Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2021

Διαβάσαμε και παίξαμε με το βιβλίο ... Ένα φτερό, της Κωνσταντίνας Τασσσοπούλου!



Το παγόνι είναι πολύ περήφανο για τα φτερά του. Τα ανοίγει και τα καμαρώνει έτσι πολύχρωμα και μεγάλα που είναι, που φτάνουν μέχρι τον ουρανό, κρύβουν μέχρι και τον ήλιο. Τα άλλα πουλιά του ζητούν για διάφορους λόγους να τους δώσει ένα από τα πλουμιστά φτερά του. Ο Κόκορας θέλει να το φορέσει για να εντυπωσιάσει μια κότα, η Στρουθοκάλημος θέλει να πάει σε ένα χορό και δεν εχει τι να βάλει, η Καρακάξα για να ξεσκονίσει. Όλα τα πουλιά ζητούν ένα μόνο φτερό αλλά το παγόνι αρνείται πεισματικά και με ύφος χιλίων καρδιναλίων. Ώσπου κάτι αναπάντεχο τα ανατρέπει όλα!
 



Αγαπώ τη γραφή της Κωνσταντίνας Τασσοπούλου καθώς ξέρει να μας αφηγείται ιστορίες με ιδιαίτερο τρόπο. Ιστορίες που σε αγγίζουν, σε συγκινούν αλλά έχουν μια δόση χιούμορ. Μια ισορροπία μοναδική που καταφέρνει να πει μεγάλες αλήθειες χωρίς να το κάνει βαρύ, να βρει το στόχο της ανάλαφρα, να μας προβληματίσει χωρίς να το νιώσουμε ασήκωτο.

Στο συγκεκριμένο βιβλίο βλέπουμε ένα ξιπασμένο παγόνι, που σκέφτεται μόνο την υπεροχή του και τον εαυτό του. Φροντίζει την εξωτερική του ομορφιά, περισσότερο από την εσωτερική, θεωρώντας τον εαυτό του ανώτερο και από τον ήλιο! Έτσι δεν διστάζει κάθε μέρα να απλώνει τα φτερά του, να ανοίγει την ουρά του σαν μια τεράστια βεντάλια και να κρύβει ένα μέρος του ήλιου. Όποιος όμως θεωρεί ότι είναι ανώτερος και δεν δίνει μια βοήθεια στο διπλανό του όταν τον έχει ανάγκη, έρχεται εκείνη η στιγμή που οι ρόλοι αντιστρέφονται και αυτός που είναι πάνω σύντομα βρίσκεται από κάτω. Εκεί τότε φαίνεται το μεγαλείο ψυχής που έχει ο καθένας μας και αν θα δει την αδύνατη στιγμή του άλλου σαν μια ευκαιρία να ισοφαρίσει και να διασκεδάσει με τον πόνο του, ή αν θα σκεφτεί με την καρδιά και θα θεωρήσει το παράδειγμα μεγαλοψυχίας που θα πράξει, σαν το πιο δυνατό "μάθημα".



Όπως σας προανέφερα η γραφή της Κωνσταντίνας Τασσοπούλου, ξεχωρίζει για  την ευφάνταστη πλοκή αλλά και το παιχνιδιάρικο ύφος που σε αυτό προσθέτει πολύ και ο τρόπος της ανάγνωσης που τη μια πρέπει να έχουμε το βιβλίο κάθετα και την επόμενη οριζόντια!


Λατρέψαμε και τις τελευταίες σελίδες όπου γίνεται αναφορά στα διάφορα είδη πουλιών που λαμβάνουν μέρος στην ιστορία που είναι στο σύνολό τους 27. Εκεί μας δίνονται περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διατροφή τους, τα μέρη που ζουν κλπ.


💥💥💥

ΙΔΕΑ 💥: χρησιμοποιήστε το διαδίκτυο για να δείτε φωτογραφίες αλλά και  περισσότερες πληροφορίες για το κάθε ένα. 




============================


Δραστηριότητα
1
: Φτιάχουμε πουλιά με origami!






============

 Δραστηριότητα 2: Φτιάχνουμε τροφή για τα πουλιά που μπορούμε να το κρεμάσουμε στη βεράντα μας ή σε μια βόλτα στο πάρκο!





Μια αλήθεια πανάρχαια και παγκόσμια είναι ότι "Άμα θέλεις να είσαι πραγματικά πλούσιος, τότε να δίνεις, από την καρδιά σου ". Και έρχεται η αγαπημένη Κωνσταντίνα Τασσοπούλου να προσθέσει "... και από τα φτερά σου"!
Η εικονογράφηση από την Νικολέτα Φιλιππίδη, χαρακτηριστική, πολύχρωμη και με έντονα χρώματα, όπως ακριβώς ταιριάζει στον χαρακτήρα και την ιδιοσυγκρασία του παγονιού! Φανταστικές εικόνες που συνοδεύουν αρμονικά το κείμενο και του δίνουν μια έξτρα παιχνιδιάρικη χροιά.

Μπορείτε να δείτε περισσότερα για το βιβλίο στο site των εκδόσεων Υδροπλάνο!

Σας φιλώ γλυκά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου