Δευτέρα 22 Μαρτίου 2021

Διαβάσαμε τα βιβλία... Μπουμπουλίνα και Αθανάσιος Διάκος, από την Γιολάντα Χατζή!

 




Οι σειρά "μικρές ελληνικές ιστορίες" μεγαλώνει καθώς 2 νέα βιβλία προστέθηκαν σε αυτή. Πρόκειται για τις ιστορίες του Αθανάσιου Διάκου και την Μπουμπουλίνας, εμβληματικές προσωπικότητες, σπουδαίοι αγωνιστές του 1821!





Ακολουθούμε τους κεντρικούς ήρωες από τα πρώτα τους βήματα μέχρι τον αγώνα που σημάδεψε την πορεία τους. Για την Μπουμπουλίνα αυτό ήταν η μάχη έξω από το Ναύπλιο που με τόλμη και αποφασιστικότητα επίταξε το μεγαλύτερο πλοίο από τον εμπορικό της στόλο, το όπλισε με κανόνια και γενναίους ναύτες και έμεινε έξω από το κάστρο του Παλαμηδιού εμποδίζοντας κάθε εχθρικό πλοίο να πλησιάσει. Μαθαίνουμε και για το ήθος της καθώς, ακόμα και στις δύσκολες καταστάσεις, δεν ξέχασε πως ο άμαχος πληθυσμός δεν έχει εθνικότητα και ταυτότητα, και δεν δίστασε να πάρει τολμηρές αποφάσεις.




Τον Αθανάσιο Διάκο τον συναντάμε νέο ακόμα, βοσκό πάνω στα βουνά, πριν πάει

να ζήσει 
στο μοναστήρι. Μαθαίνουμε πώς πήρε το όνομα Διάκος αλλά και γιατί έφυγε από την μονή. Για την γενναιότητά του στους αγώνες, αλλά και για τις τελευταίες του στιγμές. Η συγγραφέας καταφέρνει με πολύ διακριτικό τρόπο να μιλήσει για το τέλος του Αθανάσιου Διάκου χωρίς να μπει σε δύσκολες περιγραφές. Αφήνει λοιπόν να εννοηθεί ο θάνατός του, δίνοντας έμφαση στο ότι ήταν επιλογή του να μην αλλαξοπιστήσει, ή να προδώσει τους Έλληνες με κανένα τρόπο.


Η συγγραφέας, Γιολάντα Χατζή, μέσα από τις μικρές ελληνικές ιστορίες, αφηγείται στα μικρά παιδιά, βασικά σημεία στην ελληνικής επανάστασης και μας παρουσιάζει κεντρικούς ήρωες. Μένει στην ουσία, και εξιστορεί τα γεγονότα με απλό και κατανοητό τρόπο, ώστε να μπορέσουν εύκολα να γίνουν αντιληπτά στις ηλικίες στις οποίες απευθύνεται!

Όπως σε όλα τα βιβλία της σειράς, χρησιμοποιούνται λέξεις κλειδιά, χαρακτηριστικές της
επανάστασης (όπως "γιαταγάνια", "Γραικός", "λημέρι", "Ραγιάς" κλπ) οι οποίες τονίζονται με έντονα γράμματα και μας "βάζουν" στο πνεύμα της εποχής. Στο τέλος του κάθε βιβλίου υπάρχει το γλωσσάρι με αναλυτική επεξήγηση για κατανόηση των συγκεκριμένων λέξεων, στις οποίες ανατρέξαμε αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης.


 


ΙΔΕΑ:Κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης συμβουλευόμαστε το χάρτη. Πολύ σημαντικό για την κατανόηση των γεγονότων είναι ο μικρός αναγνώστης να αντιληφθεί πού συνέβησαν. Επειδή ακριβώς κάποια σημεία ταυτίζονται, έχει ενδιαφέρον να τα αναζητήσουμε και έτσι να μπουν τα γεγονότα σε μία σειρά και να δούμε πώς συνδέονται.


Η εικονογράφηση είναι ζωντανή και διασκεδαστική, με έντονα χρώματα και χαρακτήρες που άλλοτε είναι κανονικοί άνθρωποι και άλλοτε
ανθρωπόμορφα ζώα.


Όμορφη σειρά, πολύ καλή για μικρές ηλικίες. Μπορείτε να δείτε περισσότερες πληροφορίες στο site των εκδόσεων Καστανιώτη.

Σας φιλώ γλυκά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου