Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2021

Για να πεις τα κάλαντα της Κρήτης... της Κωνσταντίνας Τασσοπούλου!


 Τι χρειάζεται να έχεις για να πεις τα κάλαντα; Σίγουρα το τρίγωνο με τη ράβδο του, ίσως ένα τύμπανο, μια φλογέρα και θα ήταν επίσης καλό να έχεις μια καλή παρέα να σε συνοδέψει. Να μην ξεχάσουμε να τραγουδάς δυνατά και φυσικά... να γνωρίζεις τα κάλαντα!





Η Κωνσταντίνα Τασσοπούλου με την τρυφερή και σπιρτόζικη πένα της μας παρουσιάζει ένα ανθολόγιο με Κάλαντα από την Κρήτη. Κάλαντα όλης της χρονιάς Χριστουγέννων, Πρωτοχρονιάς, Φώτων, Άνοιξης αλλά και του Πάσχα. Μας μιλάει  για την προετοιμασία τους όχι μόνο από πρακτικής άποψης, αλλά και συναισθηματικής. Μας ταξιδεύει χιλιάδες χρόνια πίσω στην αρχαία Ελλάδα, για να μας αποκαλύψει ότι, ναι, είχαν και εκεί κάτι σαν τα σημερινά κάλαντα και τα ονόμαζαν "Αγερμοί" και "Ειρεσιώνες".
Μας παρουσιάζει για την πολυμορφία των τραγουδιών, για τις παραλλαγές, τις αποχρώσεις και τα τοπικά ιδιώματα.

"Τα κάλαντα μαγειρεύτηκαν σε σιγανή φωτιά. Σε κάθε εποχή με άλλον τρόπο. Σε διαφορετικό καζάνι, με λογής-λογής μυρωδικά. Διαμορφώθηκαν και διαφοροποιήθηκαν από μέρος σε μέρος..."

"για να πεις τα κάλαντα ... " λοιπόν, εκτός από το τρίγωνο και τη διάθεση χρειάζονται κι άλλα πράγματα. Δεν φτάνει να έχεις δυνατή φωνή, αλλά πρέπει να την ξεκλειδώσεις ώστε να τραγουδήσεις ναι μεν δυνατά, αλλά όχι με ένταση. Δεν αρκεί να έχεις το τρίγωνο και τη ράβδο του μαζί σου και να σκορπίζεις ρινίσματα μετάλλου στον αέρα με κάθε κρότο, αλλά να έχεις και ρινίσματα παραμυθιού που θα πετάξουν στον αέρα! Χρειάζεται να είσαι προετοιμασμένος να χαμογελάσεις ακόμα και αν δεν σου δώσουν τίποτα άλλο παρά μόνο ένα ευχαριστώ...






Δομή, στίχοι, φορεσιές, ύφος, σκοπός και προορισμός, χρώματα και μυρωδιές το "για να πεις τα κάλαντα..." είναι ένα λεύκωμα, ανθολόγιο πολιτισμού και παράδοσης, που θα  έπρεπε να υπάρχει σε  κάθε σπίτι! Η έκδοση που κρατώ στα χέρια μου περιλαμβάνει και cd με ενορχηστρωμένα Κάλαντα, σε διασκευή και πιάνο από τον Παναγιώτη Παπανικολάου και ερμηνεία από τον Γιώργο Σταύρου!

Υπέροχο δώρο για αυτά τα Χριστούγεννα!
Μπορείτε να δείτε περισσότερα στο site των εκδόσεων Ίτανος.
Σας φιλώ γλυκά!

XoXoXo



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου