Δευτέρα 9 Μαρτίου 2020

Διαβάσαμε τα βιβλία από τη σειρά Μικρές ελληνικές ιστορίες, της Γιολάντας Χατζή!


 Η νέα σειρά "Μικρές Ελληνικές ιστορίες" από τις εκδόσεις Καστανιώτη, ήρθε για να παρουσιάσει στους μικρούς αναγνώστες τα σημαντικά γεγονότα της εποχής πριν από την επανάσταση του 1821. Διαβάσαμε τα 2 βιβλία που κυκλοφορούν αυτό το διάστημα, και θα σας τα παρουσιάσουμε γιατί μας άρεσαν πολύ!




Το βιβλίο "Ρήγας Φεραίος" μας ταξιδεύδει λίγα χρόνια πριν την επανάσταση στην Αυστρία, όπου έμενε ο Ρήγας Φεραίος, ένας δάσκαλος που μιλούσε πολλές γλώσσες. Μέσα από την ιστορία μαθαίνουμε για το ρόλο του στην προετοιμασία του εδάφους για τον μεγάλο αγώνα των Ελλήνων, για τη Χάρτα, τον πρώτο μεγάλο χάρτη της Ελλάδας πάνω στον οποίο σημείωσε σπουδαίες μάχες και ιστορικά μέρη, για το όραμά του, για τον τρόπο που προσπάθησε να βοηθήσει την Ελλάδα από το εξωτερικό, φτάνοντας μέχρι τα χρόνια της φυλάκισής του.  


  Το βιβλίο "Σουλιώτες και Αλή Πασάς" μας μεταφέρει στην Ήπειρο, λίγα χρόνια πριν την επανάνταση όπου ο Αλή Πασάς διαφέντευε την περιοχή και είχε "βάλει στο μάτι" το Σούλι. Για να πετύχει το στόχο του, απείλησε τον Λάμπρο Τζαβέλα ότι αν δεν τον βοηθήσει θα του σκοτώσει τον γιο του και τους υπόλοιπους άντρες του. Τι θα κάνει ο γενναίος Σουλιώτης; Πώς θα καταφέρει να βοηθήσει τον τόπο του αλλά και να σώσει το γιο του και τους πολεμιστές του;



Το κείμενο απευθύνεται σε μικρές ηλικίες, και αυτό που μου έκανε θετική εντύπωση, είναι ότι χρησιμοποιούνται λέξεις ιδιαίτερες όπως "όραμα", "έσοδα", "βόλι", "λάφυρα" αντί για τις πιο απλές καθημερινές πχ όνειρο, σφαίρα κλπ. Και το θεωρώ σημαντικό γιατί χρησιμοποιώντας τες το παιδί έρχεται σε επαφή με νέα ακούσματα, διευρύνοντας το λεξιλόγιό του από τη μία μεριά, αλλά και δίνοντας από την άλλη με αυτόν τον τρόπο, μια "γεύση" από την εποχή για την οποία αναφέρεται η ιστορία. Στο τέλος του βιβλίου υπάρχει ένα γλωσσάρι με την ερμηνεία διάφορων λέξεων, όπως για παράδειγμα τα "ταμπούρια", για καλύτερη κατανόηση.



Ωραία γραφή από τη Γιολάντα Χατζή, απλή και κατανοητή, που φτιάχνει μια αρκετά καλή εικόνα στον αναγνώστη για το κομμάτι της ιστορίας στο οποίο καταπιάνεται! Η εικονογράφηση του Πέτρου Χριστούλια, συμπληρώνει αρμονικά το κείμενο, με μια παιχνιδιάρικη τάση.


Μπορείτε να δείτε περισσότερα για τα βιβλία στο site των εκδόσεων Καστανιώτη εδώ και εδώ.

Στην σειρά Μικρές Ελληνικές Ιστορίες από τις εκδόσεις Καστανιώτη πρόκειται να κυκλοφορήσουν άλλα 2 βιβλία ("Κλέφτες και αρματωλοί" και "Η φιλική Εταιρεία").

Σας φιλώ γλυκά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου