Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2020

Διαβάσαμε και παίξαμε με το βιβλίο... Τα συναισθήματα μιας μάγισσας, της Ιωάννας Μπαμπέτα!


 Η Ερμιόνη, είναι μια κανονική μαγισσούλα, μόνο που της λείπει ένα ζώο βοηθός, όπως έχουν όλες οι σωστές μάγισσες! Όταν της ανακοινώνει η μαμά της, ότι θα πάνε επίσκεψη στον ζωολογικό κήπο τότε σκέφτεται πως θα έχει την ευκαιρία να διαλέξει όποιο ζωάκι θέλει! Μόνο που τελικά θα ανακαλύψει πως ο βοηθός που χρειάζεται, ήταν όλο αυτό το διάστημα δίπλα της!

Η συγγραφέας, Ιωάννα Μπαμπέτα, μας μιλάει για τα συναισθήματα με τον πιο όμορφο και ευφάνταστο τρόπο. Η μικρή μαγισσούλα συναντάει τα ζωάκια στον ζωολογικό κήπο, στέκεται και τα παρατηρεί και πληθώρα συναισθημάτων γεννιούνται μέσα της. Νιώθει τρόμο μπροστά στο λιοντάρι, εντυπωσιάζεται με τον πολύχρωμο παπαγάλο, ντροπή με την παρατήρηση που της κάνει ο φύλακας κλπ. Έχουμε δει και άλλα βιβλία για συναισθήματα, που τα παρουσιάζουν με εικόνες και σκέψεις, αλλά αυτό εδώ έχω την εντύπωση πως είναι πιο "ζωντανό" και "περνάει" πιο εύκολα στις μικρές ηλικίες, καθώς η ιστορία της πρωταγωνίστριας είναι πιο οικεία και καθημερινή. Έτσι ο μικρός αναγνώστης είναι σίγουρα πιο εύκολο να νιώσει τον ενθουσιασμό της μαγισσούλας για τον λαιμό της καμηλοπάρδαλης και την απογοήτευση όταν δεν καταφέρνει να βρει το ζωάκι που χρειάζεται για βοηθό.



Και εδώ είναι το άλλο κομμάτι το οποίο αγγίζει η συγγραφέας. Μέσα από το ζωάκι βοηθό αποκαλύπτεται η ανάγκη όλων, αλλά κυρίως των παιδιών, να αναπτύξουν συναισθηματικούς δεσμούς με τα αγαπημένα τους πρόσωπα.
Σε αυτό το σημείο δεν θα επεκταθώ πολύ καθώς η Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια Κατερίνα Καλλιακούδη, μας έχει ετοιμάσει ένα υπέροχο κείμενο στο τέλος του βιβλίου με πολλές πληροφορίες σχετικά με το τι σημαίνει συναισθηματικός δεσμός, γιατί είναι σημαντικός, πώς μπορούμε να το καλλιεργήσουμε με το παιδί μας κλπ.

Πολύ όμορφο κείμενο, δεν περιμέναμε άλλωστε τίποτα λιγότερο από την Ιωάννα Μπαμπέτα, το οποίο συμπληρώνει πολύ όμορφα η εικονογράφηση από την Αιμιλία Κονταίου με χρώματα σε ρομαντικούς τόνους.


=================

Δραστηριότητες:
- Κατά την διάρκεια της ανάγνωσης μαζί με τον μικρό αναγνώστη αναπαριστούμε τα συναισθήματα της μαγισσούλας

- Ζωγραφίζουμε τα συναισθήματα ή βγάζουμε φωτογραφίες το πρόσωπό μας.

- Συζητάμε για στιγμές της ημέρας μας που νιώσαμε χαρά, ντροπή, θυμό, απογοήτευση κλπ. Είναι ένας όμορφος τρόπος για ανασκόπηση της ημέρας με το παιδί μας! Σε ένα μπωλ βάζουμε τις φωτογραφίες ή τις ζωγραφιές από την προηγούμενη δραστηριότητα και πριν κοιμηθούμε τραβάμε 2-3 κάρτες. Συζητάμε για τις στιγμές που νιώσαμε όπως το συναίσθημα που τραβήξαμε.

-Φτιάχνουμε κολάζ συναισθημάτων. Διαλέγουμε πχ χαρά, και βρίσκουμε από παλιά περιοδικά εικόνες με αυτό το συναίσθημα!


=================




Μπορείτε να δείτε περισσότερα για το βιβλίο και να διαβάσετε τις πρώτες του σελίδες στο site των εκδόσεων Μεταίχμιο.

Σας φιλώ γλυκά!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου