Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2021

Διαβάσαμε το βιβλίο... Το μυστικό του Μαύρου Βράχου! + δραστηριότητες


 

Πολλά ακούγονται για το Μαύρο Βράχο που βρίσκεται λίγο πιο πέρα από το ψαροχώρι όπου ζει η Έριν. Ότι κατασπαράζει καράβια, ότι είναι ένα τέρας με μυτερές άκρες. Όλες αυτές οι ιστορίες έχουν εξάψει τη φαντασία της μικρής η οποία προσπαθεί να τρυπώσει στο ψαροκάικο της μαμάς της για να καταφέρει να το δει από κοντά. Κάθε φορά ο Άρστι ο σκύλος της την μυριζόταν. Έτσι η πεισματάρα Έριν βρήκε ένα τρόπο να κρυφτεί και να μην την καταλάβει ο Άρτσι. Το ψαροκάικο πέρασε την ομίχλη και έφτασε κοντά στο Μαύρο Βράχο. Η μικρή Έριν ξετρύπωσε από την κρυψώνα της για να ρίξει μια κλεφτή ματιά. Όμως το καΐκι έστριψε απότομα και η Έριν βυθίστηκε στη θάλασσα σιωπηλά. Πάλευε να κολυμπήσει αλλά όλο βυθιζόταν, και βυθιζόταν ώσπου ο Μαύρος Βράχος ξύπνησε!




Aυτό το βιβλίο ήρθε στο σπίτι μας κατά απαίτηση του Γιώργου.
"Το θέλω οπωσδήποτε!" μου είπε και είναι από τις λίγες φορές που δηλώνει τόσο ξεκάθαρα την προτίμησή του σε κάτι που δεν έχει διαβάσει. Του τράβηξε το βλέμμα το εξώφυλλο και βλέποντάς το δεν τον αδικώ. Μόλις το δεις θέλεις αμέσως να το ανοίξεις. Και δεν σε απογοητεύει! Είναι ακόμα πιο εντυπωσιακό από όσο περιμένεις!
Ο Μαυρος Βράχος στέκει στη θάλασσα και οι άνθρωποι μόνο κακό βλέπουν σε αυτόν. Μάλιστα θέλουν πια να τον καταστρέψουν, οπότε ετοιμάζονται με τρυπάνια και δαγκάνες να τον κάνουν σκόνη. Η Έριν όμως που έπεσε κατά λάθος μέσα στη θάλασσα δίπλα του, είδε πως ο Μαύρος Βράχος δεν είναι μόνο βράχια και κοφτερές άκρες. Είναι πολλά περισσότερα! Ένας ολόκληρος θαλάσσιος κόσμος κρύβεται από κάτω του.


 

Ακριβώς επειδή στο βιβλίο ο Μαύρος Βράχος παρουσιάζεται ανθρωπόμορφος, δηλαδή έχει μάτια, χέρια και αισθήματα αφού σώζει την Έριν από βέβαιο πνιγμό, η κουβέντα με τα παιδιά πήγε στους ανθρώπους. Είναι όλοι άνθρωποι μόνο αυτό που βλέπουμε; Για παράδειγμα είναι η δασκάλα στο σχολείο μόνο δασκάλα; Μήπως είναι μαμά κάποιων παιδιών; Αλλά και η ίδια παιδί κάποιας ηλικιωμένης μαμάς; Αντιλαμβανόμαστε πως όλοι μας μοιάζουμε με τον Μαυρο Βράχο, είμαστε πολλά περισσότερα από όσο καταλαβαίνουν οι γύρω μας και αυτό μας δίνει την ικανότητα να αντιληφθούμε ότι και ο γκρινιάρης φίλος μας είναι πολλά περισσότερα από αυτό.


---------------

Δραστηριότητες:
- Μπορούμε να σκεφτούμε τι είπε ο Μαύρος Βράχος στην Έριν; Πώς της παρουσίασε την δική του εκδοχή για τις ιστορίες που ακούγονται από τους ανθρώπους;

- Ονομάζουμε τα συναισθήματα των προσώπων.
Πώς ένιωθε η Έριν; Περιέργεια, ανυπομονησία, ενθουσιασμό, φόβο.... Πώς ένιωθε ο Μαύρος Βράχος; Μοναξιά, λύπη, φόβο...
- Φτιάχνουμε τον Μαύρο Βράχο με πηλό!

- Πολλές φορές ιστορίες για καράβια που ταξίδευαν με βροχή, με ανταριασμένη θάλασσα, που χτυπήσαν σε βράχια έχουν εμπνεύσει καλλιτέχνες. Ψάχνουμε να βρούμε σχετικούς πίνακες όπως για παράδειγμα τον πίνακα του Alexander Orlowski.

- Βλέπουμε φωτογραφίες από διάφορα τοπία με ομίχλη.

- Πώς είναι να είσαι μέσα στην ομίχλη; Βλέπουμε το σχετικό βίντεο.

- Από τι φτιάχνεται η ομίχλη; Ουσιαστικά είναι η πυκνή υγρασία, δηλαδή η ομίχλη δημιουργείται από αιωρούμενα σταγονίδια νερού. Δείτε εδώ περισσότερες πληροφορίες που μπορείτε να πείτε στα παιδιά.

---------------


Εκτός λοιπόν από το καθαρό μήνυμα για το περιβάλλον και την αναγκαιότητα να το προστατεύσουμε και να το φροντίζουμε, μας μιλάει και για τα πολλά επίπεδα και τις μη ορατές διαστάσεις των ανθρώπων γύρω μας.

Υπέροχο βιβλίο, αφού μπορεί και εμπνέει τέτοιες κουβέντες. Μοναδική και η εικονογράφηση που θα σας μαγέψει.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από την Petita Demas και μπορείτε να το βρείτε αποκλειστικά σε μεγάλο πολυκατάστημα στην Ελλάδα.

Σας φιλώ γλυκά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου