Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2021

Διαβάσαμε και παίξαμε με το βιβλίο... Ο εγκέφαλός μας και πώς λειτουργεί, της Δρ Μπετίνα Άιπ!


 
Αναρωτήθηκες ποτέ πώς γίνεται να κάνεις ποδήλατο χωρίς καν να σκέφτεσαι τις κινήσεις; Άπό πού έρχονται οι σκέψεις όταν ονειρπολείς; Η Δρ Μπετίνα Άιπ, μας προσκαλεί σε ένα ξεχωριστό ταξίδι στο εγκέφαλο! Ας μπούμε γρήγορα μέσα στο ... κεφάλι σου!!!   




Το πιο σημαντικό όργανο στο σώμα, το κέντρο ελέγχου μας, είναι ο εγκέφαλός μας, ο οποίος κρατούσε καλά κρυμμένα τα μυστικά του για πολύ καιρό. Είναι πραγματικά λίγα τα χρόνια που οι επιστήμονες έχουν καταφέρει χρησιμοποιώντας την τεχνολογία να ξεκλειδώσουν όλα του τα μυστικά και να μάθουμε περισσότερο για αυτόν, να τον εξετάσουμε, να μάθουμε για την πολυπλοκότητά του και να καταλάβουμε πώς λειτουργεί. Και είναι γεγονός πως αυτή η κατανόηση της λειτουργίας του, επηρέασε πολύ, ειδικά τα τελευταία 10 χρόνια, το εκπαιδευτικό σύστημα και βοήθησε στο να αναθεωρήσουμε πρακτικές που καιρό χρησιμοποιούσαμε και που τελικά φάνηκε πως δεν μας βοηθούσαν. 

Ειδικά οι εκπαιδευτικοί, έχουν πλέον πρόσβαση σε σπουδαίες μελέτες και συγγράμματα σχετικά με το τρόπο μάθησης και τους μαγικούς δενδίτες του εγκεφάλου, ώστε να κατανοήσουν καλύτερα του μικρούς μαθητές. Αυτή η γνώση τους παρέχει τα εργαλεία 
ώστε να είναι πιο αποδοτικοί στο έργο τους, να αντιλαμβάνονται τους μαθητές τους και να φτιάξουν νέα πλάνα διδασκαλίας. 



Λίγα όμως είναι τα βιβλία που μιλούν στα μικρά παιδιά για το τι γίνεται μέσα ... στο κεφάλι τους!
H Δρ.Μπετίνα Άιπ, ερευνήτρια νευροεπιστήμονας του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, αποφάσισε λοιπόν να γράψει ένα βιβλίο που να εξηγεί ακριβώς αυτό στα μικρά παιδιά! Με ηρωίδες μια σοφή κουκουβάγια και ένα μικρό κορίτσι γεμάτο περιέργεια, ξεκινάει το ταξίδι μας μέσα στον ανθρώπινο εγκέφαλο!
Σε μορφή διαλόγου, η κουκουβάγια εξηγεί την ανατομία του και πώς λειτουργεί (για παράδειγμα πού δημιουργούνταιτα συναισθήματα
, τι συμβαίνει όταν νυστάζουμε, πώς θυμόμαστε τις αναμνήσεις κλπ) αλλά μας λέει και πώς θα τον κρατήσουμε δραστήριο και υγιή καθώς μας δίνει κατάλληλες, για την ηλικία στην οποία απευθύνεται το βιβλίο, πληροφορίες.



ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ
Μπορείτε να μπείτε στο site της usborne
για να βρείτε πολλά videos σχετικά με
τη θεματολογία του βιβλίου!



Δραστηριότητες
1 ) Φτιάξτε ένα εγκέφαλο!





2) Παλιά πιστευαμε πως δεν μπορούσαμε να "αλλάξουμε" τον εγκέφαλο και να τον κάνουμε πιο δραστήριο. Οι πιο πρόσφατες όμως μελέτες όμως, μιλάνε για πλαστικότητα του εγκεφάλου δηλαδη ότι με ασκήσεις  μπορούμε να ανατρέψουμε ως ένα βαθμό την γήρανση του εγκεφάλου, να τον ενδυναμώσουμε και να τον βοηθησουμε να μείνει νέος και δραστήριος! Μερικές ασκήσεις γυμναστικής του εγκεφάλου μπορείτε να βρείτε στο επομενο video.



3) Πώς άλλαξε ο εγκέφαλος του ανθρώπου μέσα στα χρόνια; Μια εκπληκτική εικόνα που αξίζει να παρατηρήσουμε! (πηγή)


4) Ποιος είναι ο πιο "παλιός" εγκέφαλος που έχουμε βρει; Διαβάστε περισσότερα εδώ.


Όπως πιθανότατα καταλαβατε το αγαπήσαμε αυτό το βιβλίο!!! Το βρήκαμε εξαιρετικά ενδιαφέρον και μας κέντρισε την προσοχή! Η όλη πληροφορία δίνεται πολύ εύστοχα και κατανοητά μέσα από τα κείμενα, και σε συνδιασμό με τις παραστατικές εικόνες είναι σίγουρο πως ο θησαυρός μας θα μάθει πολλά για αυτό το τόσο σπουδαίο μέρος του σώματό του!



=========================================
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
To ξέρετε ότι όταν πέθανε ο Άινστάιν, του κλέψανε τον εγκέφαλο; 
 Dr Thomas Harvey,  που ανέλαβε την ιατροδικαστική εξέταση του σώματος, αφαίρεσαι τον εγκέφαλο του Αινστάιν και τον κράτησε κρυφό για 40 χρόνια! Διαβάστε περισσότερα εδώ!

=========================================


To βιβλίο προτείνεται για παιδιά από 6 χρόνων και μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες αλλά και να ξεφυλλίσετε τις πρώτες του σελίδες αν επισκεφθείτε το site των εκδόσεων Μεταίχμιο!

Σας φιλώ γλυκά!
  

2 σχόλια:

  1. Υπέροχο! Πολύ ενδιαφέρον για μικρούς και μεγάλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πραγματικά φανταστικό βιβλίο όπως το λες... και για μικρούς και για μεγάλους! :)

      Διαγραφή