Σάββατο 15 Αυγούστου 2020

Διαβάσαμε και παίξαμε με το βιβλίο... Φάρος, του Παναγιώτη Δημητρόπουλου!



"Οι άνθρωποι για τους οποίους θα σου μιλήσω, συνέχισε ο μπαμπάς μου σαν να είχε διαβάσει τη σκέψη μου, όταν είχαν την ίδια ηλικία με σένα, δεν φαντάζονταν πόσο σπουδαία πράγματα θα έκανα στη ζωή τους. Συνάντησαν πολλά εμπόδια ώσπου να πετύχουν το στόχο τους, κι όμως δεν το έβαλαν κάτω. Πίστεψαν στον εαυτό τους και μάντεψε... τα κατάφεραν! Μην ξεχνάς, πως απ' τις δυσκολίες μαθαίνουμε και γινόμαστε πιο δυνατοί στη ζωή μας."





 Υπάρχουν κάποιες προσωπικότητες που άφησαν το αποτύπωμά τους ανεξίτηλα γραμμένο στο βιβλίο της ιστορίας της ανθρωπότητας, κάνοντας πράξη το όραμά τους με πίστη σε υψηλά ιδανικά και αξίες, ισχυρή θέληση και πολύ θάρρος. Είναι οι Φάροι του πολιτισμού μας, που μας φωτίζουν και μας εμπνέουν ακόμα και τόσα χρόνια μετά το θάνατό τους.

Αριστοτέλης, Μέγας Αλέξανδρος, Υπατία, Δομήνικος Θεοτοκόπουλος, Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, Μαντώ Μαυρογένους, Καλλιρρόη Παρρέν, Σπύρος Λούης, Κωνσταντίνος Καραθεοδωρής, Νίκος Καζαντζάκης, Γεώργιος Παπανικολάου, Η Κυρά της Ρω, Λέλα Καραγιάννη, Έλλη Σουγιουλτζόγλου, Κατίνα Παξινού, Σοφία Βέμπο, Μαρία Κάλλας, Νίκος Γκάλης.
 



Ο συγγραφέας Παναγιώτης Δημητρόπουλος, κατέγραψε με αριστουργηματικό τρόπο, ιστορίες ανθρώπων που διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην ιστορία του τόπου μας. Γνωρίζοντας αυτές τις ιστορίες, μαθαίνοντας για τα επιτεύγματά τους, τους αγώνες και την επιμονή τους, τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν και τα εμπόδια που ξεπέρασαν όχι μόνο μας εμπνέουν να κυνηγάμε με πάθος και με αφοσίωση τα όνειρά μας, αλλά γνωρίζουμε την ιστορία μας και τον πολιτισμό μας, και καταλαβαίνουμε περισσότερο τον τόπο μας.


Υπέροχη η εικονογράφηση από την Μαρία Μανουρά, με τις προσωπογραφίες να είναι ολοζώντατες έτοιμες να σου μιλήσουν! Οι λεπτομέρειες στα πορτραίτα, είναι συγκλονιστικές και αποδίδουν με άρτιο και καθόλου επιτηδευμένο τρόπο τόσο τον χαρακτήρα όσο και το ύφος του κάθε ένα.

Προσωπικά θεωρώ αυτά τα βιβλία σημαντικά τόσο για τα παιδιά μας, όσο και για εμάς τους μεγάλους, διότι βομβαρδιζόμαστε καθημερινά με πρότυπα από το εξωτερικό και ξεχνάμε τα δικά μας φωτεινά παραδείγματα! Ευκαιρία να μάθουμε περισσότερα για ονόματα που έχουμε ακούσει, να ξεσκονίσουμε τις γνώσεις μας, αλλά και να γνωρίζουμε και άλλους σημαντικούς ανθρώπους που ίσως δεν έτυχε να ακούσουμε.



ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ:
To βιβλίο μπορεί να αποτελέσει έναυσμα για περαιτέρω ανακάλυψη και έρευνα. Υπέροχη βιωματική προσέγγιση η σύνδεση του βιβλίου με φωτογραφικό ή κινηματογραφικό υλικό των προσωπικοτήτων (όπου είναι δυνατό)

1) Ψάχνουμε για φωτογραφίες από το έργο της Nely's

2) Ακούμε τραγούδια της Βέμπο

3) Βλέπουμε βιντεάκια της Παξινού.

4) Βλέπουμε συνέντευξη της Κυράς της Ρω

5) Διαβάζουμε τα παιδικά μυθιστορήματα του Καζαντζάκη. Επίσης υπάρχει το Φτερωτό άλογο αλλά δεν ξέρω αν μπορείτε να το βρείτε. Θα κυκλοφορουσε πριν 2 χρόνια, αλλά με μια γρήγορη αναζήτηση δεν το βρήκα κάπου.

6) Ακούμε και βλέπουμε Μαρία Κάλλας

7) Βλέπουμε βίντεο με τα highlights από την δράση του Νίκου Γκάλη στα γήπεδα!

 

 


Φυσικά μπορούμε να εμπνευστούμε από τις δράσεις τους και να προσπαθήσουμε να φωτογραφήσουμε, να κάνουμε θεατρικό, να γράψουμε μια ιστορία, να παίξουμε μπάσκετ (αντιγράφοντας τις πάσες του Γκάλη) και να τραγουδήσουμε τα τραγούδια της Βέμπο.


Πραγματικά εξαιρετική συλλογή, με δεκαοχτώ προσωπικότητες από διαφορετικές χρονικές περιόδους, που καλύπτουν από την αρχαιότητα μέχρι τη νεότερη ιστορία. Φάροι λαμπεροί, που φωτίζουν την πορεία της ζωής μας. Μπορείτε να δείτε περισσότερα στο site της Ελληνοεκδοτικής.

Σας φιλώ γλυκά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου