Πόσα και πόσα βιβλία έχουν γραφτεί για την Ελληνική Επανάσταση, που εξυμνούν ήρωες και αναφέρουν γεγονότα σημαντικά. Γραμμένα για όλες τις ηλικίες και όλα τα γούστα. Λίγα όμως βιβλία μας μιλούν για την περίοδο πριν την επανάσταση, για το πώς οδηγηθήκαμε σε αυτή, ποιοι παράγοντες την βοήθησαν, πώς ξεκίνησαν όλα!
Αυτό το "ξαφνικά" της
επανάστασης, δεν ήταν καθόλου ξαφνικά και υπήρξε μια αρκετά μακροχρόνια
διαδικασία κατά την οποία μπήκαν οι βάσεις, και "στρώθηκε" ο δρόμος προς την απελευθέρωση των Ελλήνων. Το βιβλίο της Ελένης Σβορώνου, "Για να ζούμε ελεύθεροι", εξετάζει όλους τους παράγοντες που συνέβαλαν και έδωσαν ώθηση στους Έλληνες να αρπάξουν τα όπλα τους το 1821!
Τι σημαίνει επανάσταση;
Πού και πώς ζούσαν οι Έλληνες πριν εμφανιστούν οι Οθωμανοί και πώς κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής αυτοκρατορίας;
Τι ρόλο έπαιξε η ανάμνηση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας;
Με αφορμή ουσιαστικά ερωτήματα η συγγραφέας μας δίνει σημαντικές απαντήσεις που μας βοηθούν να αντιληφθούμε το πλαίσιο μέσα στο στο οποίο ένας λαός καταπιεσμένος για 400 χρόνια βρήκε τη δύναμη να διεκδικήσει πίσω την ταυτότητά του και να ανασυγκροτηθεί από τα συντρίμμια του.
Το κείμενο δεν είναι γεμάτο με ημερομηνίες και ονόματα, και δίνει περισσότερο βάρος στο πώς και γιατί ώστε να μας συνδέσει το πριν με το μετά. Καθώς οι πληροφορίες είναι πολυεπίπεδες, ο αναγνώστης, ο γονέας ή ο δάσκαλος, μπορεί να μείνει ή να αναλύσει τα σημεία που θεωρεί ότι είναι κατάλληλα για τις ηλικίες των παιδιών που απευθύνεται, και έτσι το βιβλίο δεν μπορούμε να το κατατάξουμε ηλικιακά. Προσωπικά θεωρώ ότι έχει ένα εύρος τεράστιο, καθώς μπορεί να είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον ακόμα και για κάποιον ενήλικα που θα ήθελε να έχει κάποιες γνώσεις σχετικά με το πώς ξεκίνησε η επανάσταση του 1821, αλλά τον τρομάζει ο όγκος των βιβλίων που απευθύνονται σε αυτούς.
Πώς έβλεπαν οι ίδιοι οι Έλληνες τη σχέση τους με τους αρχαίους;
Πώς ξέσπασε η Επανάσταση στις 25 Μαρτίου του 1821;
Τι συνέβαινε τότε στον κόσμο;
Τι έκαναν οι ξένοι;
Κάτι ακόμα που κάνει το βιβλίο εξαιρετικό εργαλείο για τους εκπαιδευτικούς (αλλά και τους γονείς και τα παιδιά) είναι ότι τα ερωτήματα θέτονται σαν τίτλοι, σαν αφορμή, και έτσι ο αναγνώστης μπορεί να το διαβάσει με όποια σειρά θέλει ανατρέχοντας στα σημεία που τον ενδιαφέρουν. Φυσικά υπάρχει μια κάποια ιστορική συνέχεια με την οποία έχει δομηθεί το κείμενο, χωρίς αυτό όμως να επιβάλλει την σειριακή ανάγνωση.
Η εικονογράφηση τώρα, είναι κάτι που δεν το περιμένεις και σε εκπλήσσει ευχάριστα. Έντονα χρώματα και χαλαρές γραμμές, ο εικονογράφος Χρήστος Κούρτογλου ξεφεύγει από τα συνηθισμένα. Σκοπός του μοιάζει να μην είναι η ένταση και η αναπτέρωση του αγωνιστικού πνεύματος, κάτι που συναντάμε σε όλα τα αντίστοιχα βιβλία, αλλά να δώσει χώρο ώστε να υπάρχει μια ισορροπία, προσφέροντας παράλληλα μια πιο χαρούμενη νότα.
Εξαιρετική δουλειά, που από όσο μπορώ να καταλάβω προέκυψε από μια απαιτητική έρευνα που έκανε η Ελένη Σβορώνου και δεν μπορούμε παρά της βγάλουμε το καπέλο. Το λατρέψαμε και νομίζω πως ήταν ένα βιβλίο που έλειπε από τα ιστορικά παιδικά βιβλία που έχουμε δει.
Μπορείτε να δείτε περισσότερα αλλά και να διαβάσετε τις πρώτες του σελίδες αν επισκεφθείτε το site των εκδόσεων Μεταίχμιο.
Σας φιλώ γλυκά!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου