων τον λογιών, φαγητό ξεχωριστό, μοναδικά ρούχα. Παρόλα αυτά η Λήδα δεν είναι ευτυχισμένη. Ετσι, όταν βλέπει τον ελέφαντα που είναι μονος του, το θεωρεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να αποκτήσει επιτέλους ένα φίλο! Με αυτό κατά νου αρχίζει να δελεάζει τον ελέφαντα με τα μέσα που διαθέτει. Και ενώ ο ελέφαντας αρχικά εντυπωσιάζεται και φαίνεται να χαίρεται την φιλοξενία της νέας του φίλης, αρχίζει σιγά σιγά να ανιώθει πως τα υλικά αγαθά τελικά δεν είναι αυτό που του λείπει από τη ζωή του. Ανακοινώνει στην Λήδα οτι τελικά προτιμά να γυρίσει στη λίμνη του, με τους φίλους του, να κολυμπησει στη λάσπη. Η Λήδα τρομάζει στην ιδέα να ξαναμείνει μόνη και τότε βάζει σε εφαρμογή το νέο της σχέδιο. Υπόσχεται στον ελέφαντα πως αν μείνει κοντά της θα τον μάθει να πετάει. Οι μέρες περνούν και ο ελέφαντας δεν τα έχει καταφέρει ακόμα...
Η Λήδα έχει δώσει μια υπόσχεση που δεν μπορεί να τηρηθεί και καθώς περνούν οι μέρες ο ελέφαντας αρχίζει να αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα. Τότε ένα αναπάντεχο γεγονός, θα είναι η ευκαιρία και η αφορμή να δει η Λήδα οτι τα υλικά αγαθά και οι πονηριές δεν φέρνουν την ευτυχία, και ότι η πραγματική φιλία κερδίζεται με αγάπη και υπομονή.


Ένα ποιητικό παραμύθι που ενώ ξεκινά με την ιδέα οτι με τα υλικά αγαθά μπορούμε να αποκτήσουμε ό,τι θέλουμε, καταλήγει με το μήνυμα ότι η πραγματική φιλία μπορεί να καλύψει το κενό που κανένα υλικό αγαθό δεν μπορεί να αγοράσει. Με μια απλή αλλά ξεκάθαρη πλοκή η δημιουργός μας μιλάει για την άνευ όρων αγάπη και για το ότι δεν χρειάζεται να έχει κανείς ιδιαίτερα χαρίσματα ή ικανότητες για να αγαπηθεί. 

H Kim Sena με το μολύβι της ζωγραφίζει μαγικά, εικόνες ασπρόμαυρες με μόνο το κόκκινο μπαλόνι να κάνει έντονη αντίθεση. Ο κόσμος που συνθέτει είναι ξεχωριστός και είναι σίγουρο πως σε κάνει να μένεις με το στόμα ανοιχτό, τόσο για την τέχνη της όσο και για τις λεπτομέρειες που μπήκε στο κόπο να σχεδιάσει για να μας προσφέρει ένα πρώτης τάξεως οπτικό ερέθισμα.
Παρατηρώντας τις εικόνες θα δείτε ότι στην αρχή είναι πιο μουντές και πιο σκουρόχρωμες και καθώς προχωράει η πλοκή τα χρώματα γίνονται πιο ζωηρά και χαρούμενα. Και θα μου πείτε αφου είναι ολο σχεδιασμένο με μολύβι δηλαδη σε ασπρο και μαυρο, πώς μπορεί να γίνει πιο ζωηρό το χρώμα και χαρούμενο; Εκεί τώρα μας αποδεικνύει η Κιμ Σένα πόσο ταλανατούχα είναι σε πόσο ανεβασμένο επίπεδο είναι η τέχνη της. Είναι από τις περιπτώσεις που η εικονογράφηση επισκιάζει το κείμενο το οποίο παλεύει κάπως να φανεί...

Προτείνεται για παιδιά από 6χρ και μπορείτε να δείτε περισσότερα στο site των εκδόσεων Κόκκινη Κλωστή δεμένη.

Σας φιλώ γλυκά!

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου