Παρασκευή 29 Μαΐου 2020

Διαβάσαμε το βιβλίο... "Μια θάλασσα πλαστικά", της Κατρίνας Τσάνταλη




Ο κος Χταπόδης δίπλα στον πίνακα της τάξης έδειχνε στα παιδιά την πρόσθεση. Τα ψαράκια συμμετείχαν στο μάθημα και σήκωναν τα πτερύγιά τους, όταν μια βροχή από πλαστικά καλαμάκια έπεσε στο κεφάλι τους! Μα τι συμβαίνει;
Ο κος Χταπόδης εξήγησε στα μικρά ψαράκια πώς δυστυχώς οι άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν το κακό που δημιουργούν και πως πρέπει όλοι μαζί να βρουν μια λύση! Και ναι! Το μόνο που θα μπορούσαν να κάνουν είναι να ειδοποιήσουν έγκαιρα τους ανθρώπους! Πήραν λοιπόν το δρόμο για την παραλία. Στην πορεία όμως είδαν πως τα πράγματα είναι πιο σοβαρά από όσο νόμιζαν.
Θα καταφέρουν να σώσουν το σπίτι τους, τη θάλασσά τους;
Θα μπορέσουν να φέρουν εις πέρας το σχέδιό τους; Ποιος άνθρωπος είναι πρόθυμος να ακούσει τα ....ψάρια;





Ένα ακόμα τρυφερό παραμύθι από την Κατρίνα Τσάνταλη που έρχεται να μας ταρακουνήσει και να μας βοηθήσει να συνειδητοποιήσουμε πόσο κινδυνεύει ο πλανήτης μας. Η ιστορία δοσμένη από την οπτική των ψαριών, ενός κόσμου που δεν είναι ορατός σε εμάς και που ούτε μπορούμε να φανταστούμε πόσο τον έχουμε βλάψει. Καθώς είναι κρυμμένος στα βαθιά νερά, δύσκολα βλέπουμε τις άσχημες εικόνες που έχουμε διαμορφώσει με τη συνεχή ρίψη των σκουπιδιών μας. Η συγγραφέας καταφέρνει μεσα από την πολύ όμορφα δομημένη ιστορία να μας μεταφέρει κάτω στον θαλάσσιο βυθό, παρέα με τα ψαράκια, να δούμε την έντονη και αρνητική παρουσία μας μέσα από τα σκουπίδια μας, και στο τέλος μας δίνει μια ώθηση προς τα επάνω, στην επιφάνεια, και μαζί με το ελπιδοφόρο μήνυμα μας εμπνέει να αναλάβουμε δράση για ένα καλύτερο αύριο, για ένα πιο καθαρό και υγιή πλανήτη!





Απλό, εύστοχο και κατανοητό, η συγγραφέας μαζί με τις υπέροχες εικόνες από την Μαρία Παγκάλου, μας λένε αλήθειες, σχετικά με το τι συμβαίνει στις θάλασσές μας.

Στο τέλος του βιβλίου θα βρείτε ιδέες για μια δημιουργική ανάγνωση του παραμυθιού, από την Φιλία Αραπάκη (Ψυχολόγο - Ψυχοθεραπεύτρια Ομαδικής και Διαπολιτισμικής Θεραπείας BSc)




Εμείς σας προτείνουμε να βρείτε περιβαλλοντικές ομάδες στην περιοχή σας και να ενώσετε τις δυνάμεις σας για ένα ομορφότερο και καθαρότερο περιβάλλον! Τι πιο σημαντικό από το να γίνει συνήθεια στα παιδιά μας, μέρος της καθημερινότητάς μας η ενημέρωση και η συνεχής προσπάθεια για τη προστασία της φύσης.

Μπορείτε να δείτε περισσότερα για το βιβλίο αλλά και να διαβάσετε ένα απόσπασμα, αν επισκεφθείτε το site των εκδόσεων Διόπτρα εδώ.

Σας φιλώ γλυκά!





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου