Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2020

Διαβάσαμε και παίξαμε με το βιβλίο... "Η βαλίτσα", του Chris Naylon Ballesteros


 

Ένα παράξενο πλάσμα εμφανίστηκε και τα υπόλοιπα ζώα αμέσως έδειξαν ενδιαφέρον να μάθουν ποιος είναι και από πού ήρθε. Αλλά αυτό που πραγματικά τους κίνησε την περιέργεια ήταν η βαλίτσα που το παράξενο ζώο έσερνε μαζί του. Όταν τους εξήγησε τι περιέχει, τους έκανε μεγάλη έκπληξη πώς τόσα πολλά πράγματα χωράνε σε μια τέτοια βαλίτσα. Έτσι μόλις το παράξενο ζώο κοιμήθηκε εκείνα άρπαξαν την ευκαιρία να δουν με τα ίδια τους τα μάτια όλα αυτά τα φανταστικά που τους περιέγραψε. Όμως...

 


Ένα βιβλίο για το διαφορετικό και το ξένο (τους μετανάστες για παράδειγμα) πολύ ξεχωριστό από ό,τι έχουμε διαβάσει μέχρι τώρα. Πώς αντιδρούμε στο καινούριο; Με σκεπτικισμό και προβληματισμό αρχικά σίγουρα, και ίσως σιγά σιγά με αποδοχή, στοργικά και με αγάπη. Και χωρίς αυτό το βιβλίο να μας τα λέει όλα αυτά ξεκάθαρα, μας τα δείχνει με τον πιο τρυφερό και ευφάνταστο τρόπο. Το βασικό θέμα του είναι η ευγένεια και ο σεβασμός προς τους γύρω μας, δυνατό μήνυμα μέσα από  ένα απλό, φαινομενικά, κείμενο. Χρειάζεται μεγάλη μαεστρία και ευφυΐα για να καταφέρεις αν μιλήσεις για τέτοιες έννοιες σε αυτές τις ηλικίες, και ο συγγραφέας το καταφέρνει με τον πιο ευγενικό και ευαίσθητο τρόπο. 



Αλλά εμείς διακρίναμε κάτι ακόμα. Τα ζώα κατάλαβαν το λάθος τους και δεν δίστασαν να ζητήσουν συγνώμη. Να αναλάβουν τις συνέπειες των πράξεών τους και να προσπαθήσουν να το διορθώσουν. Και αυτό ακριβώς είναι που κάνει το παράξενο ζωάκι να τους συγχωρέσει να μαζί με την καινούρια του παρέα να τα φτιάξουν πάλι όλα. Το θάρρος της παραδοχής και η δύναμη της συγχώρεσης. Πολυδιάστατο βιβλίο χωρίς καμία αμφιβολία.

Η εικονογράφηση είναι απλή με τα ζωάκια και τη βαλίτσα να πρωταγωνιστούν. Η απουσία background μας δίνει την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουμε την φαντασία μας και να τοποθετήσουμε τα ζωάκια σε όποιο περιβάλλον θέλουμε εμείς. Λατρέψαμε την επιλογή χρώματος για κάθε κομμάτι του κειμένου που το λέει διαφορετικό ζωάκι, αντί για συννεφάκι διαλόγου, που εύκολα κάνει τον αναγνώστη να αναγνωρίσει ποιος μιλάει.
 

Δραστηριότητες με αφορμή το βιβλίο:

1) Με τα παιδιά σας ή σε μικρά γκρουπ των 4-5 παιδιών (αν μιλάμε για τάξη) αναπαριστούμε την ιστορία. Μπορούμε να δώσουμε στα παιδιά από 4 αντικείμενα και είτε να έχουμε έτοιμα σενάρια  για αυτά είτε το παιδί που θα έχει τον ρόλο του παράξενου ζώου να σκεφτεί με βάση αυτά τα αντικείμενα τη δική του ιστορία. Στη συνέχεια τα υπόλοιπα παιδιά θα πρέπει να προσπαθήσουν να μαντέψουν και αυτά βασιζόμενα πάνω στα αντικείμενα την ιστορία του παιδιού σε ρόλο του παράξενου ζώου. Θα δουν πόσο διαφορετικές είναι οι σκέψεις τους και πόσο διαφορετικές ιδέες υπάρχουν!

2) Ζητάμε από τα παιδιά να μας ζωγραφίσουν τι θα είχαν στη δική τους βαλίτσα αν έπρεπε να πάνε μακριά σε άλλο τόπο, και όταν τελειώσουν να μας πουν τι και γιατί.



Προτείνεται για παιδιά από 4χρ και μπορείτε να δείτε περισσότερες πληροφορίες αλλά και να διαβάσετε τις πρώτες του σελίδες αν επισκεφθείτε το site των εκδόσεων Διόπτρα.

Σας φιλώ γλυκά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου