Τετάρτη 2 Μαρτίου 2022

Το παιδί μου είναι διαφορετικό! Πώς μπορώ να το βοηθήσω; της Marina Failliot-Laloux!




Κάθε παιδί είναι διαφορετικό και κάποια παιδιά είναι αρκετά πιο διαφορετικά. Εμείς οι μεγάλοι σπεύδουμε αβίαστα να βάλουμε ταμπέλες: είναι αυθάδικο, δύσκολο, ανώριμο, ευερέθιστο, ονειροπαρμένο κλπ. Σαν μαμάδες αποσυντονιζόμαστε και εμείς από αυτή τη διαφορετικότητα και χάνουμε τα πατήματά μας, τις σταθερές μας. Όμως τα παιδιά, και μιλάμε για όλα τα παιδιά, θέλουν πάνω από όλα την αγάπη μας, την αποδοχή μας και να νιώθουν ότι τα καταλαβαίνουμε. Και φυσικά τα αγαπάμε, και ακόμα πιο φυσικά τα αποδεχόμαστε. Το να τα καταλάβουμε όμως μερικές φορές είναι δύσκολο ειδικά όταν δεν βρισκόμαστε από την ίδια μεριά, όταν σκεφτόμαστε διαφορετικά. Εκτός από τα χρόνια, μας χωρίζει και αυτό το ξεχωριστό που έχουν. Εδώ έρχεται αυτός ο μικρός οδηγός-βιβλίο που απαντάει σε μερικά βασικά ερωτήματα και μας δίνει οδηγίες και συμβουλές για να καθαρίσει το ομιχλώδες τοπίο της διαφορετικότητας!



Το μυαλό που παιδιού είναι μονίμως σε εγρήγορση, που το παρασύρει σε μόνιμη υπερδιέργερση, τόσο σωματική όσο και πνευματική. Μιλάει ασταμάτητα, σαρώνει στο πέρασμά του τα πάντα. Είναι ένα πλάσμα διαφορετικό και ξεχωριστό που το οποίο πολλές φορές εξαντλείται και το ίδιο από την υπερενέργεια που έχει. Κουράζεται και εκείνο από το αίσθημα της απογοήτευσης που νιώθει καθώς βλέπει πως συνήθως δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των γονιών του. Πέρα όμως από ένα υπερκινητικό και υπερδραστήριο παιδί εσείς βλέπετε και έναν καλλιτέχνη, έναν ηθοποιό, έναν αθλητή και τόσα άλλα χαρίσματα που θα μπορούσε να τα αξιοποιήσει και να γίνει ένας καταπληκτικός ενήλικας.
Αυτό το βιβλίο που κρατώ στα χέρια μου έχει ως στόχο να καθοδηγήσει τους γονείς ώστε να κατανοήσουν και να ενισχύσουν το διαφορετικό παιδί τους. Χάρη σε κάποια κλειδιά της ψυχοπαιδαγωγικής επιστήμης και της θετικής ψυχολογίας, μπορούμε να φτιάξουμε μια αποτελεσματική εργαλειοθήκη για να βοηθήσουμε να αναπτύξουμε τις δυνάμεις του παιδιού μας και να αποκαλύψει τις ικανότητές του.

Στις πρώτες σελίδες του βιβλίου αναφέρονται οι μαθησιακές δυσκολίες μαζί με μια σύντομη περιγραφή. Στην συνέχεια γίνεται μια ανάλυση ως προς την γνωστική, συναισθηματική και σωματική ανάπτυξη.
Το κείμενο συνοδεύεται σε κάθε ενότητα με συμβουλές για τους γονείς και για το πώς μπορούν να διατηρήσουν τις δυνάμεις τους αλλά και μικρά κόλπα για να ενισχύσουν τα παιδιά και να τα βοηθήσουν.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν και οι τελευταίες σελίδες με τις παγίδες της γονικής φροντίδας που πρέπει να αποφεύγουμε.
Η συγραφέας του βιβλίο Marina Failliot-Laloux με ιδιαίτερη τρυφερότητα μας λέει να εμπιστευτούμε τον εαυτό μας και να μην φοβηθούμε να κάνουμε λάθη!
Ένα κείμενο γραμμένο με μπόλικη δόση ενσυναίσθησης, τρυφερό, αρκετά αναλυτικό, τόσο όσο χρειάζεται για να είναι κατανοητό χωρίς περιττές πληροφορίες. Περιεκτικό και πολύ χρήσιμο, όχι μόνο για γονείς, αλλά και για εκπαιδευτικούς που θα ήθελαν να είχαν μια επιπλέον εργαλειοθήκη για να μπορέσουν να κατανοήσουν τις διαταραχές στη μάθηση αλλά και να μπορούν να επικοινωνούν και να καθοδηγούν αποτελεσματικά όλα τα παιδιά!


S3.gy.digital%2fmetaixmio%2fuploads%2fasset%2fdata%2f21715%2f4964 1



Η Marina Failliot-Laloux, αφού δίδαξε σε σχολεία, εργάζεται ως ψυχοπαιδαγωγός αξιοποιώντας τις μεθόδους και τα εργαλεία της θετικής παιδαγωγικής και ψυχολογίας. Υποστηρίζει παιδιά και εφήβους με εκπαιδευτικές δυσκολίες και / ή άλλες διαταραχές (μαθησιακές δυσκολίες, ΔΕΠ/Υ, Υψηλή νοητική ικανότητα, Άσπεργκερ κ.λπ.) και τα βοηθά «να μάθουν πώς να μαθαίνουν», χρησιμοποιώντας τις δικές τους στρατηγικές μάθησης, χάρη σε μια ήπια και αρμονική προσέγγιση: τη θετική ψυχοπαιδαγωγική. Παρέχει επίσης υποστήριξη σε γονείς που νιώθουν εξαντλημένοι ή ανήμποροι μπροστά στη συμπεριφορά των παιδιών τους, ώστε να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση και να ξαναβρούν τη χαρά στη σχέση με τα παιδιά τους. Παράλληλα, προσφέρει κατάρτιση σε γονείς, εκπαιδευτικούς και επαγγελματίες υγείας που θέλουν να γνωρίσουν τα εργαλεία της θετικής παιδαγωγικής.
Είναι επίσης η συγγραφέας του βιβλίου Mon enfant a du caractere.

Περισσότερα για τη συγγραφέα: www.lespetitspasdenthalpie.com



Μπορείτε να δείτε περισσότερες πληροφορίες αλλά και να διαβάσετε τις πρώτες του σελίδες αν επισκεφθείτε το site των εκδόσεων Μεταίχμιο.

Σας φιλώ γλυκά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου