Πέμπτη 6 Αυγούστου 2020

Διαβάσαμε το βιβλίο... "Ημέρα του Λουκουμά", του Βασίλη Κουτσιαρή!




Το μικρό αγόρι πάει στο καινούριο του σχολείο. Έπρεπε να αφήσει αυτό που πήγαινε μέχρι τώρα, γιατί φέτος δεν θα έστελναν δάσκαλο στο χωρίο, ψηλά στο βουνό.
Το νέο σχολείο στην πόλη είναι πιο μεγάλο με περισσότερα παιδιά και φυσικά έχει τις δικές του συνήθειες και τα δικά του έθιμα. Όπως την ημέρα που φέρνουν οι μαθητές τα κατοικίδια τους. Άλλος έφερε το ψαράκι του, άλλος το σκυλάκι και άλλος το κουνελάκι του. Το μικρό αγόρι είχε ένα άγχος γιατί το δικό του κατοικίδιο είναι εντελώς διαφορετικό από τα άλλα. Έτσι όταν ο πατέρας του έφερε όλο το κοπάδι με τα πρόβατα στο σχολείο, εκείνος έκανε πως δεν ήξερε ποιος είναι αυτός ο περίεργος βοσκός! Τα πρόβατα βλέπετε μυρίζουν κάπως.... έντονα, και εκτός αυτού, αφήνουν και μαύρα μικρά σημάδια από όπου περνούν! Προφανώς λοιπόν κανένας μαθητής δεν ήταν χαρούμενος με τα πρόβατα, ούτε φυσικά και ο διευθυντής του σχολείου. Λογικό επόμενο το μικρό αγόρι να νιώσει άβολα. Παρόμοια κατάσταση και την ημέρα της 28ης Οκτωβρίου.
Όμως όλα θα αλλάξουν την περίφημη Ημέρα του Λουκουμά!




Μια διασκεδαστική ιστορία από τον Βασίλη Κουτσιαρή, που αγγίζει το θέμα της διαφορετικότητας από μία άλλη βάση. Η διαφορά της κουλτούρας είναι τόσο έντονη ακόμα και μέσα στην ίδια χώρα, ακόμα και αν χωρίζουν λίγα χιλιόμετρα δύο περιοχές. Και μπορεί ο μικρός πρωταγωνιστής της ιστορίας να ζούσε μια ζωή στην οποία ήταν φυσιολογικό να θεωρούνται ως "κατοικίδιο" τα πρόβατα, ή να ντύνονται οι γονείς του με παραδοσιακές στολές στις εθνικές γιορτές, όμως η μετάβαση σε μία άλλη πόλη, έστω και μερικά χιλιόμετρα από το πατρικό του, επιφέρει τόσες αλλαγές στη ζωή του. Για εμάς τους μεγάλους μπορεί να φαίνονται όλα πιο απλά και εύκολα, αλλά για τους μικρούς ήρωες της ζωής μας μπορεί αυτά να προκαλούν άγχος και να φαίνονται τεράστια.


Οι γονείς της ιστορίας κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να είναι κοντά στο παιδί τους και να μην του λείψει τίποτα, παραβλέπουν άθελά τους όμως ότι το πλαίσιο μέσα στο οποίο μεγαλώνει και δρα, είναι πλέον διαφορετικό. Πάνω στην προσπάθειά τους λοιπόν του προκαλούν περισσότερο άγχος.  Παρόλα αυτά φαίνεται πως είναι γονείς οι οποίοι έχουν τα "ρανταρ" τους ανοιχτά και  σιγά σιγά αντιλαμβάνονται τις αλλαγές που έχουν γίνει πια στην καθημερινότητά τους κάτω από τις νέες συνθήκες και καταφέρνουν να "παντρέψουν" την παλιά με τη νέα ζωή. Από αυτό το πάντρεμα όλοι έχουν να επωφεληθούν. Τόσο η δική τους οικογένεια να προσλάβει νέα ερεθίσματα και νέες εικόνες, όσο και τα παιδιά στο μεγάλο αυτό σχολείο της πόλης καθώς έρχονται σε επαφή με έθιμα και παραδόσεις που ήταν πλέον ξεχασμένες.
Το τρυφερό αυτό βιβλίο μας θυμίζει το πόσο εύκολα και γρήγορα απομακρυνόμαστε από την κουλτούρα μας, αλλά και πόσο σημαντικό είναι να τιμούμε την καταγωγή μας.



Υπέροχες εικόνες από την Χρύσα Σπυρίδωνος, με έντονα και χαρούμενα χρώματα, που αποδίδουν την ιστορία με παιχνιδιάρικο τρόπο, άλλοτε διακριτικά και άλλοτε καλύπτοντας το μεγαλύτερο μέρος της σελίδας!

Απευθύνεται σε παιδιά από 5 χρόνων και μπορείτε να δείτε περισσότερα στο site της Ελληνοεκδοτικής.

Σας φιλώ γλυκά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου