Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2021

Διαβάσαμε το βιβλίο... Ο κύριος Ουφ! της Anne Walker! + δραστηριότητες


 

Ο Μπίλι ξύπνησε το πρωί και η μέρα φαινόταν γκρίζα. Και σαν να μην έφτανε αυτό, όλα πάνε ανάποδα. Στραβοπατάει πάνω στην τσάντα και του χύνεται το πρωινό, οι κάλτσες του έγιναν κολατσιό για το σκύλο, θόρυβος στο δρόμο από τις φωνές των παιδιών. Μέσα σε όλα αυτά, ένα περίεργο πλάσμα που φυσάει και ξεφυσάει τον ακολουθεί όπου κι αν πάει. Ο κύριος Ουφ, φαίνεται πως προσθέτει δυσκολίες στην καθημερινότητά του Μπίλι. Όταν το μικρό αγόρι αποφασίζει να αναλάβει δράση όλα αλλάζουν!


Ένα υπέροχο παραμύθι από τη βραβευμένη συγγραφέα και εικονογράφο Anna Walker, που μας μιλάει για το τι συμβαίνει όταν οι άσχημες σκέψεις μας καταλαμβάνουν. Μια άσχημη μέρα μπορεί να γίνει χειρότερη ή καλύτερη ανάλογα με το πώς αντιμετωπίζουμε τα πράγματα και τις καταστάσεις. Ο Μπίλι λοιπόν ξεκινάει τη μέρα του εστιάζοντας στα άσχημα και στις ατυχίες (όπως το ότι ο σκύλος του έφαγε την κάλτσα) και του χαλάει η διάθεση. Σιγά σιγά η κακοκεφιά τον καταλαμβάνει, και δεν μπορεί να δει τίποτα θετικό στη μέρα του. Τον ενοχλούν ακόμα και οι χαρούμενες φωνές των παιδιών που παίζουν, ακόμα και η θέση που πάντα καθόταν στην τάξη τώρα του φαίνεται χάλια. Όταν ο Μπίλι αντιλαμβάνεται την παρουσία του Κυρίου Ουφ, που δεν είναι άλλο από την κακοκεφιά και την ψυχική κατάσταση στην οποία βρίσκεται, προσπαθεί να κάνει ό,τι μπορεί για να τον διώξει. Τον προκαλεί θαρραλέα σε μάχη με το σπαθί του, τον αγνοεί, περιμένει να φύγει μόνος του, αλλά όσο και να προσπαθεί ο κύριος Ουφ φαίνεται όχι μόνο να επιμένει αλλά και να γίνεται μεγαλύτερος. Τελικά ο Μπίλι αποδέχεται τον κύριο Ουφ, και τότε τα πράγματα αλλάζουν!

Η αποδοχή των συναισθημάτων, ακόμα και των αρνητικών, φαίνεται πως τα αποδυναμώνει, πως προσδίδει μια ελαφρότητα σε αυτά, βοηθάει στην αποβολή του επιπλέον στρες και άγχους, και απελευθερώνοντας το μυαλό βλέπουμε με άλλα μάτια την καθημερινότητα.



Η εικονογράφηση είναι μαγική. Πώς καταφέρνει η Anna Walker με απλές γραμμές και ζωγραφιές να φτιάχνει τόσο ξεχωριστές εικόνες, είναι πραγματικά μοναδική τεχνική! Με πολλές πλούσιες λεπτομέρειες που αξίζει να αφιερώσετε λίγο παραπάνω σε κάθε σελίδα για να τις ανακαλύψετε και θα βρείτε, πρόσωπα να σας κοιτούν από τα παράθυρα της πολυκατοικίας, ένα μικρό μπουλντόγκ να ρίχνει κλεφτές ματιές και τα διάφορα παιχνίδια στο δωμάτιο του Μπίλι!



Δραστηριότητες:
- Μιλάμε με τα παιδιά και συζητάμε αν έχουν νιώσει ποτέ να έχουν και εκείνα έναν κύριο Ουφ να τους ακολουθεί.
- Ζωγραφίζουμε τον δικό μας κύριο Ουφ!
- Παρατηρούμε τις εικόνες και σκεφτόμαστε: Βλέπουν τα άλλα παιδιά και οι μεγάλοι τον κύριο Ουφ που ακολουθεί τον Μπίλι; Πώς το καταλαβαίνουμε; Γιατί συμβαίνει αυτό;
- Συζητάμε για το πώς βλέπουν τα άλλα παιδιά τον Μπίλι. Πώς τους φαίνεται; Συνέχεια κακοδιάθετος; Κατσούφης; Θα θελαν να τον κάνουν παρέα;
- Συγκρίνουμε την 1η σελίδα της ιστορίας με την τελευταία. Τι έχει αλλάξει; Γιατί;
-Κάνουμε το ίδιο για τις σελίδες 4-5 και 26-29.
- Mας εντυπωσίασε η γειτονιά που έχει φτιάξει η Anna Walker και μας έδωσε ιδέα να φτιάξουμε τη δική μας γειτονιά. Χρησιμοποιούμε υλικά (χάρτινα κουτιά από γάλα, μπουκάλια κλπ) παίρνουμε χρώματα και ξεκινάμε!




Το βιβλίο ξεκινά με τη φράση "Συννεφιά με πιθανότητα βροχής" καθώς ο Μπίλι κοιτάει έξω από το παράθυρο και κλείνει με την ίδια εικόνα αλλά η φράση είναι "Συννεφιά με πιθανότητα λιακάδας". Ακριβώς ο τρόπος που πρέπει να σκεφτόμαστε και να βλέπουμε τα πράγματα, ακόμα και τα γκρίζα, για να είναι πιο όμορφες οι μέρες μας! Το λάτρεψα! 

Σε παρόμοιο πνεύμα είναι και το άρθρο μας "Το θετικό του πράγματος... Η αποστολή σας!"


Αυτό το βιβλίο είναι ένας εντυπωσιακός συνδυασμός έντονα φορτισμένων συναισθημάτων αλλά και τρυφερότητας, με υπέροχες εικόνες και κείμενο με φανταστικό μήνυμα!
Οπωσδήποτε να το έχετε στη βιβλιοθήκη σας για εκείνες τις γκρίζες μέρες που τα άσχημα συναισθήματα έχουν καταλάβει τον θησαυρό σας και θέλετε να δείτε λίγη... λιακάδα!
Απευθύνεται σε παιδιά από 4χρ και μπορείτε να δείτε περισσότερα για το βιβλίο στo site των εκδόσεων Μικρή Σελήνη!


Σας φιλώ γλυκά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου