Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2021

Διαβάσαμε το βιβλίο... Εφευρέσεις - 40 Επαναστατικές ιδέες! + ιδέες για μικρούς εφευρέτες!


 
Οι εφευρέσεις είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας της ανθρωπότητας. Μελετώντας τες χρονικά μπορούμε να δούμε τόσο τις πολιτιστικές ιδέες της εκάστοτε εποχής, αλλά και τις ανθρωπιστικές ανάγκες καθώς οι περισσότερες επινοήθηκαν για να διευκολύνουν τη ζωή των ανθρώπων. Η κάθε μία για διαφορετικό λόγο και χρήση, όμως όλες βοήθησαν τον κόσμο μας να ξεπεράσει εμπόδια, όπως η απόσταση, να προστατευτεί από κινδύνους, όπως άγρια ζώα ή τα έντονα καιρικά φαινόμενα και εντέλει να προοδεύσει.






Στο βιβλίο αυτό από τις εκδόσεις Μίνωας, θα βρούμε σαράντα μεγάλες εφευρέσεις που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο και ουσιαστικά άλλαξαν την ιστορία της ανθρωπότητας. Από τα πιο απλά όπως η φωτιά, η βελόνα, το νόμισμα, ο τροχός, μέχρι και τα πιο πολύπλοκα όπως το ιστιοφόρο, η ατμομηχανή, ο ηλεκτικό κινητήρας, τα εμβόλια, το αεροπλάνο, και το σημερινό σμαρτφον, όλες έχουν μια ιστορία που τις ακολουθεί. 
Πότε έγινε η πρώτη παρατήρηση ή η σύλληψη της ιδέας; Σε ποιο σημείο του πλανήτη; Ποιο πρόβλημα ήρθε να λύσει και ποιος ήταν ο άνθρωπος που σκέφτηκε μεθοδικά και δούλεψε με φαντασία για να την ολοκληρώσει; Πόσο άλλαξε και επηρέασε την πορεία της ανθρωπότητας;
Για κάθε μία εφεύρεση μας παρουσιάζονται όλα τα στοιχεία που χρειάζονται και μας συνθέτουν την εικόνα ολοκληρωμένη.
  Χρονολογίες, τοποθεσίες, όνομα εφευρέτη, πώς έγινε η κατασκευή, πώς ήταν η πρώτη μορφή της, με ποιο τρόπο συνέβαλε στην βελτιστοποίηση της καθημερινότητά μας.









Δραστηριότητες
- Φτιάχνουμε τη δική μας εφεύρεση. 
Συζητάμε με το μικρό μας εφευρέτη και το ρωτάμε τι θα ήθελε να φτιάξει. Ό,τι κι αν είναι σκεφτόμαστε τρόπους για το πώς μπορούμε να το φτιάξουμε αυτό 
με απλά υλικά. Μπορεί αρχικά να είναι μικρογραφία, εννοώ για παράδειγμα, αν θέλει πχ καροτσάκι μεταφοράς ας προσπαθήσουμε με καπάκια και πλαστικά δοχεία να φτιάξουμε ένα μικρό για να δούμε τι ανάγκες έχει μια τέτοια κατασκευή.

Αυτή η διαδικασία είναι ο τρόπος που δουλεύουν οι εφευρέτες: 1) σκέφτονται την ανάγκη
2) φαντάζονται μια λύση
3) σχεδιάζουν στο χαρτί
4) φτιάχνουν ένα πρώτο μοντέλο -πρωτοτυπο
5) μελετούν τι λείπει, τι δεν δουλεύει σωστά, τι χρειάζεται βελτίωση
6) επαναλαμβάνουν τα βήματα 3-5 εως ότου είναι ικανοποιημένοι με το αποτέλεσμα. 
Στην παρακάτω εικόνα βλέπετε μια εφεύρεση της Χριστιάννας για να αποθηκεύει ο Γιωργος τα σύρματα πίπας που χρησιμοποιούσε σε ένα παιχνίδι. Πατήστε πάνω στην εικόνα για να δείτε περισσότερες πληροφορίες.





- Εμπνεόμαστε από τις εφευρέσεις που αναφέρονται στο βιβλίο και οι μικροί μας επιστήμονες  φτιάχνουν χαρτί, αεροπλάνο, πυξίδα, αγγείο με πηλό κλπ. (πατήστε πάνω στις χρωματισμένες λεξούλες για να δείτε σχετικά video)







Ένα βιβλίο αφιερωμένο στις εφευρέσεις και στους εμπνευστές τους, που άλλες φορές είναι ταπεινοί και ανώνυμοι και άλλες φορές λαμπρές διασημότητες, αλλά όλοι υπήρξαν παραδεγματικοί πρωταγωνιστές της ανθρώπινης πορείας. Βιβλίο που αγαπήσαμε και μας εντυπωσίασε με τις πληροφορίες που περιέχει, αλλά με τον τρόπο που τις προβάλλει.
Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για το βιβλίο αλλά και να ξεφυλλίσετε τις πρώτες του σελίδες, αν επισκεφθείτε το site των εκδόσεων Μίνωας

Σας φιλώ γλυκά!





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου