Πέμπτη 4 Μαρτίου 2021

Διαβάσαμε το βιβλίο ... Το δικό μου Μουσείο, της Emma Lewis!



Τα μουσεία είναι μεγάλα κτίρια, με τεράστια δωμάτια, που έχουν παλιά και παράξενα πράγματα από όλο τον κόσμο. Κάθε μουσείο είναι ξεχωριστό με διαφορετικά εκθέματα και αναγκάζουν τα παιδιά να πηγαίνουν εκεί ενώ αυτά προτιμούν να παίξουν. Όμως η ηρωίδα της ιστορίας έχει μια επιπλέον και ξεχωριστή ιδέα για το τι είναι μουσείο...






Μια πολύ διαφορετική προσέγγιση για τα μουσεία από την βραβευμένη συγγραφέα και εικονογράφο Emma Lewis. Η πρωταγωνίστρια του βιβλίου μας κάνει μια βόλτα στα διάφορα μουσεία της πόλης της και μας μεταφέρει τις εικόνες που βλέπει και τον ενθουσιασμό της. Ανακαλύπτουμε μουσεία με παλιά αντικείμενα και μουσεία με φτιαγμένα με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας. Μουσεία με αντικείμενα τέχνης και άλλα με αντικείμενα μηχανικά. Με πράγματα από την τοπική κοινωνία, ή πράγματα από όλο τον κόσμο. Με μικρά ζωύφια ή άγρια ζώα, με μεγάλες μηχανές ή με πολύχρωμα λουλούδια. Αντικείμενα από τη γη ή από το διάστημα, από τη θάλασσα ή από τα βουνά. Τόσα διαφορετικά, όλα ξεχωριστά, το κάθε μουσείο έχει μια ιστορία να μας διηγηθεί.


Όλα αυτά κάνουν το μικρό κορίτσι να σκεφτεί πως το μουσείο δεν είναι μόνο αυτό που βλέπουμε μέσα στα δωμάτια συγκεκριμένων χώρων. Τα μουσεία είναι κάτι μεγαλύτερο, ευρύτερο. Ξεκινάνε από τις μικρές συλλογές που έχουμε στο σπίτι μας (γραμματόσημα, κοχύλια κλπ) τα πιο ιδιαίτερα "μουσεία" είναι αυτά που μπορούμε να δημιουργήσουμε εμείς και τα οποία θα αντανακλούν την προσωπικότητά μας και τον χαρακτήρα μας.
Μικρό κείμενο, ξεκάθαρο και απλό, μας δίνει ακριβώς αυτό που θέλει να μεταφέρει η συγγραφέας. Κάτι περισσότερο από μια ανάλυση του τι είναι το μουσείο, το βιβλίο αυτό είναι μια ωδή και ένα έναυσμα το οποίο υπό φυσιολογικές συνθήκες θα μας ενέπνεε να πάρουμε τους δρόμους και να επισκεφθούμε τα μουσεία της πόλης μας.

Η εικονογράφηση είναι ιδιαίτερη, φτιαγμένη με κολάζ, κομμένες εικόνες και φωτογραφίες, συνδυασμένες με σχέδιο, που δίνουν  ζωντάνια στην ιστορία.




Ένα πραγματικά ξεχωριστό βιβλίο που κυκλοφόρησε στα αγγλικά το 2016 και στην Ελλάδα το 2019. Είναι όμως από τα βιβλία που έχουν μια διαχρονικότητα, που θα μείνουν να μας συντροφεύουν και θα αποτελέσουν βιβλία αναφοράς.

Έχει βραβευθεί με το BolognaRagazzi Opera Prima Award το 2017 και ήταν υποψήφιο για το Kate Greenaway Medal το 2018.
Μπορείτε να δείτε περισσότερα για το βιβλίο στο site των εκδόσεων Πουά.

Ευχαριστώ το φιλόξενο Δεντρόσπιτο που με άφησε να σκαρφαλώσω για άλλη μια φορά στα ράφια του!

Σας φιλώ γλυκά!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου