Τρίτη 2 Μαρτίου 2021

Διαβάσαμε το βιβλίο... Ένα σωρό πράγματα, της Έμιλι Γκράβετ!



 
Η Μεγκ και ο Ας, δύο ερωτευμένες καρακάξες ετοιμάζουν την φωλιά για τα αβγά τους. Ψηλά στα κλαδιά ενός δέντρου φέρνουν ξυλαράκια και λάσπη, και από πάνω στρώνουν σελίδες από περιοδικά. Καμαρώνουν την όμορφη φωλιά τους, αλλά σιγά σιγά τους έπιασε άγχος; Μήπως χρειάζονται ένα καρότσι για τις βόλτες στη γειτονιά; Ένα ρολόι να τους ειδοποιεί για την ώρα του φαγητού; Ένα αρκούδάκι για τα καρακαξάκια τους; Μια λάμπα για να βλέπουν καλά και το βράδυ; Μήπως και μια καινούρια σφουγγαρίστρα για να είναι λαμπίκο η φωλιά τους; Μήπως...
Και σιγά σιγά η φωλιά γεμίζει ένα σωρό πράγματα, μέχρι που δεν αντέχει άλλο και...





Μια ακόμα ιστορία από τη συγγραφέα και εικονογράφο, Έμιλι Γκράβετ, που έχει επίσης γράψει και εικονογραφήσει το αγαπημένο βιβλίο "Λαμπίκο", και αυτή τη φορά καταπιάνεται με ένα θέμα που σπάνια βλέπουμε σε παιδικά βιβλία. Πόσα πράγματα μαζεύουμε καθημερινά και πόσα από αυτά έχουμε πραγματικά ανάγκη; Ερωτήματα που φυσικά δεν αφορούν στα παιδιά μας μόνο, καθώς όπως καταλαβαίνετε πίσω από ένα παιδί που μονίμως ζητάει, βρίσκονται κάποιοι γονείς που πάνω στην αγωνία τους να μην λείψει τίποτα από τον θησαυρό τους αγοράζουν κι άλλα, κι άλλα... Χωρίς να το θέλουμε και από την υπερβολική μας αγάπη πολλές φορές εκπαιδεύουμε τα παιδιά μας, από την κούνια τους ήδη, στην απληστία, δημιουργώντας ένα ανθρωπάκι που θα μάθει στη ζωή του ότι για να είναι ευτυχισμένο πρέπει να τα έχει όλα και μάλιστα τα καλύτερα από αυτά. Έχω βρεθεί σε αυτή τη θέση και εγώ! Νομίζω πως οι περισσότεροι την πατάμε έτσι στην αρχή, και το "μάθημα" έρχεται αργότερα. Άουτς!   



Αυτό που δίνει ώθηση και κάνει ξεχωριστό το συγκεκριμένο βιβλίο είναι και η τροπή που παίρνουν τα πράγματα. Ο τρόπος που αποφασίζουν οι δύο καρακάξες να λύσουν το πρόβλημα που έχουν, δίνει όχι μόνο χώρο στη φωλιά τους, αλλά και χαμόγελα στους γύρω τους.
Πριν κάποια χρόνια αντιλήφθηκα το πόσα άχρηστα αντικείμενα έχω στο σπίτι, και σαν τις καρακάξες της ιστορίας, αποφάσισα να αναλάβω δράση βρίσκοντας τρόπο η διαδικασία να είναι λιγότερη επίπονη (έχω την τάση να δένομαι με τα αντικείμενα... χαχαχαχαχαχα) αλλά και ουσιαστική και φιλική προς το περιβάλλον. Αν θέλετε μπορείτε να διαβάσετε το άρθρο μας "Να οργανωθούμε λιγάκι; Τάξη εδώ και τώρα!"


Η εικονογράφηση είναι υπέροχη, χαρούμενη και αστεία, συμπληρώνοντας υπέροχα την ιστορία! Aυτό όμως που λάτρεψα ήταν ο μικρός ασβός, πρωταγωνιστής στο βιβλίο "Λαμπίκο", ο οποίος κάνει την εμφάνισή του και εδώ,σχεδόν σε κάθε σελίδα της ιστορίας και μαθαίνουμε τον τρόπο που αποκτά την σκούπα που χρειάζεται για να καθαρίσει το δάσος και να το κάνει λαμπίκο!!!! 
Εξίσου ευφάνταστες και αστείες είναι οι "διαφημίσεις" διαφόρων άχρηστων πραγμάτων στις πρώτες και στις τελευταίες σελίδες του βιβλίου. Αξίζει να αφιερώσετε λίγο χρόνο με το θησαυρό σας να τις δείτε και να εντοπίσετε τις λέξεις κλειδιά με τις οποίες προσπαθούν να μας πείσουν να αγοράσουμε το κάθε προϊόν.
Ευφυέστατος και ο τρόπος με τον οποίο η συγγραφέας και εικονογράφος μας προσκαλεί να επισκεπτόμαστε την βιβλιοθήκη της πόλης μας για να δανειστούμε βιβλία! Κάπου εκεί μέσα βρίσκουμε και τα δικά της!  

Το βιβλίο "Ένα σωρό πράγματα" προτείνεται για παιδιά από 4χρ και αν θέλετε να δείτε περισσότερα για το βιβλίο αλλά και να διαβάσετε τις πρώτες του σελίδες επισκεφθείτε το site των εκδόσεων Μεταίχμιο!

Σας φιλώ γλυκά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου