Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2020

Διαβάσαμε το βιβλίο... Λαμπίκο!, της Έμιλι Γκράβετ



O Πιτ ο ασβός, θέλει να είναι όλα καθαρά και τακτοποιημένα. Έτσι κάθε μέρα κλαδεύει τα λουλούδια, μπανιαρίζει και χτενίζει τα ζώα, μαζεύει τα σκουπίδια στο δάσος κλπ. Όσο και να προσπαθεί δεν είναι ευχαριστημένος καθώς τα δέντρα δεν συνεργάζονται μαζί του. Όλο πετούν τα φύλλα τους και γεμίζουν το δάσος με ξερά! Μια και δυο λοιπόν αυτός αποφασίζει και τα ξεριζώνει. Δυστυχώς αυτό είχε σαν αποτέλεσμα αν γεμίσει λάσπες όλος ο τόπος. που πριν ήταν δάσος, με την πρώτη βροχούλα! Δυο και τρεις μπαζώνει το χώμα. Όλα είναι σε τάξη λοιπόν! Πουθενά πεταμένα φύλλα, καθόλου λάσπες. Όλα είναι καθαρά! Λαμπίκο! Ευκαιρία να πάει σπίτι του να ξεκουραστεί. Μόνο που δεν βρίσκει τη πόρτα για το λαγούμι του! Πού πήγε; Τι έγινε; Μήπως τελικά στην προσπάθεια του να τα νοικοκυρέψει όλα, το μόνο που κατάφερε ήταν να τα καταστρέψει; Τώρα τι θα κάνει;


Μέσα από την ιστορία του Πιτ και τον ψυχαναγκασμό του για την καθαριότητα και την τακτοποίηση η Έμιλι Γκράβετ μας μιλάει για τη σημασία της φύσης και το δυσάρεστο αποτέλεσμα που έχει η αποψίλωση των δασών. Και το κάνει με τόσο όμορφο και ευφάνταστο τρόπο που ξεφεύγει απ το διδακτισμό καταφέρνοντας όμως να διασκεδάσουμε αλλά και να δούμε τις καταστροφικές συνέπειες και να αναλογιστούμε τις ευθύνες μας. Από την άλλη θα μπορούσε κανείς να δώσει άλλη μια διάσταση στην ιστορία, να θεωρήσει ότι μιλάει για την ανάγκη που έχουμε να ελέγχουμε τα πάντα γύρω μας η οποία τελικά μπορεί να μην είναι προς όφελός μας. 




Πολυδιάστατο και ευχάριστο, που σε συνδιασμό με την πολύχρωμη και "ζωντανή" εικονογράφηση, είναι σίγουρο οτι αποτελεί ένα διασκεδαστικό βιβλίο που θα το απολαύσετε!
Έξτρα ξεχωριστό το τύπου-τρισδιάστατο εξώφυλλο, που πάντα μου αρέσει όταν συμβαίνει αυτό, καθώς ήδη, πριν το ανοίξεις σε προδιαθέτει παιχνιδιάρικα.

Δραστηριότητες:
- Μαθαίνουμε τα πάντα για τους ασβούς!
- Μαθαίνουμε για τα ζώα τις περιοχής μας. Αλήθεια, ποια ζωάκια κινδυνεύουν στην περιοχή μας αν τυχόν και καταστρέψουμε τα δάση που υπάρχουν εκεί;
- Βρίσκουμε όλα τα ζωάκια που έχει στο βιβλίο και ανακαλύπτουμε ποια από αυτά ζουν στην περιοχή μας  και σε ποιες περιοχές τα άλλα.
- Γράφουμε τους δικούς μας κανόνες για την εκδρομή μας στη φύση. (πχ Μαζεύουμε όλα τα σκουπίδια, Δεν χαλάμε τις φωλιές των ζώων, Δεν χύνουμε αναψυκτικά στο χώμα, Έχουμε γάντια για να μαζέψουμε συχόν σκουπίδια κλπ)
 

Μπορείτε να δείτε περισσότερα αλλά και να ξεφυλλίσετε τις πρώτες του σελίδες, στο site των εκδόσεων Μεταίχμιο εδώ.

Σας φιλώ γλυκά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου